Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomaţii europeni revin pentru consultări în dosarul nuclear iranian: Un acord este aproape, potrivit Londrei

CGTN America
nuclear deal

Diplomaţii europeni care negociază la Viena cu privire la dosarul nuclear iranian se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, a anunţat vineri şefa delegaţiei britanice, apreciind că s-ar putea ajunge la un acord, relatează AFP.

''Suntem aproape. Negociatorii E3 (Germania, Franţa, Regatul Unit) părăsesc Viena în curând pentru a face un bilanţ al situaţiei miniştrilor (din ţările lor). Suntem pregătiţi să revenim în curând'', a spus Stephanie Al-Qaq pe Twitter.

Cele trei ţări europene, alături de Rusia şi China, sunt angajate de câteva luni în discuţii cu Iranul pentru a salva acordul internaţional din 2015 care ar urma să împiedice Teheranul să obţină bomba atomică - o intenţie negată întotdeauna de Republica Islamică. Statele Unite participă indirect la negocieri, potrivit Agerpres.ro.

Cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune), acordul respectiv prevedea ca Iranul să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale.

Dar Washingtonul s-a retras din JCPOA în 2018, în timpul administraţiei Trump, care a considerat acordul insuficient, şi a reintrodus sancţiunile anti-iraniene, iar Teheranul a reacţionat reîncepând îmbogăţirea uraniului peste cantităţile şi concentraţiile convenite.

Ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a afirmat, la rândul său, că este pregătit să se deplaseze la Viena în cazul unui acord.

Prezenţa omologului său rus Serghei Lavrov, în plin război dintre Ucraina şi Rusia, nu este însă confirmată. ''Am primit semnale pozitive cu privire la participarea sa'', a declarat presei cancelarul austriac Karl Nehammer.

Vizat de sancţiunile americane şi europene, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi-a anulat vizita la Geneva la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, la începutul acestei săptămâni, invocând măsurile care îi interzic să survoleze Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.