Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA își face propriul serviciu de informații (presa)

secret interceptari

Nimeni nu poate contesta ca, dincolo de valul de revolta iscat de tragedia de la „Colectiv”, tema centrala a manifestatiilor de protest din Piata Universitatii a fost solicitarea de intensificare a luptei anticoruptie. Astfel ca, surprinzator sau nu, pe prima lista de revendicari a noilor „golani” de la Universitate s-a regasit si o solicitare care poate schimba radical situatia. Pentru ca, printre cele zece solicitari initiale, s-a regasit si cea de infiintare, de catre DNA, a unui serviciu propriu de informatii si interceptari, care sa duca la eficientizarea la maximum la anchetelor derulate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi, relatează National.

Si iata ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, se pare ca acest lucru se apropie vertiginos de indeplinire. Si, mai ales la sfaturile venite din partea partenerilor occidentali, noile autoritati de la Bucuresti s-ar pregati sa faca pasul cel mare si sa aprobe crearea cadrului legislativ care sa permita ca DNA sa-si traga propriul SRI! Ceea ce, desigur, va da frisoane multora, va naste si destule controverse, dar cert este ca proiectul privind infiintarea propriului serviciu de filaj de catre DNA este mai aproape ca oricand sa fie transpus si in practica.

Se zguduie sistemul

In mod normal, aparitia unui nou serviciu secret ar trebui sa zguduie din temelii sistemul si sa dea nastere la tot felul de animozitati. Desigur, ramane de vazut daca vor interveni cu adevarat sau nu frictiuni intre structurile implicate activ in lupta anticoruptie, dar la cum se pare ca va fi aplicat in practica noul proiect este greu de crezut ca acest lucru se va intampla. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, noua directie de informatii si interceptari care este posibil sa se infiinteze, in scurt timp, in cadrul DNA va avea atributii legale extrem de bine delimitate, care se vor referi strict la asigurarea sprijinului logistic si informational pentru anchetele aflate sub coordonarea procurorilor anticoruptie. Practic, lucru care se intampla pana si acum, intr-o oarecare masura, numai ca suportul informational era asigurat de ofiteri de politie judiciara detasati, pe perioade determinate de timp, de la alte structuri. Ceea ce nu avea cum sa nu afecteze acest tip de activitate, fie si daca ne gandim numai la perpetua rotatie a cadrelor implicate in operatiunile de filaj si monitorizare. Pe cand acum, se doreste permanentizarea echipei de lucru, ca o directie de sine statatoare in cadrul DNA.

Soc si groaza

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, in ultima vreme, mai ales de cand cu accentuarea ofensivei anticoruptie, s-au inregistrat nenumarate incercari ale unor „clienti DNA” de a infrana anchetele care ii privesc sau cel putin de a afla, ceva mai devreme, amanunte despre ce li se pregateste. De altfel, posibila scurgere de informatii este principala vulnerabilitate a Directiei Nationale Anticoruptie, iar infiintarea unui serviciu informational propriu, specializat in interceptari si alte operatiuni de filaj, ar putea avea, in buna masura, si un rol de protectie interna. Pentru ca sa nu se repete situatia de la nivelul Ministerului de Interne unde, dupa cateva „valuri” succesive de conduceri politizate, Directia de Informatii si Protectie Interna numai de „protectia interna” nu s-a mai ocupat. Iar la nivelul DNA poate chiar a venit momentul ideal al aparitiei unei astfel de structuri interne. Ceea ce ar produce, cu siguranta, soc si groaza printre cei care mai puteau trage inca sperante ca, prin intermediul unor ofiteri detasati de la alte structuri, si-ar mai putea baga la randul lor nasul prin dosarele procurorilor anticoruptie. Ceea ce, din pacate, s-a mai intamplat si pe la alte case mari, cum ar fi DIICOT-ul. Oricum, cert este ca, dupa ce DNA-ul isi va trage propriul SRI, lupta anticoruptie va trece la un alt nivel, fara ca aceasta sa insemne o ruptura intre colaborarea institutionala a celor doua structuri implicate in „iginenizarea” clasei politice si a societatii romanesti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.