Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul CFR Călători, declaraţii controversate după accidentul din Teleorman: 'Dacă mecanicul dormea, era mai bine, că îl frâna sistemul de siguranţă'

accident tren

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, afirmă că mecanicul trenului de călători a făcut ceea ce se numeşte „o depăşire controlată”, intrând pe culoarea roşie a semnalului de cale ferată.

„Dacă dormea, era mai bine, că îl frâna sistemul de siguranţă. Or el a depăşit controlat. Deci exclud somnul”, afirmă directorul CFR Călători. El precizează că persoanele rănite în urma evenimentului feroviar au suferit răni după ce trenul de persoane a frânat brusc, nu din cauza impactului.

Cele trei vagoane de marfă deraiate în urma accidentului feroviar din judeţul Teleorman au fost repuse pe şine, luni seară, iar marţi vor fi făcute verificări şi reparaţii la liniile de cale ferată din zonă, pentru a se putea relua traficul feroviar şi pe liniile 4, 5 şi 6. În prezent, traficul în staţia Roşiori Nord se desfăşoară pe liniile 1, 2 şi 3.

Declarația purtătorului de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan

„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că la ora 21.10 s-au finalizat operaţiunile de repunere pe şină a celor 3 vagoane deraiate din compunerea trenului privat de marfă. Astfel, marţi, 14 martie 2023, personalul feroviar de specialitate va verifica liniile de cale ferată din zona deraierii şi va executa lucrările de reparaţii la infrastructura feroviară afectată, astfel încât circulaţia trenurilor în staţia Roşiori Nord să poată fi reluată în condiţii normale si de siguranţă şi pe liniile 4, 5 şi 6”, a transmis purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan.

Traian Preoteasa: Mecanicul de locomotivă va da explicaţii comisiei de anchetă

„Mecanicul de locomotivă, din diferite motive pe care le va explica comisiei de anchetă, a depăşit controlat (…) semnalul pe culoarea roşie. De ce a făcut treaba asta, va da explicaţii comisiei de anchetă, eu am discutat cu mecanicul, ştiu despre ce e treaba, dar, mai departe, nu pot să spun deocamdată. Când a văzut că nu i se face cale liberă şi a observat trenul de marfă în faţă, a frânat total trenul. Din frână, se vede că impactul dintre locomotivă şi ultimul vagon din trenul de marfă, nu are nimic nici locomotiva, nici ultimul vagon de marfă. Nu vreau să spun nimic, evenimentul este de gravitate maximă, numai că, din fericire, consecinţele au fost, cel puţin în prima fază, mici. Deci a lovit vagonul de marfă, vagonul de marfă a creat o undă de şoc, dat fiind că trenul de marfă are mai largă cupla de legare şi tampoanele şi a ridicat puţin penultimul vagon din tren. Mecanicul de la trenul de marfă a constatat impactul, că a zis că a avut un şoc şi a văzut că creşte viteza de la 8 la 10 kilometri, dar nu a oprit trenul şi a continuat să meargă, ceea ce pe un macaz şi o curbă care au intrat în circulaţie acolo, a făcut să ridice şi să se aducă vagoanele în starea în care le-aţi văzut. Distanţa dintre locul impactului şi locul în care aţi văzut vagoanele răsturnate este de aproape un kilometru. Deci nu a fost din şocul şi din tamponarea cu locomotiva de la CFR Călători tot ce s-a văzut, cum arată vagoanele de marfă”, a declarat Traian Preoteasa, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Euronews România

Potrivit sursei citate, traficul feroviar pe raza staţiei Roşiori Nord se desfăşoară în continuare, până la finalizarea tuturor intervenţiilor necesare, doar pe liniile 1, 2 şi 3, însă fără implicaţii majore în circulaţie.

„CFR SA mulţumeşte călătorilor pentru înţelegere şi îi asigură că toate măsurile operative întreprinse de angajaţii feroviari au drept scop restabilirea traficului feroviar în condiţii normale de circulaţie”, a mai arătat aceasta.

Accidentul s-a produs, luni dimineaţă, între Roşiorii de Vede si Măldăeni. Compania CFR a confirmat că mecanicul trenului de călători implicat în accidentul din judeţul Teleorman a depăşit indicatorul ”Oprire” şi a tamponat ultimul vagon al garniturii de marfă, aflată în mers pentru garare. Trei persoane au fost transportate la spital

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.