Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul bursei de la Istanbul și-a dat demisia la trei ani după ce fost condamnat pentru fraudă bancară

Directorul Bursei de valori de la Istanbul, Mehmet Hakan Atilla, care în 2018 a fost condamnat în SUA pentru fraudă bancară şi eludarea sancţiunilor împotriva Iranului, a demisionat luni din funcţie într-un moment în care autorităţile de la Ankara încearcă să mulţumească Washingtonul, informează AFP.

Hakan Atilla, şi-a prezentat demisia "din propria sa iniţiativă", iar cerea sa a fost acceptată de consiliul de administraţie al Bursei de la Istanbul, a informat agenţia Anadolu, potrivit agerpres.ro.

Citește și: STUDIU - Ne bucuram degeaba: măsurile de carantină nu au avut un efect simțitor asupra mediului

Fost director general adjunct al băncii publice turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, a fost acuzat că a ajutat Iranul în încălcarea sancţiunilor americane impuse Republicii Islamice şi în luna ianuarie 2018 a fost condamnat pentru fraudă bancară şi conspiraţie într-un dosar implicând miliarde de dolari, caz care a tensionat puternic relaţiile dintre Ankara şi Washington. Eliberat în luna iulie 2019, Hakan Atilla a fost salutat ca erou la revenirea în Turcia, şi în luna octombrie a aceluiaşi an a fost numit în fruntea Bursei de la Istanbul, o decizie percepută drept o recompensă pentru refuzul său de a implica guvernul turc în procesul care a avut loc în SUA.

Demisia lui Hakan Atilla intervine într-un moment în care autorităţile de la Ankara încearcă să îmbunătăţească relaţiile cu Washingtonul, după venirea la Casa Albă a lui Joe Biden, care este considerat mai conciliant în relaţia cu Turcia decât predecesorul său Donald Trump.

Însă dosarul Halkbank continuă să preocupe Ankara, în condiţiile în care după ce l-au eliberat pe Hakan Atilla, autorităţile americane au demarat acţiuni în justiţie împotriva băncii turceşti în calitate de persoană juridică, acţiuni care ar urma să se concretizeze printr-un proces în lunile următoare. Banca turcă este acuzată că a pus la punct un sistem care, în perioada 2012-2016, a permis Iranului să aibă acces la fonduri în valoare de mai multe miliarde de dolari, eludând sancţiunile americane împotriva Iranului.

Autorităţile de la Ankara resping aceste acuzaţii şi se tem că excluderea Halkbank din sistemul bancar internaţional, precum şi impunerea unei amenzi consistente, ar afecta o economie turcă deja fragilizată de deprecierea lirei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.