Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doctor care ingrijeste pacientii de la Colectiv: Arsurile suferite, un caz unic in lume

spital

Acad. prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului “Grigore Alexandrescu”, specialist în chirurgie plastică şi arsuri, care ingrijeste o parte din victimele de la Colectiv, sustine ca ranile suferite de acestia reprezinta un caz unic in lume. El lamureste de asemenea chestiunea transferului in strainatate al pacientilor si mult discutata lipsa de echipamente necesare tratarii pacientilor in Romania.

Doctorul Enescu a subliniat ca nimic din ce lipseste spitalelor din Romania nu este vital pentru pacienti, in schimb tocmai transferul in strainatate le-ar putea pune viata in pericol pentru ca starea lor este foarte fragila. De aceea acest transfer trebuie facut intr-un moment optim, ales cu grija de doctori.

“Multe persoane susţin că în România nu există paturi speciale pentru arşi. Ţin să menţionez că acestea nu sunt vitale. La mine la spital nu avem aşa ceva şi totuşi am reuşit să salvăm mii de vieţi. Cred că oamenii se referă la nişte paturi antiescare (...) In alte ţări, poate există o monitorizare mai bună a pacienţilor, dar cam atât. Adică stau doar cinci-șapte într-o cameră şi există o izolare mai bună. În România, pentru că au fost, dintr-odată, mulţi răniţi cu acelaşi tip de sechele, îi ţinem pe toţi în secţiile de terapie intensivă pentru că acolo există şi aparatură, şi personal pentru monitorizare permanentă. Răniţii pleacă la tratament în străinătate în trei situaţii: când solicită familiile, când medicul lor curant decide că s-ar putea face mai mult pentru ei sau când medicii specialişti veniţi să ne ajute susţin că la ei pot fi mai bine trataţi. Momentul plecării este delicat, trebuie ales cu mare grijă, pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor. Chiar dacă sunt intubaţi, ei trebuie să fie stabilizaţi şi tensiunea arterială să fie ţinută în frâu. Sunt dependenţi de anumite substanţe ce le menţin tensiunea în limite normale. Arsura are, deseori, o evoluţie imprevizibilă. Dovadă că unul dintre răniţii trimişi în străinătate, deşi era stabilizat, a decedat. Aceşti pacienţi nu puteau fi transferaţi în orice clipă, pentru că poate ar fi fost daune chiar mai mari. Au venit cu nişte insuficienţe grave, care au trebuit întâi compensate”, spune prof. dr. Enescu pentru Ring.

Acesta a mai precizat ca arsurile si intoxicatia suferite de pacientii de la Colectiv reprezinta un caz unic in lume, ceea ce il face cu atat mai dificil de tratat. Sansele de supravietuire ale victimelor sunt extrem de reduse in astfel de cazuri.

“Gravitatea acestei tragedii constă în faptul că rănile sunt atipice din pricina amestecului de substanţe inhalate sau intrate în pielea răniţilor. Noi, medicii români, ne-am confruntat acum cu un caz cu totul special, unic în lume. Se pare că ar mai fi fost un astfel de caz în SUA, unde din 30 de pacienţi au decedat 29. Tratamentul arsurilor de căi respiratorii este acelaşi şi în ţară, şi în străinătate şi presupune medicaţie, ventilaţie şi/sau traheostomie. În rest, mare parte din recuperare se bazează pe puterea de refacere a organismului. Evoluţia unui astfel de pacient este imprevizibilă, iar statisticile arată că şi rata mortalităţii, în astfel de cazuri, este destul de ridicată: 30-80%. Apare şi insuficienţa multiplă de organe, ceea ce duce la deces. Pentru răniţii care se simt bine şi sunt stabilizaţi se va trece la etapa schimbării pansamentelor doar cu sedare uşoară, fără anestezie puternică, aşa cum a fost până acum, pentru a nu le afecta inima.”, spune profesorul Enescu.

De asemenea numarul mare de pacienti a pus in dificultate cadrele medicale din Romania, dar au reusit sa se descurce cu profesionalism.

Una este să ai 5-10 arşi, şi alta e să ai 150. Lucrezi mult mai uşor cu mai puţini pacienţi, însă personalul spitalelor din Bucureşti a dat dovadă de profesionalism şi a gestionat bine situaţia. Eu, de exemplu, am dormit doar câteva ore în ultima săptămână. Şi sunt convins că şi colegii mei din alte spitale au făcut aceleaşi sacrificii. Cu toţii am făcut şi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a-i salva pe aceşti oameni. Arsura este cea mai complexă şi dificilă traumă pe care o poate suferi organismul nostru. Am îngrijit zeci de mii de cazuri de arsuri, dar niciunul nu se compară cu altul, fiecare având un coeficient de neprevăzut pe care nu îl putem anticipa”, declară prof. dr. Enescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.