Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doctorii au folosit viruși pentru a distruge superbacteria din piciorul unei femei (experiment)

Pinterest
Bacteriofagi

Rana infectată de la piciorul unei femei nu s-a vindecat după aproape doi ani de tratamente cu antibiotice menite să învingă infecția bacteriană. Așa că medicii ei au folosit viruși pentru a ucide superbcteria, scrie Live Science.

Terapia experimentală a implicat în mod specific viruși care infectează bacterii, cunoscuți ca bacteriofagi sau „fagi” pe scurt. Și, deși antibioticele nu au reușit să vindece infecția pacientului, o combinație de antibiotice și terapie cu bacteriofagi pare să fie de folos, potrivit unui nou raport al cazului, publicat marți (18 ianuarie) în revista Nature Communications.

„La câteva zile după tratament, rana pacientului era deja uscată”, adică puroiul nu se mai scurgea din rană, „și pielea își schimba culoarea de la cenușiu la roz”, a declarat dr. Anaïs Eskenazi, primul autor al studiului și specialist în medicină internă și boli infecțioase la Spitalul CUB-Erasme din Bruxelles, Belgia, potrivit Live Science.

La trei luni de la terapia cu fagi, medicii nu au putut găsi semne persistente ale superbacteriei la pacientă, iar rana ei se vindecă în mod constant. Și în cei trei ani de la tratament, infecția bacteriană nu a mai revenit.

„Văd asta ca o dovadă convingătoare că poți obține sinergie cu antibiotice și fagi”, ceea ce înseamnă că bacteriofagii și medicamentele lucrează împreună pentru a ucide mai eficient superbacteriile, a spus Paul Turner, profesor de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea Yale, care nu a fost implicat în studiu. Acest tip de efect sinergic a apărut în studiile anterioare, inclusiv în munca lui Turner, iar noul raport de caz oferă dovezi suplimentare despre modul în care acest efect ar putea fi util pentru pacienții umani.

Cum acționează bacteriofagii

Forma bacteriofagului amintește o navă cosmică și consta din cap și coadă. Capul se compune dintr-o membrană proteică și o moleculă de acid nucleic. În coadă se află un tub cav protejat de o husă din proteine contractile. Placa de la capătul tubului poartă filamente, care fixează bacteriofagul de bacterie. La contactul cu peretele bacteriei, husa se contractă dezvelind tubul. Acesta străpunge peretele bacteriei, asigurând trecerea acidului nucleic în citoplasma bacteriei.

Aici el începe să se autoreproducă, folosind nucleotidele celulei-gazdă. Din aminoacizii gazdei, în baza acidului nucleic fagal, se sintetizează proteinele membranei. Urmează asamblarea componentelor fagale. În urma activității bacteriofagului, celula-gazdă moare.

Preparate de bacteriofagi ai unor bacterii patogene se folosesc pentru profilaxia și tratarea bolilor omului și animalelor, provocate de aceste bacterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.