Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DISPUTĂ între Marea Britanie și Spania: se bat pe un teritoriu, după Brexit

pixabay.com
brexit

Spania va trebui să dea undă verde pentru ca orice acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie convenit după Brexit să poată fi aplicat teritoriului Gibraltarului, potrivit unui proiect pentru 'orientările negocierilor' al celor 27 de membri rămaşi în UE, dat publicităţii vineri, informează AFP.

După Brexit, 'niciun acord între UE şi Marea Britanie nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltarului fără un acord între Regatul Spaniei şi Regatul Unit', se spune în acest text prezentat vineri în La Valletta de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Liderii celor 27 de ţări rămase în UE vor trebui să adopte aceste 'orientări', eventual cu amendamente, în timpul unui summit organizat pe 29 aprilie, la Bruxelles. 

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania în 1713 şi enclava britanică, ce numără 32.000 de locuitori pe numai 7 km pătraţi, se va pomeni exclusă din UE după ce plecarea Regatului Unit va deveni efectivă. 

Circa 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE la referendumul din iunie 2016, însă 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru a rămâne în UE. 

Madridul i-a propus în mod oficial, în octombrie, Marii Britanii o suveranitate împărţită, care 'i-ar permite Gibraltarului să rămână în UE' după ieşirea britanicilor. Această ofertă a fost deja respinsă în cadrul unui referendum, în 2002. 

Gibraltarul depinde de Spania pentru aprovizionarea sa. Înfloritoarea sa economie, specializată în servicii financiare şi jocuri online, este profitabilă şi pentru Spania, în condiţiile în care foloseşte circa 10.000 de lucrători transfrontalieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.