Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disidenţii din PSD îl 'DESFIINŢEAZĂ' pe Liviu Dragnea: 'Ne 'îngropăm' în propriile greşeli'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Eurodeputatul Cătălin Ivan şi primarul Iaşiului, Mihai Chirica, au declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu cred că moţiunea PSD împotriva Guvernului Grindeanu are şanse să treacă de plenul Parlamentului şi au susţinut că actul de guvernare nu poate fi continuat răsturnând propriul guvern. "Nu va trece moţiunea - singura variantă, singurul scenariu în care România continuă pe un drum de stabilitate, îşi menţine creşterea economică, PSD îşi ţine promisiunile faţă de cei care au votat în decembrie şi relaţia noastră cu partenerii externi rămâne una solidă. (...) Există o deschidere către România în acest moment. Singurul scenariu ca toate aceste lucruri să continue este ca Sorin Grindeanu să rămână la Palatul Victoria şi să nu treacă de Parlament această moţiune ciudată, absurdă cap-coadă", a afirmat Cătălin Ivan.

În cazul în care moţiunea va fi votată, susţine Ivan, România riscă să intre într-o "instabilitate politică fundamentală" iar preşedintele Klaus Iohannis, să nu mai pună premier de la PSD. "Dacă, să spunem, prin absurd, această moţiune trece, intrăm într-o instabilitate politică fundamentală. Nu mai există niciun argument ca preşedintele ţării Klaus Iohannis să mai pună premier de la PSD. Şi aşa a pus foarte greu în decembrie (2016 - n.r.), când am câştigat alegerile. Acum, ALDE este divizat, PSD nu se află în cea mai bună situaţie, programul de guvernare este pus în pericol, presiunile externe împotriva lui Liviu Dragnea sunt imense, începând cu Ordonanţa 13. Avem, practic, certitudinea că în actualul context Klaus Iohannis nu va mai pune un premier din partea PSD. Orice altă variantă înseamnă ca PSD să piardă guvernarea şi România să intre într-o lungă instabilitate politică", a spus Ivan.

Eurodeputatul susţine că este necesară convocarea unui congres extraordinar al PSD. "(Liviu Dragnea - n.r.) a reuşit pentru o perioadă scurtă de timp să confişte partidul, cu ajutorul a câţiva oameni veniţi dinafară - din PRM, din PDL. Oameni străini de PSD au reuşit să-l ţină cu o mână de fier. S-a terminat. Toate greşelile făcute în această scurtă perioadă de timp arată foarte clar că Liviu Dragnea nu mai poate efectiv să conducă cel mai mare partid din România, nu are capacitatea să ţină acest partid pe linia dreaptă. Sigur, după ce această criză guvernamentală în care ne-a aruncat, vor fi discuţii în partid şi un congres extraordinar al PSD este imperios necesar. Membrii de partid trebuie întrebaţi în ce direcţie vor să meargă de acum încolo", a subliniat Cătălin Ivan, conform Agerpres.

Primarul Mihai Chirica a susţinut că mai mulţi parlamentari au fost sunaţi pentru a fi convinşi să voteze moţiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu. "Asistăm, desigur, şi la presiuni, aşa cum au prezentat şi o parte şi cealaltă a mediei, faţă de parlamentarii şi din Iaşi. Vă spun sincer, au fost sunaţi fiecare dintre ei. Eu nu le-am cerut decât un singur lucru - viaţa lor se va petrece în continuare la Iaşi. Şi cu guvernare PSD, şi fără guvernare PSD, şi cu Chirica şi fără Chirica. Trebuie să aibă puterea şi forţa să se uite în ochii cetăţenilor care i-au ales", a declarat edilul.

Potrivit acestuia, în interiorul PSD se duce "o bătălie pe viaţă şi pe moarte". "Celelalte partide care reprezintă Opoziţia în momentul de faţă au o atitudine cât se poate de rezonabilă. Nu intervin. E şi logic să nu intervină: 'îi lăsăm să se omoare între ei şi la urmă le dăm lovitura de graţie'", a spus Chirica. El a reiterat că nu urmăreşte ocuparea unei funcţii politice, "nici măcar a unei funcţii ministeriale, a niciunui avantaj de nicio natură", "misiunea" lui fiind la Primăria Municipiului Iaşi. Primarul Iaşiului a spus că nu poate rămâne indiferent atât timp cât "totul se năruie în jur" "doar din motive personale ale lui Liviu Dragnea". "Nu îi vrea nimeni capul lui Liviu Dragnea, dar trebuie să ne păstrăm şi să ne asumăm actul guvernării. Scenariul este extraordinar de simplu, şi fac apel la toţi colegii de partid, nu se poate continua actul de guvernare răsturnând propriul tău guvern. Orice persoană nominalizată de Liviu Dragnea va avea suficient de multe semne de întrebare asupra încrederii pe care o poate oferi ţării acesteia sau oricărui alt stat cu care suntem în colaborare. Atâta timp cât ţi-ai demolat propriul tău guvern, tu nominalizându-l, tu susţinându-l, tu vorbind bine despre el, nu mai poţi fi credibil. Ne îngropăm în propriile noastre greşeli şi nu o să mai reuşim să revenim absolut deloc până în anul 2020. Este momentul-cheie să arătăm că putem scrie şi o pagină corectă în istoria ţării şi în istoria acestui partid. Nu ne putem împuşca propriul nostru guvern doar din motive personale. Avem o datorie faţă de ţară, de comunităţile PSD, avem o răspundere morală faţă de noi înşine", a declarat Mihai Chirica.

El le-a spus jurnaliştilor că sâmbătă seara a avut o discuţie telefonică cu Sorin Grindeanu, în timpul căreia premierul i-a spus că nu are niciun scop personal în această guvernare, că este dispus să facă orice sacrificiu care este favorabil ţării şi regiunii de Nord-Est, implicit. "Este dispus să negocieze orice formă de administrare a PSD, în condiţiile în care PSD poate demonstra că poate merge mai departe. Nu are nimic personal cu domnul Dragnea, dar nu poate accepta ca din calitatea morală pe care şi-a asumat-o, de reprezentant al unei comunităţi, să devină unealta cuiva. Va încerca să îşi ducă tot programul, aşa cum a jurat, şi să aducă în jurul lui oameni rezonabili, care să poată implementa programul de guvernare", a mai spus Mihai Chirica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.