Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuții între șefii Statului Major General al Rusiei și SUA după incidentul din Marea Neagră/ Shoigu: 'Rusia va continua să răspundă la toate provocările'

cdnvideo.ru
Serghei Șoigu

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a avut loc o convorbire telefonică între șefii Statului Major General al Federației Ruse și Statelor Unite ale Americii. Șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, a avut o convorbire telefonică cu președintele Comitetului șefilor de Stat Major (CNS) al Forțelor Armate ale SUA, Mark Milley, a informat Ministerul rus al Apărării.

”În continuarea convorbirii telefonice dintre ministrul apărării al Federației Ruse și secretarul apărării al Statelor Unite, la data de 15 martie 2023, a avut loc o convorbire telefonică între șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse - prim-adjunct al ministrului apărării al Federației Ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov și președintele Comitetului șefilor de Stat Major al Forțelor Armate Americane, generalul Mark Milley'' - anunţă un comunicat remis de Ministerul rus al Apărării, conform Rador.

O discuție a avut loc și între Serghei Shoigu și Lloyd Austin

Miercuri, Ministerul rus al Apărării a informat că, la inițiativa părții americane, s-au purtat convorbiri telefonice între șefii instituţiilor militare ale Rusiei și Statelor Unite, Serghei Shoigu și Lloyd Austin.

”O atenție deosebită s-a acordat schimbului de opinii cu privire la cauzele și consecințele incidentului soldat cu prăbușirea unui vehicul aerian american fără pilot, luni, 14 martie, în Marea Neagră”, a declarat ministerul rus, după discuțiile telefonice purtate.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a subliniat că, practic, cauza incidentului au fost acțiunile Statelor Unite privind nerespectarea zonei de restricție de zbor declarată de către Federația Rusă şi stabilită în legătură cu desfășurarea aşa-zisei operațiuni militare speciale ruse în Ucraina, precum și intensificarea activităților de culegere de informații împotriva intereselor Federației Ruse”, se specifică în comunicatul remis.

”S-a mai remarcat faptul că zborurile vehiculelor aeriene strategice fără pilot americane în largul coastei Crimeii sunt de natură provocatoare, ceea ce creează premisele pentru o escaladare a situației în regiunea Mării Negre”, a subliniat ministerul.

Shoigu: Rusia „va continua să răspundă în mod proporțional la toate provocările”

Potrivit comunicatului, ministrul rus a afirmat că Federația Rusă nu este interesată de o escaladare, ”dar va continua să răspundă în mod proporțional la toate provocările”.

”Totodată, cele mai mari puteri nucleare ar trebui să acționeze cât mai responsabil posibil, inclusiv menținând deschise canalele de comunicare militară pentru discutarea oricăror situații de criză”, a menționat Ministerul rus al Apărării.

Marți, Comandamentul European al SUA a raportat că o dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în Marea Neagră, după ce a fost lovită de un avion de luptă rusesc Su-27. Forţele armate ruse au declarat marți că avioanele de luptă ruseşti nu au folosit arme împotriva dronei americane, care zbura deasupra Mării Negre, ci ea a căzut în urma unor manevre bruşte.

”Avioanele de luptă ruseşti nu au folosit arme aeropurtate, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și au revenit în siguranță pe aerodromul de la bază”, se arată în comunicat.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a mai declarat: ”Zborul vehiculului aerian fără pilot a fost efectuat cu transponderele oprite, încălcând limitele zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian, înființată în scopul desfășurării aşa-zisei operațiuni militare speciale ruse, informaţie transmisă tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicată în conformitate cu normele şi standardele internaționale”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.