Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disney celebrează în acest an un secol de la înființare

walt disney

AFP a publicat luni un articol dedicat principalelor jaloane din istoria grupului american Walt Disney, un gigant al industriei de divertisment, care celebrează în acest an un secol de la înfiinţare.

Naşterea lui Disney

1923: Walt Elias Disney, născut pe 5 decembrie 1901 la Chicago dintr-un tată irlandezo-canadian şi o mamă germano-americană, i se alătură fratelui său Roy, la Hollywood. Cei doi fraţi au fondat un studio de producţie cinematografică într-un garaj local, conform Agerpres.

Mickey Mouse şi Albă ca Zăpada

1928: Prima apariţie a personajului Mickey Mouse în "Steamboat Willie". Mai întâi botezat Mortimer, simpaticul şoricel şi-a găsit numele definitiv datorită lui Lilly, soţia lui Walt Disney. Mickey Mouse a devenit atât de celebru în anii 1930-1940, încât a fost utilizat ca nume de cod în timpul Debarcării din Normandia a trupelor Aliaţilor, pe 6 iunie 1944.

1937: Primul lungmetraj în culori produs de studioul Disney, "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici", a câştigat un Oscar onorific în anul următor. În 1940, "imperiul" Disney a emis primele sale acţiuni şi a angajat peste 1.000 de persoane în studiourile sale din Burbank, California.

Disneyland

1955: Grupul a deschis pe 17 iulie un parc de distracţii în Anaheim, California, primul dintr-o serie care a revoluţionat industria turismului. Cel de-al doilea, "Magic Kingdom", a fost deschis la Orlando în 1971. Au urmat cele din Tokyo (1983) - primul parc Disney din afara Statelor Unite -, Paris (1985), Hong Kong (2005) şi Singapore (2016).

1966: Walt Disney moare la vârsta de 65 de ani. El deţine recordul de premii Oscar (22 de trofee) obţinute de un artist individual. "Sper doar că nu se va pierde din vedere faptul că toate aceste lucruri au început cu un şoarece", spunea el. Fratele său Roy a condus pentru încă cinci ani compania, care a început apoi să se fragilizeze.

Eisner vine în ajutor

1984: Michael Eisner a preluat conducerea unui grup aproape muribund, pe care, în 21 de ani de guvernare, l-a transformat într-o puternică multinaţională media şi de agrement, înmulţindu-i vânzările de peste 30 de ori.

Grupul Disney a cumpărat postul de televiziune ABC, postul sportiv ESPN şi studioul Miramax Pictures (vândut apoi grupului qatarez beIN) şi a dezvoltat numeroase produse derivate (croaziere, îmbrăcăminte, jocuri video, discuri, jucării şi diverse gadgeturi).

A creat pentru parcurile sale tematice chiar şi dolari proprii, semnaţi de personajul Scrooge McDuck şi utilizaţi timp de 30 de ani înainte de a fi abandonaţi în 2016. Michael Eisner a renunţat la funcţia sa de director după o revoltă a acţionarilor în 2003-2004 condusă de un nepot al lui Walt Disney, Roy Disney, decedat în 2009.

Pixar, supereroi şi cavaleri Jedi

2005: Noul CEO, Bob Iger, care urma să conducă grupul timp de 15 ani, a făcut să crească preţul acţiunilor Disney de la Bursă prin achiziţii şi diversificarea mărcilor companiei. Disney s-a relansat în sectorul animaţiei prin achiziţionarea studioului Pixar în 2006 cu 7,4 miliarde de dolari. Grupul i-a cumpărat apoi pe superoii Marvel în 2009 cu 4 miliarde de dolari, achiziţionând în 2012 şi celebrul studio Lucasfilm şi franciza cinematografică "Star Wars" contra sumei de 4,05 miliarde de dolari.

Încasările obţinute la nivel global de "Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi", lansat în 2017 de Disney cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a francizei "Star Wars", au depăşit 1,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului specializat IMDbPro.

Aventura în streaming

În 2019, pentru a-i face concurenţă platformei Netflix, grupul hollywoodian a lansat Disney+, un serviciu de tip "video la cerere" care difuzează filme şi seriale produse de Disney, Marvel, LucasFilm şi catalogul 21st Century Fox.

Succesul noii platforme (peste 145 de milioane de abonaţi în vara anului 2023) a compensat parţial pierderile cauzate de pandemia de COVID-19, care a determinat închiderea parcurilor de distracţii şi a cinematografelor.

Dar, în 2022, Disney+ a înregistrat pentru prima dată o scădere a numărului de abonaţi: atunci, grupul aflat în dificultate l-a rechemat la post pe fostul său CEO Bob Iger. În căutarea rentabilităţii, grupul a anunţat concedierea a 7.000 de angajaţi.

Criticat pentru "wokeism" de guvernatorul Floridei

În 2022, compania Disney, în mod tradiţional conservatoare, a denunţat o nouă lege care le interzice şcolilor primare din Florida să abordeze subiecte legate de orientarea sexuală şi identitatea de gen.

Ca reacţie, guvernatorul republican Ron DeSantis, angajat într-un fel de cruciadă împotriva ideologiei "woke", a pus capăt în februarie 2023 statutului economic special de care beneficia grupul Disney în Florida şi care era în vigoare din 1967.

În primăvara acestui an, Disney a renunţat la construirea unui campus cu 900 de milioane de dolari care ar fi trebuit să găzduiască 2.000 de angajaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.