Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disperare la UDMR: Toate tunurile pe votul prin corespondenţă

udmr

UDMR vrea să facă tot ce poate pentru a opri adoptarea legii care ar introduce votul prin corespondenţă. Preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, a ameninţat marţi că, dacă legea va fi adoptată, UDMR va sesiza Curtea Constituţională.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenţă, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online. Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

UDMR consideră că legea introduce o discriminare, generând două categorii de cetăţeni. Potrivit liderilor maghiari, legea ar crea o inegalitate şi anume în cazul celor care trăiesc în străinătate ar exista o facilitare a votului, în timp ce cei din ţară n-ar avea o astfel de facilitate.

Există însă şi o miză pe care liderii UDMR nu o recunosc. Dacă românii din diaspora ar vota într-un număr mai mare, aceştia ar ridica serios prezenţa la vot. Automat, procentele UDMR s-ar diminua, electoratul maghiar fiind unul fix sau chiar în scădere.

Vezi şi: UDMR desfiinţează votul prin corespondenţă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.