Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA cere aproape 15 ani de PUȘCĂRIE pentru Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu: Cum s-a apărat fostul primar fugit în Africa

mazare constaintinescu

Magistrații ÎCCJ au stabilit pentru 29 ianuarie pronunțarea unei soluții definitive în dosarul retrocedării plajelor, în care sunt implicați Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și alți zeci de funcționari din Primăria Constanța. DNA a cerut închisoare cu executare pentru Mazăre și Constantinescu.

Luni seară, un complet de judecată format din președintele Ionuț Matei și magistrații Ioana Bogdan și Alina Ioana Ilie a decis să continue marți la ora 12:00 dezbaterile pe apel în acest dosar, după o ședință de peste 11 ore. Marți seară, judecătorii au stabilit ca soluția definitivă să fie pronunțată pe 29 ianuarie.

La ultimul cuvânt al inculpaților au lipsit Radu Mazăre – care a fugit în Madagascar – și Nicușor Constantinescu, care a refuzat să semneze citația în penitenciar și a solicitat să fie judecat în lipsă. Alți inculpați din Dosarul retrocedării plajelor, funcționari ai primăriei Constanța, notari sau cumpărători de drepturi litigioase au susținut că sunt nevinovați și au cerut să fie achitați definitiv.

Citește și: Anca Jurma face anunțul! De ce a renunțat la șefia DNA

„În ceea ce privește situația mea, eu mă consider nevinovat. S-au spus foarte multe în acești 14 ani de proces, nu vreau să mai adaug nimic față de motivele de apel sau față de ceea ce au susținut avocații mei. Ceea ce vreau să spun este că (…) singura problemă juridică e dacă faptele din acest dosar sunt sau nu infracțiuni (…)”, a declarat Jean Andrei, notar, soțul fostului președinte al Tribunalului București.

Alin Dima, expert evaluator și apropiat al lui Radu Mazăre, a declarat: „Cei 15 ani (n. r. – cât a durat dosarul) reprezintă un sfert dintr-o viață profesională activă. Trebuie să vă spun că am greutatea celor 30 de ani (de experiență) și 1.000 de rapoarte, niciunul dintre acestea neavând obiecțiuni. Nu am acțiuni disciplinare. Singura critică am primit-o din partea unui fost prieten și colaborator, domnul Cucoară, nu știu din ce motiv”.

Citește și: Ministrul Apărării: ‘Prelungirea mandatului ar fi reprezentat un semnal negativ ‘

Omul de afaceri Georgică Giurgiucanu a declarat, la rândul său, că este nevinovat: „Mă declar nevinovat față de acuzațiile aduse de Parchet, nu am săvârșit nicio faptă penală. Am respectat legea și litera (litera legii). Cu Movilă am avut o veche relație de familie de pe vremea când eram copil, de pe vremea bunicilor mei. Vă rog să dispuneți achitarea mea”.

Dan Miron, fost consilier municipal, acum în etate, a declarat: „Sunt unul dintre inculpații care sunt încă în viață și nu am comis nicio faptă penală”.

Citește și: Rareș Bogdan – intervenție explozivă! Atac dur la adresa lui Tudorel Toader

Constantin Racu, fost șef al Direcției Administrație Publică din Constanța, i-a pus la încercare răbdarea președintelui Ionuț Matei: „După 15 ani în fața instanțelor, a venit și ultimul moment. Suntem acuzați și trimiși în judecată pentru că am încălcat legi eminamente civile. Dar ce facem dacă hotărâți că am aplicat corect legea civilă? Trimitem DNA în judecată?”.

Răspunsul judecătorului Ionuț Matei nu s-a lăsat așteptat: „Mai încet, vă rog, încă sunteți inculpat”.

Citește și: Detalii neștiute! Ce venituri are Călin Nistor, noul șef DNA

La sedinţa de luni, un procuror de şedinţă al DNA a cerut condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă „orientată spre maximum de 15 ani” de închisoare în acest dosar. DNA a cerut închisoare cu executare şi pentru Nicuşor Constantinescu, inculpat şi el în dosar.

„Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim. (...) Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani”, a spus procurorul la ultimul termen al procesului.

Citește și: Anca Jurma face anunțul! De ce a renunțat la șefia DNA

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Citește și: Ministrul Apărării: ‘Prelungirea mandatului ar fi reprezentat un semnal negativ ‘

Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.

Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea. Pentru fostul acţionar de la Dinamo, procurorul DNA a cerut instanţei încetarea procesului penal pentru faptele care s-au prescris în cursul procesului, dar şi condamnarea pentru faptele pentru care nu s-a prescris răspunderea penală.

Citește și: Rareș Bogdan – intervenție explozivă! Atac dur la adresa lui Tudorel Toader .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.