Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei şi noua rezistenţă - Începutul sfârşitului pentru Stelian Ion & Co.

stelian ion

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunţat că a semnat și a trimis la Guvern proiectul care prevede desființarea SIIJ, în ciuda avizului negativ dat de CSM.

Din mai multe variante proaste, Stelian Ion a ales-o pe cea mai proastă: merge înainte cu proiectul de desființare a SIIJ fără modificări, ignorând avizul negativ la CSM.

Dacă trece de Guvern - şi aici avem un mare "dacă", la cum funcţionează lucrurile în coaliţie -, proiectul va ajunge în Parlament, unde nu există, la acest moment, majoritate pentru desființarea SIIJ cu revenire la status quo ante. Cel puțin UDMR (și o parte din PNL), ca să vorbim doar de coaliția de guvernare, nu vrea revenirea la DNA a competenței de urmărire penală a magistraților, după cum anunţa recent Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor.

O eventuală respingere a proiectului în Parlament sau o adoptare cu modificări majore ar compromite total mandatul lui Stelian Ion la Justiție, dar și agenda agitatelor asociații care il împing de la spate. Să nu uităm că ministrul Ion invocă o aşa-zisă majoritate a magistraţilor care ar susţine desfiinţarea SIIJ, ignorând opinia împotrivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a celor mai mari curţi de apel. Cu alte cuvinte, Stelian Ion se bazează pe opinia magistraţilor de judecătorii, care, dincolo de lipsa de experienţă, nici nu fac parte din sfera competenţă a DNA şi nu au simţit pe pielea lor abuzurile acestei instituţii.

O adoptare a proiectului în Parlament ar pune actuala coaliție în situația pe care PNL și USR o reproșau PSD în perioada 2017-2018: susţinerea unor modificări fără să se țină cont de CSM și alte opinii, politica pumnului în gură. Ceea ce, până la urmă, va duce la decredibilizare totală a oricăror viitoare reforme dorite de coaliţie. Mai important, va genera o largă mobilizare şi unitate  (în justiție și nu numai) împotriva partidelor care deţin majoritatea în Parlament.

În concluzie, în urma gestului de sfidare al lui Stelian Ion, s-a născut oficial noua rezistență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.