Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Divergenţe în CSM, pe desfiinţarea SIIJ: Judecătoarele Evelina Oprina şi Gabriela Baltag afirmă că nu au fost consultate şi au redactat o opinie concurentă

Judecătoarea Evelina Oprina şi Gabriela Baltag reclamă faptul că nu au fost consultate în momentul redactării motivării avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pe proiectul Ministerului Justiţiei de desfiinţare a SIIJ. Cele două judecătoare au redactat o opinie concurentă, fiind nemulţumite de argumentele invocate în motivarea făcută publică de CSM.

"Precizăm că avizul negativ conţinut de HCSM nr. 23/2021 cuprinde şi votul subsemnatelor, însă argumentare votului nu se regăseşte în motivarea avizului publicat în seara zilei de 11 februarie 2021 şi la a cărei redactare nu am participat, nefiind consultate în acest sens", precizează judecătoarele, în adresa transmisă preşedintelui CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, săptămâna trecută, cu 11 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Guvernul a ignorat avizul CSM şi a adoptat în ședința de joi proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că se va prezenta la ședințele Comisiilor juridice ale Parlamentului și va aduce argumente, astfel încât legea să fie aprobată.

În opinia concurentă redactată de Evelina Oprina şi Gabriela Baltag, cele două judecătoare amintesc faptul că înfiinţarea SIIJ a fost considerată pozitivă atât de CCR, cât şi de Comisia de la Veneţi. De asemenea, în opinia concurentă sunt amintite concluziile raportului Inspecţiei Judiciare, aprobat de CSM, cu privire la dosarele penale în care au fost vizaţi magistraţi. Judecătoarea enumeră numeroasele nereguli descoperite în instrumentarea acestor dosar şi conduita abuzivă a procurorilor anticorupţie.

Judecătoarea desfiinţează motivele invocate de Ministerul Justiţiei pentru desfiinţarea SIIJ, începând cu pretins nefuncţionalitate a Secţiei, separarea carierelor şi aşa-zisa "imunitate de jurisdicţie penală de facto".

Opinia concurentă semnată de judecătoarele Oprina şi Baltag poate fi citită AICI (.pdf)!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.