Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA scoate la iveală MAFIA din Ministerul Transporturilor: fost secretar de stat, trafic de influență de 750.000 de euro

telegrafonline.ro
Ministerul Transporturilor

Fostul secretar de stat Valentin Răducu Preda din Ministerul Transporturilor a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, alături de reprezentantul unei firme, acuzat de complicitate la această infracţiune şi la spălare de bani. Preda i-ar fi cerut reprezentantului companiei care executa lucrările de extindere a reţelei de metrou din Bucureşti, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, suma de 750.000 de euro. Banii ar fi fost ceruţi prin intermediul unui fost consilier al ministrului Transporturilor, care a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, relatează News.ro.

Citeste si: Jurnalistul Răzvan Dumitrescu are Covid-19: 'Mă simt foarte bine!'

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Răducu Valentin Preda (aflat în stare de deţinere într-o altă cauză), la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă şi a infracţiunii de spălare de bani.

"În aceeaşi cauză, la data de 27 noiembrie 2020, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Bohâlţeanu Tudor Gabriel, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de: două infracţiuni de trafic de influenţă, spălare a banilor", arată DNA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Astfel, în prezenţa avocatului său, Bohâlţeanu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu executare în detenţie şi interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei şi pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.

Citește și: E OFICIAL! Rezultatul alegerilor parlamentare după contestații: clasamentul partidelor

La stabilirea cuantumului pedepsei s-a avut în vedere faptul că inculpatul a fost condamnat definitiv, în 8 aprilie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte concurente.

În rechizitoriul privindu-i pe Răducu Valentin Preda şi pe reprezentantul unei societăţi comerciale şi în acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu Bohâlţeanu, procurorii arată că, în perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informaţii privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiţia în extinderea reţelei de metrou din Bucureşti, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, Preda i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 de euro.

"Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlţeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012, iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că îşi va folosi influenţa pe care o avea asupra decidenţilor din Ministerul Transporturilor (influenţă rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deţinută de Bohâlţeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiţia la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menţinută pe lista de priorităţi a guvernului şi să nu existe probleme cu finanţarea lucrărilor", spun procurorii DNA.

Citește și: Ce a transmis criminalul în serie Zodiac în scrisorile sale: mesajul criptat a fost descifrat

Potrivit surse citate, ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlţeanu ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăţi din domeniul construcţiilor civile ce aparţine unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în acest dosar.

Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de firmă, Bohâlţeanu şi reprezentantul societăţii - celălalt inculpat s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanţă fictive.

Din suma totală, 3.020.500 lei ar fost transferaţi pentru Bohâlţeanu, iar diferenţa de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului.

"Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatul Bohâlţeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenţei pe care o are asupra decidenţilor din Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective şi va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei", mai arată DNA.

În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, Bohâlţeanu, în considerarea exercitării influenţei sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiaşi om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani. Ca urmare, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăţi, suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.

Citește și: Bătălia pentru funcţii, neschimbată de peste 100 de ani - 'Cronica' negocierilor PNL-USR-PLUS-UDMR, făcută de I.L. Caragiale

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de inculpatul Bohâlţeanu şi faţă de inculpatul persoană fizică.

Rechizitoriul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.