Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA îi răspunde lui Radu Tudor: 'Noi nu ne ocupăm cu așa ceva'

radu tudor

Radu Tudor, jurnalistul de la Antena 3, anunță că a cerut un raspuns de la DNA in legatura cu informarile SRI de ani de zile privind firma Hexi Pharma si eventualele acuzatii de coruptie. Procurorii conduși de Laura Codruța Kovesi i-au explicat că DNA nu are în competenţă infracţiuni care pun în pericol sănătatea publică ori infracţiuni cauzatoare de moarte.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

”DNA primeşte în mod constant informări de la serviciile de informaţii pe diferite aspecte susceptibile a face obiectul unor dosare penale.

Procurorii analizează aceste informări şi acolo unde consideră că sunt indicii de comitere a unor fapte penale de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie se dispune sesizarea din oficiu şi se deschide investigaţia penală.

Citește și: A apărut cel mai periculos joc sexual: I se spune ruleta sârbească! Vezi ce presupune

Sesizările din oficiu au ca obiect strict infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei, aflate în competenţa de soluţionare a DNA.

Subliniem că DNA nu are în competenţă infracţiuni care pun în pericol sănătatea publică ori infracţiuni cauzatoare de moarte.

Citește și: Ea e primul model INTERZIS pe Facebook: Cum arată femeia / VIDEO

În anul 2015, ca urmare a sesizării din oficiu au fost înregistrate 808 cauze pe domenii diverse, reprezentând 14% din totalul cauzelor înregistrate la DNA. Dintre acestea, 90 de dosare au la bază sesizări SRI, 22 sesizări DIPI, 4 sesizări DGIA, iar restul sesizări ale procurorilor în baza unor memorii/articole mass media/petiții.

În ceea ce priveşte conţinutul sesizărilor, respectiv al dosarelor constituite ca urmare a unor sesizări, în Ghidul privind Relaţia dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass-Media, la art. 25, alin.1 se stipulează următoarele: “Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză. (…)”. În acelaşi articol la alineatul 3 se precizează că “Informaţiile privind existenţa unei plângeri sau denunţ pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, precum şi datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice. (…)”

Citește și: El e bărbatul cu cel mai mare penis din lume, dar nimeni nu-l vrea / VIDEO 18+

Prin urmare, conţinutul sesizărilor, indiferent de felul acestora (sesizări din oficiu, plângere sau denunţ) nu poate reprezenta criteriu statistic de gestionare a datelor referitoare la cauzele penale instrumentate în cadrul DNA.

În consecinţă pentru a intra în posesia informaţiilor solicitate, vă rugăm să vă adresaţi instituţiei emitente, respectiv S.R.I., fiind singura în măsură să se pronunţe asupra caracterului public/ nepublic al acestora.”, se arată în răspunsul DNA publicat de Radu Tudor pe blogul său.

Citește și: Acestea sunt cele mai ciudate legi din Europa: Citești și te crucești

Totuși, DNA are un dosar în care e anchetată firma ce era condusă de Dan Condrea. Dosarul Hexi Pharma de la DNA a fost înregistrat cu numărul 322/P/2016. El va viza corupția din sistemul medical care a favorizat extinderea Hexi în peste 350 de spitale din toată țara.

Celălalt dosar, deschis de Parchetul General, îl are drept procuror de caz pe Romulus Varga.

Fost prim-procuror la Satu Mare și specialist în crime complicate și în dosare cu victime dispărute, Varga are o reputație excelentă în procuratură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.