Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DISTRUSE de coronavirus, Spania, Portugalia şi Italia se ceartă pe originea lui Columb: Studiază probe de ADN pentru a-i determina naționalitatea

Cristofor Columb

Cercetători din Spania, Portugalia şi Italia studiază probe de ADN pentru a determina adevărata origine a lui Cristofor Columb, ale cărui rămăşiţe pământeşti au fost exhumate în 2003 din mormântul său aflat în oraşul spaniol Sevilia, în cadrul unui proces care va sta la baza unui film documentar, relatează luni EFE.

Studiul, care doreşte să aducă date ştiinţifice asupra originii celui care a descoperit America, s-a prelungit aproape două decenii şi va ajunge în următoarele luni în faza sa finală, informează într-un comunicat Universitatea din Granada, care se numără printre participanţii la acest proiect coordonat de profesorul de medicină legală José Antonio Lorente, scrie agerpres.ro.

Citește și: Racla cu viruși - OPINIE

Rezultatele studiului vor fi date dezvăluite în exclusivitate într-un film documentar şi o miniserie TV coprodusă de televiziunea publică spaniolă în colaborare cu Story Producciones, ce vor fi lansate în jurul datei de 12 octombrie 2021.

Profesorul Lorente, pionier în aplicarea tehnicilor de secvenţiere a ADN-ului în domeniul medicinii legale, va coordona în primul semestru al anului 2021 un grup de cercetători spanioli, portughezi şi italieni, care vor avea misiunea de a studia probele prelevate, un element cheie pentru determinarea originii lui Columb.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

După o aprobare excepţională, Jose Antonio Lorente a exhumat în 2003 rămăşiţele navigatorului şi ale fiului acestuia, Ferdinand Columb, care au fost studiate împreună cu osemintele fratelui mai mic al exploratorului, Diego Columb, însă expertul spaniol a oprit cercetările din cauza slabei eficienţe a echipamentelor din acea vreme.

El a depozitat oasele într-o sală blindată a Universităţii din Granada până la îmbunătăţirea tehnologiei de cercetare genetică, care deja a avansat foarte mult şi care va permite cunoaşterea originii lui Columb.

Citește și: După cazul Baranga, jurnalista Ioana Ene Dogioiu îl dă în vileag pe șeful Grupului de Comunicare Strategică: ‘Este o persoană fără diplomă de licență’

Studiile se vor realiza în diferite locuri ale lumii cu scopul a aduce date ştiinţifice obiective, care să permită istoricilor şi experţilor să confirme sau să infirme teoriile existente. Ipoteza cea mai solidă, mai extinsă şi aproape universal acceptată este aceea potrivit căreia Cristofor Columb era originar din Genova.

Însă, în secolul trecut, au apărut peste 20 de teorii documentate care atribuie originea descoperitorului Americii altor locuri, precum Portugalia, Castilia, alte oraşe din Italia, Catalonia, Mallorca, Galiţia, Anglia, Croaţia şi chiar Polonia.

Citește și: Ludovic Orban, despre producerea Remdesivirului în România: Problema este să existe companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie

Imediat ce vor fi finalizate rezultatele analizelor genetice, toate aceste ipoteze vor fi studiate ÅŸi aduse la un numitor comun, pentru a rezolva enigma originii lui Columb.

În mai 2021, an care va coincide cu cea de-a 515 comemorare a morţii lui Cristofor Columb, Universitatea din Granada va dezvălui noi date şi informaţii cu privire la acest studiu genetic.

Citește și: Racla cu viruși - OPINIE .

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.