Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discriminare în industria britanică de film şi televiziune

www.timisoaraonline.ro
actiune

Prejudecăţile împotriva scriitoarelor şi problemele din sistem au dat naştere unei practici a inegalităţilor ''care se autoperpetuează'' în domeniul scenaristicii, potrivit celui mai recent raport despre reprezentarea de gen în industria de film britanică, informează miercuri Press Association, potrivit Agerpres.

Un procent de doar 16% dintre scenariştii din industria britanică de film sunt femei şi doar 15% dintre pelicule au pe generic scenariste.

Un şi mai mic procent, de doar 11%, reprezintă filme scrise predominant de femei, se arată într-un raport comandat de Sindicatul Scenariştilor din Marea Britanie (WGGB), iar mai puţin de 7% dintre filmele cu un buget mai mare de 10 milioane de lire sterline sunt scrise predominant de femei.

Citește și: DJ Avicii va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii private

Procentul episoadelor din seriale de televiziune scrise de femei este de 28%, se arată în cercetarea finanţată de Authors' Licensing and Collecting Society (ALCS), în timp ce doar 14% din serialele difuzate în prime time sunt predominant scrise de femei.

În ultimii zece ani, nu s-a înregistrat nicio îmbunătăţire semnificativă a acestei discrepanţe, cauzele fiind: prejudecăţile angajatorilor, lipsa unor sisteme formale sau deschise prin care să se facă angajările, colectarea insuficientă de date despre aceste inegalităţi, sisteme de reglementare ineficiente, se mai precizează în raport.

Dintre cei 200 de autori de scenarii care au răspuns sondajului, doar un procent de 5% crede că ''modalitatea în care scriitorii sunt angajaţi şi scenariile sunt comandate este corectă şi nediscriminatorie''.

Cea mai mare parte a participanţilor la studiu au sugerat că au fost martorii unor astfel de forme de discriminare de-a lungul carierelor lor.

Scriitoarele sunt discriminate în ceea ce priveşte proiectele la care au acces în decursul carierei, sugerează raportul.

Scenaristele din televiziune au opţiunile limitate în ceea ce priveşte genul filmelor şi nu pot face trecerea de la seriale sau emisiuni pentru copii, la filme difuzate în prime time, comedie sau divertisment. Procentul femeilor este mic în domeniul comediei (11%) şi în cel al divertismentului (9%).

''Industria filmului nu este, contrar părerii majorităţii, motivată de dorinţa de a face profit. Dacă ar fi aşa, scriitoarele s-ar descurca mult mai bine'', scrie secretarul general WGGB, Ellie Peers.

''Inegalităţile de gen din film şi televiziune nu sunt limitate doar la scenarişti, iar acest studiu oferă descoperiri utile şi în acest sens - principalele roluri creative din producţia de film sunt deţinute în principal de către bărbaţi, iar acest lucru influenţează reprezentarea femeilor în filme. Reprezentarea femeilor în domeniul producătorilor de film este problematică'', se mai arată în raport.

Citește și: Raport anual - Maghiarii, romii şi minorităţile sexuale au fost ţinta predilectă a discursul intolerant şi instigator la ură în România, 2017

''Trebuie să ne întrebăm care este efectul acestui lucru asupra audienţei şi culturii noastre şi să vedem ce ne poate spune despre alte forme de inegalitate. Dacă scriitoarele sunt reprezentate atât de slab în industria de film şi televiziune, atunci lucrurile stau şi mai prost în ceea ce-i priveşte pe scriitorii aparţinând unor minorităţi sau pe cei cu dizabilităţi'', adaugă Ellie Peers.

Raportul sugerează un număr de soluţii potenţiale printre care un sistem mai eficient de colectare a datelor şi publicarea de statistici din aceste industrii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.