Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA anunţă că a descoperit o fraudă cu fonduri europene de peste 8 milioane de lei - Ramificaţii în Bulgaria, China, Turcia, Cipru şi Slovenia

Sigla DNA

O firmă din Panciu şi reprezentantul acestuia au fost trimişi în judecată de cătr procurorii DNA pentru fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la peste 8 milioane de lei. Reprezentantul firmei ar fi creat un circuit financiar cu ramificaţii în Bulgaria, China, Turcia, Cipru şi Slovenia şi cu documente falsificate ar fi obţinut fonduri europene.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea a fost rimis în judecată reprezentantul legal al societăţii menţionate, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

”Inculpatul a creat un circuit financiar cu ramificaţii în Bulgaria, China, Turcia, Cipru şi Slovenia prin care, folosind firma SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL – Panciu (judeţul Vrancea) ar fi obţinut, pe baza unor documente falsificate, fonduri din bugetul general al UE în valoare de 8.112.340 lei”, au transmis procurorii.

Banii ar fi fost obţinuţi în mod nelegal prin două proiecte finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013.

”În ambele proiecte, inculpatul persoană fizică ar fi interpus pe circuitul achiziţiilor o firmă din Bulgaria cu un comportament tip fantomă, pe care acesta o controla direct, pentru a majora artificial preţul echipamentelor şi utilajelor pe care firma SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL le achiziţiona în cele două proiecte. Pentru obţinerea finanţărilor pentru cele două proiecte s-ar fi folosit 122 de înscrisuri false, atât în procedura de elaborare, completare şi depunere a cererii de finanţare (referitoare la echipa de implementare, fundamentarea preţului de achiziţie, locaţia de implementare etc.), în procedura de evaluare a ofertelor, cât şi în etapa de urmărire a executării proiectului (rapoarte de evaluare, procese verbale de predare/primire/punere în funcţiune/recepţie, documente de plată falsificate). Asemenea acte erau necesare pentru obţinerea fondurilor şi apoi pentru a justifica modul de utilizare a acestora”, au mai trimis procurorii.

Astfel, în primul proiect, prin care SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL intenţiona să cumpere echipamentul ”linie de producţie automată pentru formarea caserolelor alimentare”, inculpatul ar fi trucat în totalitate procedura de achiziţie în scopul acordării contractelor de furnizare echipamente firmei din Bulgaria controlată de acelaşi inculpat.

Din documentele de plată ce ar fi fost falsificate reiese că inculpata S.C. MIRA CONSULTING IMPORT – EXPORT SRL ar fi plătit firmei fantomă în baza unei proceduri fictive de achiziţie, suma de 1.355.000 euro menţionată în contract, pentru un echipament adus din China (printr-un port din Slovenia) care ar fi costat numai 370.206 euro.

”După acelaşi tipar, şi în cel de-al doilea proiect, prin care SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL intenţiona „să cumpere un teren, să construiască o hală de producţie şi să achiziţioneze o linie de producţie polistiren”, s-ar fi depus oferte de preţ falsificate, cu valori intenţionat mai mari decât preţul pieţei, atât pentru teren, cât şi pentru materialele şi echipamentele ce urmau a fi cumpărate. Şi în acest caz, inculpatul ar fi trucat procedura de achiziţie şi ar direcţionat contractarea lucrărilor de construcţie către firma fantomă din Bulgaria pe care acesta o controla şi care, deşi a fost declarată câştigătoare în procedură, nu a fost implicată în construirea halei de producţie, neavând personal angajat sau dotările tehnice necesare realizării construcţiei. Construcţia halei s-ar fi efectuat cu o echipă de muncitori zilieri plătiţi direct de inculpat”, au mai prcizat procuorii.

Potrivit acestora, aceeaşi firmă fantomă ar fi câştigat şi procedura prin care urma să fie achiziţionate echipamentele pentru linia de polistiren. Astfel s-ar fi creat condiţiile pentru ca SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL să plătească firmei fantomă o suma dublă faţă de preţul la care au fost cumpărate echipamentele aduse din China şi Turcia.

Ca şi în primul proiect, firma fantomă din Bulgaria ar fi fost folosită de inculpatul persoană fizică doar pentru a emite în fals documente justificative de plată pe baza cărora să ateste existenţa unor raporturi comerciale care nu aveau corespondent în realitate, urmate în final de decontarea fondurilor UE.

”Respectiva hală nu a fost niciodată funcţională, iar linia de producţie polistiren nu a fost pusă în funcţiune, nefiind create locurile de muncă prevăzute în proiect şi în planul de afaceri. Pe circuitul financiar, inculpatul ar fi introdus şi o firmă din Cipru, înfiinţată de acesta, care i-ar fi permis accesul la sumele de bani fraudate în modalitatea prezentată”, au mai precizat procurorii.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunerea de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.