Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Medvedev avertizează: 'Militarizarea' Japoniei complică situația din regiunea Asia-Pacific

canberratimes.com.au
medvedev

„Militarizarea” Japoniei complică situația din regiunea Asia-Pacific, a declarat duminică vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte Dmitri Medvedev.

Rusia și Japonia au relații complexe marcate de zeci de ani de dispute teritoriale cu privire la câteva mici insule, controlate de ruși în largul Hokkaidō, pe care Moscova le numește Kurile de Sud, dar pe care Japonia le revendică drept Teritoriile sale de Nord.

Disputa asupra insulelor, pe care Uniunea Sovietică le-a ocupat în ultimele zile ale celui de Al Doilea Război Mondial, a împiedicat Tokyo și Moscova să convină asupra unui tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităților.

„Este regretabil că autoritățile japoneze urmează un curs către o nouă militarizare a țării”, a transmis agenția de presă rusă TASS, preluând o declarație a lui Medvedev, scrie Rador. „Exerciții cu trupe au loc în apropierea Insulelor Kurile, ceea ce complică serios situația din regiunea Asia-Pacific”.

Ministerul japonez de Externe și biroul premierului nipon nu au putut fi contactate pentru comentarii.

Rusia a decis anul acesta să declare 3 septembrie – a doua zi după capitularea Japoniei în cel de Al Doilea Război Mondial – „Ziua victoriei asupra Japoniei militariste”, atrăgând un protest din partea guvernului de la Tokyo.

Medvedev a spus că Japonia, cu ajutorul Statelor Unite, își extinde infrastructura militară și își majorează achizițiile de arme. Ministerul japonez al Apărării a solicitat, joi, un buget record de 53 de miliarde de dolari aferent anului fiscal următor și intenționează să-și dubleze cheltuielile cu Apărarea la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2027, pe fondul asertivității în creștere a Chinei și imprevizibilității Coreei de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.