Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul Agenţiei Spaţiale Europene a lansat o nouă pledoarie pentru explorarea europeană a spaţiului

astronomy.com
supernova SN 2018zd univers cosmos spatiu

Directorul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Josef Aschbacher, a lansat marţi o nouă pledoarie în favoarea unei explorări europene a spaţiului, înaintea unui summit decisiv pe marginea acestui subiect care va avea loc în luna februarie, informează AFP.

Europa nu deţine în prezent capacitatea de a-şi trimite astronauţii pe orbita Pământului şi dincolo de ea, a reamintit directorul ESA, prezentând programul acestei agenţii pe anul 2022 în faţa reprezentanţilor presei, prin videoconferinţă. ESA, care numără 22 de ţări membre, va organiza pe 16 februarie, la Toulouse, un summit dedicat spaţiului, după o reuniune a miniştrilor europeni de resort, care va fi închisă de un discurs al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

"Statele Unite, China şi Rusia sunt foarte bine reprezentate, cu lansatoare capabile să transporte oameni în spaţiu", a declarat Josef Aschbacher, notând că şi India va fi "în curând capabilă să îşi trimită astronauţii pe orbita joasă a Terrei", relatează Agerpres.ro.

La puţin timp după preluarea funcţiei sale în aprilie 2021, directorul ESA a anunţat că explorarea spaţială va fi una dintre priorităţile agenţiei.

Având o capacitate comparabilă cu Europa, Statele Unite şi China "deţin fiecare un vehicul pentru a descoperi noile frontiere, adică următoarea zonă economică, reprezentată de Lună şi dincolo de ea, iar Europa nu deţine un astfel de vehicul spaţial", a precizat directorul ESA. NASA prevede revenirea astronauţilor americani pe Lună până în anul 2025.

Josef Aschbacher s-a declarat uimit de o astfel de situaţie, reamintind că "Europa a fost un explorator, un pionier în secolul al XV-lea şi după aceea", iar în prezent "noi nu avem vehicule proprii şi trebuie să călătorim în spaţiu prin intermediul altcuiva". Transportul astronauţilor europeni spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se efectuează cu ajutorul vehiculelor americane şi ruseşti.

Summitul spaţiului de la Toulouse va fi "o etapă foarte importantă, locul unei decizii politice" a europenilor, afirmă Josef Aschbacher, pentru a decide dacă doresc să se înzestreze pe termen lung cu o capacitate autonomă de explorare a spaţiului cu echipaje umane.

El a reamintit că Europa depinde de alte state pentru că "noi nu avem destui bani, este foarte simplu". Bugetul pe anul 2021 alocat de ESA explorării spaţiale a fost de 735 de milioane de euro, reprezentând doar 7% din cel alocat de NASA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.