Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Medvedev a 'explodat': 'Teroriștii trebuie uciși. Să fie uciși toți cei implicați!'

Medvedev

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe rețelele de socializare că teroriștii de la „Crocus" trebuie omorâți, dar mult mai important este să fie uciși toți cei implicați.

„Cine a plătit, cine a simpatizat, cine a ajutat". "Toți mă întreabă. Ce-i de făcut? I-au prins. Bravo celor care i-au prins. Trebuie uciși? Trebuie. Și asta se va întâmpla. Dar mult mai important este să fie uciși toți cei implicați. Toți. Cine a plătit, cine a simpatizat, cine a ajutat. Să fie uciși toți", a scris Medvedev, pe Telegram.

Medvedev promitea anterior răzbunare, indiferent de „țara de origine sau statut”.

„Ne vom răzbuna pe fiecare. Iar cei care sunt implicați, indiferent de țara de origine și statut, sunt acum ținta noastră principală și legitimă.

Așteptați, nenorociților”, a spus Medvedev.

Ce se ştie despre cei patru suspecţi arestaţi

Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis cererea procurorilor ca toţi cei patru inculpaţi în cazul atacului de la Crocus City Hall să fie arestaţi preventiv. Toţi cei patru bărbaţi vor rămâne în detenţie până la 22 mai, a precizat instanţa.

Fiecare dintre cei patru inculpaţi a fost adus în faţa instanţei în mod individual duminică, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzaţiile, potrivit agenţiei TASS, relatează News.ro.

Numele celor patru inculpaţi sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov.

Instanţa a ţinut audieri cu uşile închise pentru fiecare dintre acuzaţi, fără a permite accesul publicului.

CNN a sumarizat ce se ştie până acum despre cei patru suspecţi ai atacului de la sala de concerte din Moscova în care au murit cel puţin 137 de persoane, în timp ce peste 180 sunt rănite. Dintre acestea, cel puţin 100 au rămas în spital, unele fiind în stare gravă.

  • Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase, potrivit RIA Novosti.
  • Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.
  • Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.
  • Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea sa în faţa instanţei. Faizov era şomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti. S-ar fi născut în 2004.

Atacul din Rusia

Cel puţin 137 de persoane au fost ucise după ce mai mulţi indivizi înarmaţi au deschis focul asupra spectatorilor de la sala de concerte Crocus City Hall, la nord-vest de Moscova, în seara zilei de vineri.

Au fost arestaţi 11 suspecţi, inclusiv patru bărbaţi care se crede că ar fi fost implicaţi direct în atac. Cei patru ar fi fost capturaţi în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, şi au fost aduşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

Stat Islamic Provincia Khorasan (ISKP), ramură a grupării Stat Islamic cu baza în Afganistan şi Pakistan, a revendicat atacul, însă autorităţile ruse nu au făcut deocamdată declaraţii oficiale asupra acestei revendicări.

În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin - fără a oferi dovezi - a sugerat că există "o pistă" ce arată implicarea Ucrainei, acuzaţii pe care Kievul le-a respins în mod ferm.

Kremlinul refuză să comenteze revendicarea Statului Islamic

Kremlinul a refuzat, luni, să comenteze revendicarea grupării jihadiste Stat Islamic cu privire la atentatul de la Moscova, care a făcut 137 de morţi, cât ancheta este în curs de desfăşurare, relatează AFP.

În ciuda revendicării din partea grupării teroriste, care a publicat chiar şi imagini din timpul atentatului, autorităţile ruse persistă să nu o nominalizeze, preferând să-şi îndrepte atenţia spre Ucraina. La rândul său, Vladimir Putin a evocat pista ucraineană, pe care Kievul o neagă.

"Ancheta este în curs de desfăşurare şi ar fi greşit ca administraţia prezidenţială să comenteze progresul anchetei. Nu vom face acest lucru", a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. El a adăugat că preşedintele rus nu are în acest moment planuri de a vizita locul atacului, sala de concerte Crocus City Hall, aflată într-o suburbie din nordul Moscovei.

Duminică, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că liderul rus "este un mincinos patologic" şi "încearcă acum să lege Ucraina sau ţările occidentale de masacrul de la Moscova, fără nicio dovadă (...) Scopul său este de a-i motiva pe ruşi să moară în războiul lor criminal şi fără sens împotriva Ucrainei", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.