Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discursul INTEGRAL al lui Klaus Iohannis de la lansarea cărții 'Primul pas'

klaus iohannis autograf

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a lansat sâmbătă, 23 mai a.c., volumul autobiografic „Primul pas” în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2015.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută cu acest prilej:

Bună ziua! Mulţumesc în primul rând dumneavoastră, tuturor, care aţi considerat că într-o după-amiază frumoasă de sâmbătă vreţi să fiţi aici la o lansare de carte şi nu undeva la iarbă verde sau la o plimbare cu prietenii. Cartea are o valoare deosebită cel puţin pentru cei de faţă şi recunosc că pentru mine, care sunt din generaţia care a crescut cu cărţile în mână, are o însemnătate specială. Chiar la începutul campaniei, dacă vă amintiţi, am decis să scriu o carte pe care am considerat-o un instrument foarte potrivit pentru a face cunoscute câteva lucruri despre mine, despre cum am ajuns în politică şi cum văd mersul în spaţiul public.

Acum am scris o carte din cu totul alte motive. Primul, sigur, am promis cititorilor mei la ultima lansare aici la Expo că voi adăuga un capitol care descrie campania electorală. Şi asta am vrut să fac. Campania electorală a fost o perioadă complicată, intensă, dificilă, energizantă, paralizantă şi totuşi cred că pentru cei care au fost cât de cât conectaţi la ea a fost o perioadă interesantă. Pentru a nu uita cum a fost această campanie electorală am vrut să scriu, am vrut să reţin în scris aceste lucruri. Am vrut, pe de altă parte, să nu se piardă câteva concluzii pe care le-am tras şi eu şi alţii în campanie. Din acest motiv am vrut destul de repede după acea campanie electorală să reţin în scris ideile. În general, ştiţi că memoria ne joacă feste şi cu cât aşteptăm mai mult de la trecerea unui eveniment până să reţinem concluzia, cu atât mai mult se schimbă memoria acelui eveniment, apare ceea ce psihologii numesc filtrul roz. După un timp suficient de lung aproape orice ni se pare că a fost o experienţă plăcută. Această campanie electorală nu a fost o experienţă plăcută. Asta nu înseamnă că nu a fost extrem de intensă, nu înseamnă că nu a avut foarte multă energie. A avut toate aceste lucruri, dar pe lângă faptul că am vrut să relatez cum am văzut eu din interior, cel mai din interior, campania electorală, am vrut să presar în carte şi câteva consideraţiuni mai generale despre ce cred eu că se face în politică, sau, mai degrabă, ceea ce cred eu că nu se face în politică. Cu entuziasmul noului mandat prezidenţial, cu depunerea jurământului, cu începutul unui mandat, foarte repede am avut impresia că s-a uitat cum s-a purtat această campanie.

A fost o companie care, prin felul în care s-au manifestat majoritatea candidaţilor, îşi avea loc mai de degrabă la începutul anilor 90, o campanie brutală, brută, necizelată, cu atacuri directe la persoană, cu găleţi de lături turnate peste capul unor candidaţi, mai ales acestui candidat. Aceste lucruri am vrut să le reţin. La sfârşitul campaniei am constatat totuşi un lucru interesant şi cred că am repetat de mai multe ori pe parcursul cărţii. Această campanie, cu toate părţile negre, negative pe care le-a avut, pentru mine a fost extrem de energizantă. Şi atunci vreau să spun şi de ce şi care a fost, totuşi, partea foarte frumoasă a acestei campanii. Partea foarte frumoasă a acestei campanii au fost oamenii. Oamenii cu care m-am întâlnit, zeci de mii de oameni cu care m-am întâlnit direct în campanie, contactul cu toţi aceşti oameni mi-a dat foarte multă încredere, mi-a dat foarte multă energie. Niciodată în toată campania nu am întâlnit pe un alegător sau un participant la o manifestaţie electorală care să-mi fi spus ceva negativ, niciunul. Tot ce a fost negativ a venit via media, via material electoral din partea celorlalţi competitori. Şi atunci, paradoxal, campania a fost şi urâtă şi frumoasă. Şi la final am avut o energie deosebită pe care am primit-o, în definitiv, de la alegătorii care au fost de partea mea, şi nu au fost puţini. Vă amintiţi că primul tur nu s-a terminat extraordinar de bine pentru mine, pierdusem primul tur, dar atunci a apărut ceva ce nu a fost prevăzut de nimeni, acel val de simpatie pentru mine şi acea dorinţă de schimbare iniţiată de inabilitatea sau dispreţul Guvernului, cum doriţi, faţă de românii din diaspora. A apărut un val în diaspora şi, în mod paradoxal, dacă un val de obicei, porneşte din centru şi se duce mai departe, acest val a venit de departe şi a ajuns în centru, aici şi a contribuit la acea răsturnare de situaţie spectaculoasă care a dus în final la un vot care a fost incredibil, un rezultat care nu a fost prevăzut de nimeni şi care mi-a adus mie peste şase milioane de voturi. Acestor peste şase milioane de români care m-au votat le-am dedicat cartea. Nu numai lor le mulţumesc, le-am mulţumit şi le mulţumesc şi celor care nu m-au votat, le mulţumesc fiindcă au mers la vot. Participarea la vot s-a situat la o cotă enormă, aproape 65% dintre alegători au fost la vot. Este un lucru extraordinar de important să se voteze când sunt alegeri.

Evident că această reuşită a fost posibilă fiindcă am avut în afară de simpatie şi voturi, foarte mult ajutor, foarte mult sprijin, sprijin din partea soţiei mele Carmen care şi astăzi a ţinut să vină special pentru această lansare şi îi mulţumesc. Imaginaţi-vă o persoană care stă acasă sau la şcoală şi nu poate să facă nimic, dar trebuie să suporte toată campania - asta a făcut soţia mea Carmen şi de multe ori am avut impresia că dacă spre mine au venit energiile, ea a trebuit să blocheze partea negativă a campaniei, un lucru foarte greu de făcut. Apreciez foarte, foarte mult acest lucru. Şi ce ar fi un candidat la preşedinţie fără partidul lui, nu cred că se poate aşa ceva la noi. Partidul meu, PNL, partidul al cărui preşedinte am fost când am intrat în campanie a fost 100% de partea mea. Atunci poate vă amintiţi, din motive tehnice, s-a numit Alianţa Creştin Liberală, între timp este noul PNL, mii de oameni care au lucrat luni de zile pentru această campanie şi au reuşit. Le mulţumesc! În afară de cei care s-au văzut, au fost nenumăraţi voluntari, prieteni, colegi care au lucrat împreună cu mine, o parte dintre ei este astăzi aici, o parte dintre ei astăzi sunt consilierii mei şi le mulţumesc. Şi, în fine, oricine ar scrie o carte dacă nu o scoate nimeni pe piaţă, nu-i, deci mulţumesc Curtea Veche Publishing, doamnei Arsene, aici prezentă, şi trebuie să fac o remarcă, a fost o colaborare extraordinar de bună şi de prima dată şi a doua oară. Vă mulţumesc şi vă doresc, îmi doresc, ne dorim succes cu această carte. În definitiv o carte se scrie şi pentru a fi vândută. Vă mulţumesc tuturor!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.