Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuții despre aderarea la NATO - Joe Biden a vorbit la telefon cu premierul Suedei şi preşedintele Finlandei după anunțul Turciei

Reuters - Agerpres
Joe Biden telefon

Preşedintele american Joe Biden a discutat telefonic vineri cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson şi cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto timp de peste jumătate de oră, a anunţat Casa Albă, în contextul în care Turcia a ameninţat să blocheze aderarea celor două ţări la NATO, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele finlandez a postat pe Twitter că "a expus următoarele etape pe care trebuie să le parcurgă Finlanda în vederea unei aderări" la Alianţa Nord-Atlantică şi a adăugat că ţara sa este "profund recunoscătoare SUA pentru susţinerea lor necesară".

Turcia a ameninţat vineri să blocheze aderarea celor două ţări la NATO, care nu pot fi primite decât în urma unui vot în unanimitate al membrilor existenţi.

Asta aruncă o îndoială asupra acestui proces sprijinit până acum de majoritatea membrilor NATO, între care SUA, şi de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care s-a declarat gata să le primească "cu braţele deschise".

După decenii în afara unor alianţe militare, Finlanda şi Suedia, ambele nealiniate, sunt gata să-şi anunţe oficial candidatura la NATO, consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a repetat joi că Washingtonul ar susţine o cerere de aderare a Suediei şi Finlandei.

Ea a subliniat de altfel că "chiar fără să fie membre NATO, armatele noastre lucrează împreună de ani de zile. Suntem siguri că vom găsi mijloacele (...) de a răspunde preocupărilor pe care cele două ţări le-ar putea avea" în perioada care precede o aderare oficială.

Tot vineri, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi afacerile eurasiatice, Karen Donfried, a declarat că SUA fac demersuri pentru a clarifica poziţia Turciei faţă de posibila aderare a Suediei şi Finlandei la NATO, relatează Reuters.

Într-o teleconferinţă cu jurnalişti, Karen Donfried a spus că subiectul va fi discutat la reuniunea ministerială informală a NATO din cursul weekendului de la Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.