Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directoarea FMI bate cu pumnul în masă din cauza exploziei gradului de îndatorare al țărilor mari: Nu știi unde s-ar termina

The National
Kristalina Georgieva FMI

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a cerut Chinei și a altor economii din Grupul celor 20 să accelereze reducerea datoriilor pentru un număr tot mai mare de țări puternic îndatorate, avertizând că, în caz contrar, s-ar putea declanșa o "spirală descendentă" dăunătoare, scrie Reuters.

Georgieva a declarat pentru Reuters că este esențial un impuls suplientar pentru Cadrul comun pentru tratarea datoriilor, în mare parte blocat, care a fost adoptat de G20 și de Clubul de la Paris al creditorilor oficiali în octombrie 2020, dar care nu a reușit să producă niciun rezultat până acum.

"Dacă încrederea se erodează până la punctul în care apare o spirală descendentă, nu știi unde s-ar termina", a declarat șeful Fondului Monetar Internațional într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute, înainte de reuniunea oficialilor din domeniul finanțelor din această săptămână din Indonezia.

Georgieva a declarat că a vorbit cu președintele indonezian Joko Widodo, care deține președinția rotativă a G20 în acest an, în timpul reuniunii Grupului celor Șapte de luna trecută din Germania și l-a îndemnat să facă presiuni pentru o mai mare unitate în ceea ce privește datoria înainte de summitul liderilor G20 din noiembrie.

Georgieva a declarat că aproape o treime din țările cu piețe emergente și o proporție dublă de țări cu venituri mici se află în dificultate din cauza datoriilor, iar situația se înrăutățește pe măsură ce economiile avansate cresc ratele dobânzilor.

Ieșirile de capital de pe piețele emergente continuă, iar aproape una din trei dintre aceste țări are acum rate ale dobânzilor de 10% sau mai mari, a spus Georgieva, menționând că mai multe țări cu venituri medii, inclusiv Sri Lanka și Malawi, au cerut ajutor din partea fondului.

"Presiunea asupra noastră pentru a acționa este foarte mare", a spus ea, menționând că războiul din Ucraina a exacerbat crizele cu care se confruntă economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare din cauza pandemiei.

Georgieva a spus că este imperios necesar să se ajungă la un acord privind reducerea datoriei pentru Zambia, Ciad și Etiopia, trei țări africane care au solicitat ajutor în cadrul cadrului comun și ale căror comitete de creditori se reunesc luna aceasta.

Ea a îndemnat China să se coordoneze mai bine între creditorii săi multipli, avertizând că Beijingul va fi "primul care va pierde dramatic" dacă problemele actuale ale datoriei vor ajunge la o criză în toată regula.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.