Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul general al Fondului Monetar Internațional vede șanse mari de creștere globală sub 2% în 2023

The National
Kristalina Georgieva FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că șansele ca anul viitor creșterea globală să scadă sub 2% sunt tot mai mari din cauza efectelor continue ale războiului din Ucraina și a încetinirii simultane a creșterii economice în Europa, China și SUA.

Georgieva a declarat la conferința Reuters NEXT că este deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua economie a lumii a fost un motor puternic al creșterii globale, potrivit Mediafax.

FMI își va actualiza perspectivele economice în ianuarie, iar imaginea "s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem în ceea ce privește sentimentul consumatorilor și sentimentul investitorilor", a spus ea.

În octombrie, FMI și-a redus prognoza de creștere globală pentru 2023 la 2,7%, față de 2,9% în iulie, pe fondul presiunilor colaterale din cauza războiului din Ucraina, a prețurilor ridicate la energie și alimente, a inflației și a ratelor dobânzilor puternic crescute, avertizând că condițiile s-ar putea înrăutăți semnificativ anul viitor.

La vremea respectivă, FMI a plasat o probabilitate de 25% ca anul viitor creșterea globală să scadă sub 2% - fenomen care a avut loc doar de cinci ori din 1970 încoace - și a spus că există o probabilitate de peste 10% de contracție a PIB-ului mondial.

"Suntem îngrijorați de faptul că această probabilitate ar putea să urce puțin mai mult", a declarat joi Georgieva, citând impactul "războiului fără sens" al Rusiei din Ucraina asupra economiei Europei și încetinirile simultane din Statele Unite, Europa și China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.