Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dirijorul Ion Marin a fost numit consul onorific al României la Lugano

ion marin

Dirijorul Ion Marin, care a primit în luna iulie însemnele de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Ministerului francez al Culturii, pentru contribuţia şi angajamentul său în serviciul culturii, a fost numit consul onorific al României la Lugano (Elveţia), potrivit news.ro.

Titulatura este „mai mult decât o recunoaştere a eforturilor sale constante de diplomaţie culturală din ultimele decenii, confirmând implicarea sa permanentă în consolidarea relaţiilor bilaterale culturale şi diplomatice dintre Elveţia şi România, în excepţionala sa carieră de aproape 40 de ani de performanţă artistică”, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Consulatul onorific este o funcţie care se oferă personalităţilor care trăiesc pe teritoriul unei naţiuni în reşedinţă permanentă şi care, prin anvergura activităţii lor profesionale, aduc un important adaos de imagine ţării rezidente, consolidând relaţia diplomatică dintre aceasta şi ţara de origine, în cazul de faţă relaţiile bilaterale dintre Elveţia şi România.

Instituţia Consulului onorific şi activitatea consulatelor onorifice aparţin domeniului diplomaţiei consulare - ramură principală a diplomaţiei tradiţionale. Astfel, acest rol oficializează ceea ce dirijorul Ion Marin realizează în mod constant de peste 30 de ani, de când locuieşte la Lugano, timp în care a devenit un vector cultural al societăţii locale.

„Este o mare surpriză şi o senzaţie nouă pentru mine, pentru că, deşi trăiesc şi dirijez la Lugano de peste 30 de ani, nu m-am gândit niciodată la o oficializare a activităţii mele constante de conectare culturală a Elveţiei cu România. Lugano este un spaţiu în care am ajuns împreună cu familia mea să ne simţim ca acasă, în primul rând pentru că este un oraş care respiră dragoste pentru muzică, pentru cultură în general. În viaţa mea de zi cu zi, România este permanent în sufletul şi mintea mea, aşa că inevitabil am ajuns să conectez valorile României cu cele ale locurilor în care activitatea profesională mă poartă, dar cu precădere am îndeplinit acest rol de liant cultural între Elveţia şi România, iar acum, iată, titulatura de consul onorific creionează cu contururi precise ceea ce deja realizez de peste trei decenii, de când locuiesc aici”, a transmis Ion Marin, directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.

Maestrul Ion Marin este recunoscut în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei şi imaginii României în lume, precum şi pentru dimensiunea socială a impactului său. Este directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România şi Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la iniţiativa sa. Din anul 2020, este profesor la prestigioasa Universitate Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” şi conducătorul artistic al activităţii de concert a acesteia. În 2021, Ion Marin a fost decorat de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.