Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Peskov dezminte că Rusia face a doua campanie de mobilizare pentru luptele din Ucraina

vladimir putin dmitri peskov

Kremlinul a dezminţit din nou, vineri, orice intenţie de a lansa o a doua campanie de mobilizare pentru a trimite bărbaţi să lupte în Ucraina, ca reacţie la articole despre studenţi convocaţi de armată, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu sunt discuţii la Kremlin cu privire la vreun nou val de mobilizare", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

Peskov a răspuns astfel la o întrebare cu privire la articole apărute în media ruse despre studenţi care ar fi primit convocări militare la Moscova şi în alte oraşe din Rusia.

"Sincer, este prima dată când aud vorbindu-se despre asta", a spus Peskov. "Ce convocări? Nici măcar nu ştiu despre ce e vorba", a insistat el.

În septembrie 2022, Kremlinul anunţase mobilizarea mai multor sute de mii de bărbaţi

În septembrie 2022, Kremlinul anunţase mobilizarea mai multor sute de mii de bărbaţi cu vârste ce permite recrutarea, pentru a da un nou elan ofensivei sale în Ucraina, în impas.

De atunci, zvonuri cu privire la un nou val de convocări se fac tot mai des auzite în Rusia, mai ales de când Vladimir Putin a semnat săptămâna trecută o lege votată în grabă de parlament şi care facilitează mobilizarea.

Potrivit acestei noi legi, un rezervist poate de acum încolo să fie mobilizat pe cale electronică, via un portal al serviciilor publice ruse, sau dacă ordinul de înrolare este înmânat unui terţ.

Înainte, convocarea trebuia înmânată doar celui mobilizat

Înainte, convocarea trebuia înmânată doar celui mobilizat, ceea ce a permis unui număr substanţial de bărbaţi ruşi să se sustragă primului val de mobilizare în septembrie, inclusiv fugind în străinătate sau ascunzându-se la apropiaţi.

De acum, refuzul de a se prezenta la biroul de înrolare îi va priva pe cei vizaţi de posibilitatea de a munci ca antreprenor sau independent, de a primi credite sau de a dispune de locuinţa sau de autoturismul lor.

Autorităţile ruse, care dezminţeau orice intenţie de mobilizare înainte de anunţarea surprinzătoare a primului val, anul trecut, a votat această nouă lege într-un moment în care forţele Kievului spun că pregătesc o contraofensivă de amploare în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.