Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul Asociaţiei de Standardizare din România: 'Este nevoie de educaţie în domeniul standardizării în beneficiul consumatorului'

supermarket magazin

Educaţia în domeniul standardizării în beneficiul consumatorului este necesară la nivel european, iar acest obiectiv s-ar putea realiza prin programe de educaţie realizate la nivelul universităţilor, mai ales că la noi există ingineri care absolvă facultatea şi nu ştiu ce înseamnă standarde, a declarat, directorul general al Asociaţiei de Standardizare din România (ASRO), Iuliana Chilea.

"De ce o conferinţă europeană în domeniul standardizării la Bucureşti? Pentru a profita de prezenţa tuturor celor veniţi şi pentru a identifica la nivel de politici pentru viitoarea Comisie, viitorul Parlament European, priorităţile viitoare în domeniul standardizării. Având în vedere era digitală, securitatea cibernetică şi riscurile asociate, trebuie să existe nişte standarde, astfel încât toată lumea să acţioneze la fel, iar consumatorii să aibă nişte aşteptări de la anumite produse. Conferinţa a identificat nişte concluzii. Ele urmează să fie circulate către toţi participanţii. Din partea României, una dintre concluziile reţinute şi care va fi preluată de viitoarea Comisie este că este nevoie de educaţie în domeniul standardizării în beneficiul consumatorului. Consumatorul trebuie să ştie, să fie educat, să ştie că un produs trebuie să aibă în spate un standard, altfel nu putem vorbi despre calitatea lui", a spus Iuliana Chilea.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu a EXPLODAT: 'Statul român, prin STS, slugărnicie totală față de UDMR'

Ea a afirmat că acest obiectiv se poate realiza prin programe de educaţie şi anume prin introducerea noţiunilor de bază în domeniul standardizării în curricula universitară, prin şcoli de vară sau şcoli de iarnă organizate în colaborare cu mai multe universităţi la nivel european.

"La nivel european, educaţia în domeniul standardizării este foarte fragmentată. Se ţin cursuri în Elveţia, în Olanda. Nu mai spun de ţări din afara continentului european. În Coreea, în Canada, în Statele Unite lucrul acesta este foarte bine implementat. La noi nu este. La noi există ingineri care absolvă facultatea şi nu ştiu ce înseamnă standarde şi ajung să lucreze în proiectare şi acolo învaţă, la locul muncă. Ei ar trebui să ştie din facultate", a declarat Iuliana Chilea.

Ministerul Economiei din România şi Comisia Europeană, cu sprijinul ASRO - Organismul Naţional de Standardizare (entitate aflata in coordonarea Ministerului Economiei), au organizat, vineri, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, evenimentul "Standardele conectează pieţele". Conferinţa a reunit la Bucureşti 250 de participanţi din 51 de ţări. Aceştia au participat la Adunările Generale ale Comitetul European pentru Standardizare (CEN) şi Comitetului european pentru standardizare electrotehnică (Cenelec), dar şi la Conferinţa Europeană în domeniul Standardizării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.