Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Peskov, comentând ideea unui profesor turc: 'Kremlinul respinge ideea unei înțelegeri cu Turcia'

vestidinrusia.ro
Dmitri Peskov

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat, comentând ideea unui profesor turc, potrivit căruia Ankara ar putea recunoaște Crimeea în schimbul recunoașterii Ciprului de Nord, că regiunile ruse nu pot fi și niciodată nu vor face obiectul vreunei tranzacții, relatează RIA Novosti.

Profesorul Hasan Unal, de la Universitatea Maltepe, din Turcia, a apreciat că Rusia și Turcia s-ar putea înțelege în privința statutului Peninsulei Crimeea, dacă Moscova ar recunoaște drept stat independent Republica Turcă a Ciprului de Nord. În opinia lui, un Cipru unificat ar putea deveni membru NATO, ceea ce contravine intereselor Rusiei.

”În primul rând, este greu de crezut că respectabilul profesor din Turcia ar putea întruchipa punctul de vedere oficial al Ankarei. În al doilea rând, firește, regiunile ruse nu pot fi și nu vor face niciodată obiect al vreunor tranzacții. Este exclus”, a spus Peskov adresându-se presei.

Comentând declarația profesorului turc, politologul Andrei Ciuprîghin a declarat pentru RIA Novosti că Ankara ”sondează” dacă Rusia este gata să păstreze Turcia printre aliații săi și tocmai de aceea a apărut și această idee lansată de Hasan Unal despre un ”troc” de a recunoaște Crimeea rusă în schimbul Ciprului de Nord.

”Rusia nu va recunoaște niciodată Ciprul de Nord, deoarece este chestiune legată de ocupație. Acolo nu există factori justificativi. A fost un demers. Prin definiție, un astfel de schimb nu poate exista”, a declarat Ciuprîghin. El a adăugat că răspunsul Rusiei la asemenea propuneri este absolut previzibil. ”Toți știu că răspunsul diplomatic va fi ”de nici un fel”. Dar după reacția Moscovei, Ankara va analiza care este, pentru Rusia, necesitatea de a menține Turcia printre aliați”, a spus specialistul, amintind că, acum, Turcia și Rusia au o serie de teritorii unde interesele lor se întâlnesc și, într-un fel sau altul, sunt obligate să coopereze, spre exemplu, în Siria, Libia, Caucazul de Sud și Africa.

La rândul său, analistul Semion Bagdasarov, directorul Centrului poentru studierea Orientului Mijlocului și a Asiei Centrale, a apreciat, pentru News.ru, ca fiind prea puțin probabilă o asemenea înțelegere. ”Problema este că, dacă Rusia recunoaște Ciprul de Nord, cu țara noastră vor rupe relațiile mai multe țări. Cum ar fi, spre exemplu, Grecia și Cipru, cu care Moscova dezvoltă legături în diferite domenii. O asemenea tranzacție nu ar aduce absolut nici un avantaj Rusiei, a subliniat expertul.

Același punct de vedere a fost exprimat și de președintele Comitetului Consiliului Federației, Serghei Țekov. ”Este un punct de vedere interesant în privința recunoașterii Crimeii. Dar a recunoaște, la schimb, Ciprul de Nord este o problemă extrem de complexă, am putea deteriora relațiile cu Ciprul”, consideră senatorul rus.

Potrivit spuselor sale, o astfel de tranzacție ar cauza Rusiei o serie de pierderi. Astfel de decizii trebuie gândite într-un mod echilibrat și cu prudență, a adăugat Țekov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.