Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul OMS: 'Lumea nu acordă suficientă atenţie conflictului din Tigray'

www.forbes.com
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Lumea nu acordă suficientă atenţie conflictului din Tigray, a atenţionat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că există "o fereastră foarte îngustă pentru evitarea unui genocid" în această regiune din nordul Etiopiei supusă de peste doi ani unui asediu al forţelor federale, transmite AFP.

Nicăieri în altă parte a lumii nu se mai află şase milioane de oameni într-o asemenea situaţie, a insistat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii într-o conferinţă de presă la Geneva.

Acesta a amintit că "atacurile deliberate împotriva civililor sau a infrastructurilor civile reprezintă crime de război" şi a cerut "comunităţii şi media internaţionale să acorde acestei crize toată atenţia pe care o merită".

Tedros a mărturisit că este originar din Tigray şi un mare număr de membri ai familiei sale au rămas în această regiune, potrivit Agerpres.

"Acest lucru mă afectează personal (...), dar munca mea este de a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra crizelor care ameninţă sănătatea oamenilor", a insistat el.

În Tigray "în fiecare zi mor copii de malnutriţie. Nu există niciun fel de servicii pentru tuberculoză, HIV, diabet, hipertensiune, atâtea afecţiuni care pot fi tratate în alte părţi ale lumii, dar acolo sunt sinonime cu pedeapsa cu moartea", a acuzat el.

După cinci luni de armistiţiu şi speranţe de negocieri, luptele s-au reluat din 24 august în nordul Etiopiei.

Conflictul, care opune de doi ani guvernul federal etiopian al premierului Abiy Ahmed - laureat al Premiului Nobel pentru pace în 2019 - şi pe aliaţii săi autorităţilor rebele din Tigray, se desfăşoară practic aproape în spatele uşilor închise, nordul Etiopiei fiind în cea mai mare parte interzis presei.

Conform unor surse concordante, în momentul de faţă regiunea Tigray este prinsă între ofensiva comună a armatelor etiopiene şi eritreene dinspre Eritreea, la nord, şi trupele etiopiene ajutate de forţe din regiunile învecinate Amhara şi Afar, la sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.