DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Discuțiile INDISCRETE despre cererile unui șef de SERVICIU `DISCRET` - `Mi-o sugerat.../Ce? 2000? Pentru?/Are necaz cu văru-su!...`

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

Ancheta de amploare a DNA privind modalitatea prin care erau acordate permise de conducere la nivelul județului Suceava scoate la iveală detalii incredibile.

În acest episod STIRIPESURSE prezintă o discuție surprinsă de anchetatori în anul 2020 dintre fostul șef de la Permise Suceava Radu Obreja și un apropiat al său, referitoare la cereri pretins făcute de către colonelul Florin Timu, șef al serviciului de Contra Informații al Poliției Suceava.

Este de amintit că de la începutul acestui an DNA a executat un tur de forță la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, unde a destructurat un grup coagulat ce se ocupa cu preponderență cu acordarea permiselor contra unor sume de bani dar și cu alte chestiuni de țin de această sferă.

Citește și: DNA Dragnea nu a vrut să se știe că întâlnirile la VÂRFULUI administrației SUA erau PE BANI

În primă fază au fost reținuți instructori, polițiști examinatori și șefi ai acestui serviciu, apoi într-un al doilea dosar a fost reținut șeful contra-informațiilor poliției sucevene, în speță colonelul Florin Timu, pentru ca la final, în al treilea dosar să fie reținut proaspătul șef numit la Direcția Permise după arestarea preventivă a fostului șef, respectiv Viorel Donciu.

La momentul difuzării acestei știri colonelul Timu și fostul șef al Serviciului de Permise Suceava, Radu Obreja, sunt în stare de libertate în acest al doilea dosar, după ce ICCJ  a admis, în 2 aprilie, contestațiile celor doi împotriva unei decizii a Curții de Apel București care stabilea prelungirea cu 30 de zile a perioadei de arest preventiv.

Anterior aceștia au fost arestați preventiv pentru 30 de zile la cererea procurorilor militari iar decizia a fost menținută și în faza contestației.

ICCJ a motivat soluția lăsării celor doi în libertate dar aceasta nu a fost dată publicității conform practicii ICCJ.

„Urmare cererii dumneavoastră transmisă prin e-mail Înaltei Curți de Casație şi Justiție, înregistrată sub nr.49/EP/21.07.2020, vă comunicăm următoarele:

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`...

Întrucât dosarele care au ca obiect „contestaţie - prelungire arestare preventivă”, se soluționează de complet format din doi judecători, în cameră de consiliu, şedinţa de judecată nefiind una publică, iar încheierile în această materie sunt pronunţate într-o fază nepublică a procesului penal, în raport de dispozițiile art.12 alin.(1) lit.e) şi f) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, documentul solicitat nu vă poate fi furnizat”, a transmis pe cale oficială ICCJ.

Cu toate acestea apărarea colonelului Timu divulgă minime detalii din această încheiere, trunchiate, care indică faptul că magistrații ICCJ ar fi ajuns la concluzia că probatoriul anchetatorilor nu ar fi concludent sau suficient pentru perpetuarea acestei măsuri preventive.

Este de amintit că în faza măsurilor preventive, precum arestarea la domiciliu, sau arestarea preventivă, luate în timpul urmăririi penale este necesară atenția unui judecător de drepturi și libertăți, iar magistratul nu este investit cu stabilirea unei vinovății sau nevinovății efective, acesta fiind atributul judecătorilor ce sunt investiți cu judecarea intregului dosar penal în eventualitatea trimiterii lui în judecată de către procuror.

Magistrații ICCJ care au soluționat contestația celor doi foști șefi de structuri sunt Maricela Cobzariu și Lucian Săndel Macavei, iar decizia acestora este definitivă.

Dosarul II - Șeful de la Contra-Informații Suceava

Astfel, în cel de-al doilea dosar ce a rezultat din această mega-anchetă a DNA, procurorii DNA de la Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a colonelului Florin Constantin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne).

