Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se deplasează la Teheran să dezamorseze tensiunile

AFP
teheran

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se va deplasa la Teheran duminică pentru a încerca să dezamorseze tensiunile, după ce agenţia ONU a acuzat săptămâna aceasta Iranul de lipsă de cooperare, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Rafael Grossi va avea o întrevedere cu vicepreşedintele Republicii Islamice şi directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Mohammad Eslami", a anunţat sâmbătă AIEA.

Responsabilul AIEA va susţine o conferinţă de presă la întoarcere, pe aeroportul din Viena, "în jurul orelor 20:30" (18:30 GMT), a adăugat ea.

Această vizită intervine în condiţiile în care AIEA a publicat săptămâna aceasta un raport extrem de critic, iar săptămâna viitoare are loc o reuniune a Consiliului Guvernatorilor AIEA.

"Din februarie 2021, activităţile de verificare şi supraveghere au fost grav perturbate de decizia Iranului" de a restrânge inspecţiile, a scris AIEA în raportul său. Documentul va fi examinat în cadrul unui Consiliu al Guvernatorilor săptămâna viitoare, într-un moment în care negocierile pentru resuscitarea acordului internaţional din 2015 sunt într-un punct mort.

Într-o primă fază, Republica Islamică a găsit un aranjament temporar care permite AIEA să continue să exercite un anumit grad de monitorizare. Teheranul s-a angajat în special să furnizeze pe termen lung datele de la camere şi de la alte instrumente de supraveghere. Însă acest compromis a expirat la 24 iunie, iar Iranul nu a mai continuat, în ciuda mai multor "solicitări" ale agenţiei.

În faţa acestui impas, SUA sunt "aproape" de a-şi abandona eforturile, a avertizat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.

Iranul a renunţat progresiv, începând din 2019, la obligaţiile sale nucleare, ca ripostă la restabilirea sancţiunilor americane de către Donald Trump.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.