Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Director de primărie către funcționar panicat de nelegalitatea procedurilor din pandemie: `Ho, Mihaela, că recuperam banii din fonduri europene`

https://glasul-hd.ro/
birou dosare

STIRIPESURSE va prezenta în perioada următoare dedesubturile a trei dosare de mare corupție, recent deferite justiției de Direcția Națională Anticorupție, în care au fost cercetate fapte penale de profil comise în legătură cu achiziția de materiale în perioada pandemiei.

Este de amintit că faptele produse în perioada Ordinului președintelui Iohannis sunt de gravitate, ordinul președintelui din perioada pandemiei echivalând cu rigorile perioadelor de război sau de asediu.

În altă ordine de idei este de amintit că în perioada pandemiei mai mulți factori decizionali au comis pretinse fapte de corupție în legătură cu achiziționarea intempestivă și rapidă a unor aparate medicale sau materiale necesare combaterii pandemiei de Covid-19.

DNA a arătat în răspunsuri oficiale că are în lucru zeci de dosare în care cercetează numeroase fapte de corupție petrecute la nivel național în legătură cu achizițiile pentru pandemie dar și în context conex.

O mențiune ce se impune a fi făcută este aceea că marea majoritate a acestor dosare instrumentate e reprezentată de dosare cu acorduri de recunoaștere a vinovăției, ce au la bază câte un singur inculpat, cauze trimise pe rolurile instanțelor de judecată.

Din actele oficiale intrate în posesia STIRIPESURSE rezultă că peste 60 de astfel de dosare au ajuns pe rolul instanțelor de judecată din întreaga țară.

Astfel, în 3 martie 2023 DNA l-a deferit justiției pe directorul al Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) din cadrul Primăriei municipiului Slatina, județul Olt, Narcisa Ionela Ionescu, alături de șeful de birou în cadrul Direcției Administrare Patrimoniu din Primăria municipiului Slatina, Angelica Drejoi.

`Ho, Mihaela,....`...

Pe parcursul anchetei de la Slatina anchetatorii DNA au discutat cu aproape toți funcționarii primăriei, unii rămași martori, alții puși sub acuzare și deferiți ulterior justiției la momentul finalizării dosarului.

Între altele aceștia au explicat viciile majore ce au marcat procedura de achiziție a unor materiale medicale pe perioada pandemiei, în relația contractuală municipalitate - SC Solutions Line și societățile subsecvente acestei afaceri.

Un detaliu surprinzător este lejeritatea cu care directorul Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) din cadrul Primăriei municipiului Slatina, județul Olt, Narcisa Ionela Ionescu, trata problematica achizițiilor urgente, din bani publici, respectiv graba și acceptarea viciilor dosarelor de achiziție.

Când una dintre subalterne a contrat-o pe directoare privind viciile sesizate pe parcursul întocmirii actelor pentru dosarul de achiziție aceasta i-a sugerat că nu contează ce bani publici se pierd, aceștia vor fi „reglați„ „din pix„ din fonduri europene.

„După ce a fost finalizată procedura de achiziție, Mihaela Oporanu, Drejoi Angelica și ... au fost chemate în biroul numitei lonescu Narcisa Ionela, în care se afla și ..., solicitându-li-se să aibă asupra lor și actele de identitate.

Cu această ocazie, au fost puse să semneze declarațiile de imparțialitate și tot cu această ocazie au văzut pe biroul Narcisei lonescu decizia prin care erau numite ca membre în comisia de achiziție.

Atunci când i-a reproșat Narcisei lonescu faptul că nu a participat efectiv la nici o procedură de negociere și nu a cunoscut că fac parte din comisie, considerând că i se cere doar să avizeze din punct de vedere juridic documentația, aceasta i-a răspuns :"Ho, Mihaela, că recuperam banii din fonduri europene.

Din cuprinsul aceleiași declarații mai reiese și că cel puțin pană la data de 15 aprilie 2020, când a fost încheiat actul adițional la acordul cadru, nu a existat la dosarul de achiziție adresa venită din partea S.C. Anmir Real Contab Expert S.R.L., prin care li se solicita să țină cont la alegerea furnizorului inclusiv de ofertele depuse în cadrul instituției și că, pe data de 7 aprilie, ofertele publicate în SEAP care au fost extrase de S.C. Anmir Real Contab Expert S.R.L. nu existau la dosarul de achiziție, acestea au apărut ulterior la o dată pe care nu și-o mai aduce aminte”, se arată în dosarul de mare corupție ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București.