Acesta a fost inculpat pentru fapte de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală și față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

Citește și: Ceasurile de LUX predate de Mircea Geoană la DNA revin la acesta...

Anchetatorii militari au notat în ordonanțele lor că în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, colonelul Timu, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.

De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.

De asemenea, se arată, din probele mai sus menționate, reiese și faptul că numitul col. Florin Timu a divulgat, fără drept, numitului Radu Obreja, informații nedestinate publicității, confidențiale, în posesia cărora intrase în virtutea funcției pe care o deținea și anume cea de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează DNA în finalul comunicatului de presă prin care a oferit către publicul larg starea de fapt din acest dosar.

Citește și: DNA Intervenție de tip MAFIOT a lui Dragnea la un MARTOR al DNA...

Interlocutori...indiscreți...

Procurorii militari de la DNA notează în dosarul în care îl anchetează pe Obreja și Timu că din probele adunate „a rezultat faptul că Radu Obreja, pe lângă sumele de bani date lui Florin Timu în împrejurările descrise mai sus, i-a remis celui din urmă, în cursul anului 2020, prin intermediul lui Radu Popovici, în mod repetat, suma de 2.000 de euro în același scop, respectiv pentru ca TIMU Florin Constantin să-i furnizeze diverse informații cu privire la eventualele cercetări sau dosare care îl priveau pe Obreja și pentru protejarea activității infracționale desfășurate de acesta în cadrul S.P.C.R.P.C.l.V. Suceava”.

Una dintre aceste situații, arată Direcția, a fost în luna iunie 2020, „când colonelul Florin Timu i-a transmis lui Popovici că ar avea nevoie de o sumă de bani, în contextul în care ar fi avut o problemă cu un văr de-ai lui, căruia i s-ar fi confiscat o cantitate de material lemnos (în valoare de 5 miliarde de lei) în localitatea Vatra Moldoviței, județul Suceava”.

„Popovici i-a detaliat lui Obreja problema lui Timu, iar Obreja i-a dat lui Popovici suma de 2.000 de euro, pe care, ulterior, cel din urmă i-a remis-o personal lui Timu.

Discuția despre acest subiect a fost surprinsă ambiental iar acum se află la dosarul anchetatorilor.

“...

Radu Popovici (RP): (neinteligibil) avea ceva de povestit cu tine...

Radu Ionuț Obreja (RIO): (neinteligibil)? Da?

RP: Și nevoie de...

RIO: Și material, nu?

RP: Da...

RIO: Lasă că m-o stresat ăstalalt, în p..a mea! Zi de zi, săptămâna asta, săptămâna trecută!

RP: (neinteligibil)

RIO: Cum?

RP: (neinteligibil) 5 miliarde

RIO: Nu știu...

RP: ...(neinteligibil) Vatra Moldoviței i-au sechestrat lemne de 5 miliarde...

RIO: Nu știu...

RP: Da, el îmi spune mie ca să-ti spun, nici asta nu-i... nu-mi place, si...mi-o și sugerat...

RIO: Ce ți-o ...?

RP: Mi-o sugerat...

RIO: Ce? 2000? Pentru?

RP: Are necaz cu văru-su! Și eu tre’ să-ți spun...(neinteligibil)...bai, nu știu dacă...”, ar fi discutat cei doi.

Anchetatorii arată mai departe în dosar că banii s-ar fi dat și ar fi ajuns în posesia fostului șef de la Contra-Informațiile Poliției din Suceava doar prin intermediul lui Radu Popovici.

Dosarul este mult mai amplu iar intriga țesută în jurul celor trei personaje mult mai mare.

Cert este că trei judectori de drepturi și libertăți au admis că este posibil ca faptele așa cum au fost prezentate de procurorii DNA Militar să fi avut loc, în raport de probele existente, și au emis mandat de arestare preventivă pentru cei doi, l-au menținut și prelungit, în vreme ce alți doi judecători, ai ICCJ au stabilit, definitiv, la momentul primei prelungiri, că suspiciunile generate de probele anchetatorilor nu sunt verosimile iar cei doi trebuie puși imediat în libertate.

