Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Distrugerea moscheii istorice din Mosul, începutul sfârşitului pentru Statul Islamic - FOTO/VIDEO

BBC
moschee al nusri, mosul

Premierul irakian Haider al-Abadi a declarat joi că distrugerea de către Statul Islamic a moscheii istorice al-Nuri din Mosul este o recunoaştere a înfrângerii grupării jihadiste, transmite DPA, conform agerpres.

"Bombardarea de către Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic - n.r.) a minaretului al-Hadba şi a moscheii al-Nuri este o declaraţie oficială a înfrângerii lor", a scris joi pe Twitter al-Abadi.

Citeşte şi: Polemică aprinsă în Austria. Ministrul de externe vrea să ÎNCHIDĂ grădiniţele de musulmani

Jihadiştii au aruncat miercuri în aer moscheea, în contextul în care forţele irakiene sprijinite de SUA fac eforturi intense de a disloca Statul Islamic din ultima zonă aflată sub controlul său în fostul bastion de la Mosul.

În ultimele săptămâni, forţele guvernului irakian au eliberat mai multe cartiere din vestul Mosulului, împingându-i pe jihadiştii Statului Islamic într-o zonă mică, dar intens populată, din oraş.

Moscheea al-Nuri, care datează din secolul al XII-lea şi care este cunoscută şi sub denumirea de Marea Moschee, a primit numele după Nour al-Din Zanki, conducătorul sunnit musulman care a dispus construirea sa.

Deşi semnificaţia sa istorică este dată de faimosul minaret înclinat, numit al-Hadba sau 'Cocoşatul', moscheea are o importanţă simbolică pentru ambele tabere ale conflictului.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternică în apropiere de o bază militară NATO. Se iau în calcul mai multe ipoteze -FOTO

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a avut prima sa apariţie publică în 2014 la moscheea al-Nuri, care a fost văzută ca o declaraţie oficială pentru autoproclamatul califat din Irak şi Siria.

Coaliţia condusă de SUA a respins acuzaţia adusă de Statul Islamic conform căreia moscheea ar fi fost distrusă într-un atac aerian american.

"Responsabilitatea pentru acest act de devastare aparţine clar ISIS, iar noi continuăm să îi sprijinim pe partenerii noştri irakieni în aducerea acestor terorişti în faţa justiţiei", a declarat general-maiorul Joseph Martin, care comandă forţele terestre în cadrul coaliţiei.

"Totuşi, bătălia pentru eliberarea oraşului Mosul nu este finalizată", a spus Martin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.