Moda amenințării cu dosar de zădărnicire

Pe parcursul anchetei de la Slatina anchetatorii DNA au au audiat numeroși angajați ai primăriei. Unii dintre aceștia au relatat procurorilor cum șefa Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) din cadrul Primăriei municipiului Slatina, județul Olt, „tuna și fulgera„ când subalternii evitau să semneze documente despre care aveau reprezentarea că nu sunt întocmite corespunzător legislației.

Totodată se făceau presiuni și cu desființarea locurilor de muncă pentru acei funcționari care evitau să intre în ilegalitate ocazionat de semnarea pe repede înainte a contractelor și actelor pentru societatea Solutions Line SRL, aleasă pentru furnizarea materialelor medicale.

Astfel, au povestit martorii și suspecții audiați, amenințările către angajați erau în sensul că li se vor deschide dosare de zădărnicire a combaterii bolilor, infracțiune pentru care în perioada pandemiei s-au deschis numeroase dosare penale.

„...s-a plâns către Mihaela Oporanu că a fost obligată să accepte plata în avans și că a fost amenințată cu deschiderea unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor în cazul în care nu va fi de acord cu introducerea acestei clauze.

Fiind întrebată dacă și ea a fost supusă aceluiași gen de presiuni, inculpata Drejoi Angelica a declarat că, deși nu au existat situații punctuale în care ea să refuze semnarea unor documente în relația cu S.C. Solutions Line SRL, iar inculpata lonescu Narcisa să o amenințe cu formularea unei plângeri pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în mod textual, aceasta formula în mod constant diverse afirmații pe un ton autoritar, în sensul că trebuie să facă tot ce este posibil ca să nu se răspândească virusul și că dumneaei muncește de dimineața până seara și stă cu furtunul în mână pentru a spăla străzile, aceste afirmații nefiind făcute în cadrul unei ședințe, ci față de persoanele cu care avea treabă în momentul respectiv”, se arată în dosarul de mare corupție ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București.

Dosarul pe scurt

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

IONESCU NARCISA IONELA, director al Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) din cadrul Primăriei municipiului Slatina, județul Olt, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- instigare la fals informatic,

DREJOI ANGELICA, șef birou în cadrul Direcției Administrare Patrimoniu din Primăria municipiului Slatina, județul Olt pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

OPORANU MIHAELA, jurist în cadrul Direcției Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Slatina, județul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

AVRAM SILVIA, funcționar în cadrul Direcției Administrare Patrimoniu din Primăria municipiului Slatina, județul Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic în formă continuată,

Persoană fizică, administrator al S.C. Solutions Line S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, administrator al S.C. Solutions Line S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,

S.C. SOLUTIONS LINE S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, angajată a unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul transmis judecătorilor de la Tribunalul București se arată că în cursul lunii aprilie 2020, în contextul pandemiei de Covid 19, inculpata Ionescu Narcisa Ionela, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu S.C. Solutions Line S.R.L un acord cadru și două contracte subsecvente, ce ar fi avut ca finalitate achiziționarea de către Direcția Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Slatina, județul Olt, la prețuri supraevaluate (și de patru ori), a unor materiale sanitare.

Ca urmare a acestor demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) Slatina în sumă totală de 2.555.386 lei.

Trebuie precizat că achizițiile de mai sus au fost posibile în contextul în care:

- la data de 02 aprilie 2020, atribuțiile de încheiere a contractelor au fost delegate de Primăria municipiului Slatina Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) în condițiile în care în subordinea Consiliului Local funcționa deja un serviciu specializat în achiziții publice,

- înregistrarea electronică a documentelor privind relația cu S.C. Solutions Line S.R.L ar fi suferit modificări atât în sensul antedatării cât și al postdatării documentelor ce atestau pașii de parcurgere a procedurii de achiziție,

- cererea D.A.P. Slatina s-ar fi bazat în totalitate pe oferta depusă de S.C. Solutions Line S.R.L. care ar fi fost înregistrată la instituția publică, înaintea întocmirii de către funcționarii publici a referatului privind alegerea procedurii de achiziție a produselor menționate mai sus. Mai mult, conținutul ofertei respective ar fi fost copiat în integralitate, cu tot cu greșelile de ortografie, în cuprinsul strategiei de contractare și al caietului de sarcini.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Primăria municipiului Slatina nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.