Ancheta continuă la DNA militar și DNA Central și DNA Suceava în toate cele trei dosare iar procurorii urmează să dea soluții în acestea.

Apărarea lui Timu pentru STIRIPESURSE

Urmare apariției articolelor anterioare ce au vizat prezentarea publicului larg a unor detalii din ancheta de amploare a DNA privind presupuse fapte de mare corupție la nivelul mai multor structuri publice de la nivelul județului Suceava apărarea colonelului Florin Timu a reacționat și a dat un drept la replică.

Prezentăm integral în continuare dreptul la replică al ofițerului de contra-informații cu precizarea că nici acesta dar nici informațiile prezentate de publicație nu au drept scop efectuarea unui proces efectiv de intenție sau emiterea unor acuzații, ci prezentarea detaliată către publicul larg a stării de fapt din dosarul anunțat în mod public de către DNA prin comunicat de presă aflat pe pagina instituției.

 

„I.                    Dreptul la replică

  1. În primul rând, apreciez că acest articol a fost conceput într-o manieră neprofesionistă, tendențioasă, nefiind redactat într-o manieră care permite cititorilor formarea propriei convingeri, ci s-a stabilit de către autorul articolului că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN a săvârșit fapte de natură penală, având ca scop inducerea în eroare a publicului și denigrarea domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN.
  2. Dovada clara a faptului că autorul articolului a stabilit vinovăția domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN se regăsește în chiar in titlul articolului, relevante fiind expresiile „Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava”, „DNA pe drumul „cârtiței”, „Un agent imobiliar și agenda lui Obreja l-au dovedit pe Timu...”.
  3. 3. Doresc astfel să vă reamintesc faptul că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție prevăzut de art. 6 alin. (2) din Convenția Europeana a Drepturilor Omului, art. 23 alin. (11) din Constituția României și de art. 4 alin. (1) din Codul de Procedură Penală.
  4. Astfel, domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN, deși este implicat în dosarul penal la care faceți referire în articolul menționat anterior, beneficiază de această prezumție până când va fi pronunțată o soluție definitivă, motiv pentru care nu poate fi stabilită vinovăția acestuia de către publicația dumneavoastră, spațiul virtual neputându-se transforma într-o instanță ad-hoc, în care persoanele neautorizate să exprime verdicte cu privire la existența unor fapte cu conotații penale în sarcina unor persoane.
  5. Cu toate că nu ne putem explica cum publicația dumneavoastră a obținut date complete și neanonimizate din dosarul de urmărire penală, date care au caracter confidențial datorită caracterului nepublic al fazei de urmărire penală, arăt faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, în considerentele încheierii din data de 02.04.2021 prin care a fost respinsă propunerea de prelungire a măsurii arestului preventiv formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, a reținut printre altele, următoarele: „Materialul probator administrat nemijlocit până în această fază a procesului […] relevă inexistența unor probe sau indicii temeinice, apte a atrage caracterul rezonabil al suspiciunii implicării inculpaților în activitatea presupus ilicit ce face obiectul urmăririi penale”.
  6. Practic, la data de 02.04.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat inexistența unor probe care să susțină acuzațiile formulate de către Direcția Națională Anticorupție împotriva domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN nici măcar la nivel de suspiciune rezonabilă.
  7. Așadar, la acest moment, maniera de redare a unor fapte presupus a fi săvârșite de către domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN în conținutul respectivului articol prin care se impune opinia autorului, respectiv aceea că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN se face vinovat de comiterea faptelor descrise în articol, fără a permite cititorului formarea propriei convingeri, încalcă limitele libertății de exprimare și nu pot fi considerate judecați de valoare.
  8. În final, dorim să precizăm faptul domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN nu este persoană publică, iar doza de exagerare a libertății de exprimare pe care CEDO a admis-o în cazul jurnaliștilor, nu se aplică în cazul acestuia”, a transmis apărarea celui cercetat în continuare de ancehtatorii militari de la DNA.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.