Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dispută comercială între UE și SUA - Washingtonul amenință cu texe suplimentare de 4 miliarde de dolari

WSJ
SUA UE

La doar câteva zile după un armistiţiu în războiul comercial cu China, guvernul american a amplificat presiunea asupra Uniunii Europene într-o dispută veche privind subvenţiile acordate pentru avioane, avertizând că va impune tarife pentru bunuri suplimentare în valoare de 4 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA a publicat o listă de produse suplimentare, între care măsline, brânză italiană şi whiskey scoţian, cărora le-ar putea aplica tarife, pe lângă alte  produse, în valoare de 21 de miliarde de dolari, anunţate în aprilie.

Instituţia a adăugat la lista iniţială 89 de subcategorii de tarife, inclusiv o varietate de metale, fără să ofere explicaţii suplimentare. Peste 40 de persoane au fost audiate în legătură cu produsele incluse pe lista iniţială, în timpul unei audieri publice care a avut pe 15-16 mai.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au avertizat că vor impune tarife de retorsiune de ordinul miliardelor de dolari pentru bunuri precum avioane, tractoare şi alimente, într-o dispută veche de aproape 15 ani la Organizaţia Mondială a Comerţului referitoare la subveţiile acordate Boeing şi companiei europene Airbus.

Oficiali de rang înalt ai Boeing şi ai unei organizaţii comerciale din sectorul aerospaţial american au cerut guvernului SUA să limiteze tarifele impuse UE din cauza subvenţiilor ilegale, pentru a evita să afecteze producătorii americani.

Reprezentanţii Boeing şi ai Airbus nu au fost disponibili pentru comentarii.

Consiliul Băuturilor Spirtoase Distilate din Statele Unite a criticat ameninţările cu tarife ale administraţiei Trump, avertizând că acestea vor pune în pericol locurile de muncă şi vor afecta consumatorii.

”Ne opunem cu tărie includerii produselor distilate în lista propusă pentru retorsiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Lisa Hawkins.

“Companiile americane, de la fermieri la furnizorii retailerilor, sunt deja afectaţi de impunerea de tarife de retorsiune de către parteneri comerciali importanţi pentru unele produse spirtoase distilate americane...iar aceste tarife suplimentare vor provoca noi daune”, a spus Hawkins.

Decizia de luni a avut loc în urma informaţiilor apărute la salonul de aeronautică de la Paris potrivit cărora Statele Unite ar putea fi deschise negocierilor pentru ”un mecanism de aplicare”, care ar putea permite Airbus să primească finanţare în termeni comerciali, soluţie care ar putea crea condiţiile încheierii conflictului referitor la subvenţii.

Un astfel de acord ar include măsuri din partea SUA privind facilităţile fiscale oferite de Washington companiei Boeing, făcându-le conforme cu reglementările comerciale, în cadrul unui nou cadru de reglementări pentru finanţarea industriei aviatice, au declarat la momentul respectiv două surse americane.

Organizaţia Mondială a Comerţului a descoperit că cei mai mari doi producători de avioane din lume au primit subvenţii în valoare de miliarde de dolari, în cel mai mare conflict comercial din lume între companii.

Biroul Reprezentantului Comercial al SUA va organiza o audiere privind noile tarife pe 5 august. Instituţia a precizat că ar putea impune tarife majorate pentru produsele incluse pe prima listă, dacă OMC va lua o decizie înainte de încheierea perioadei de consultare publică pentru lista suplimentară. Noi măsuri pentru lista suplimentară ar putea fi luate ulterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.