Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT Ce vrea să facă Gabriela Scutea ca procuror general al României

gabriela scutea

Gabriela Scutea, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general, are în vedere creşterea continuă a calităţii actelor de urmărire penală, în paralel cu reducerea numărului achitărilor definitive, potrivit proiectului său de management, publicat miercuri pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul de management al Gabrielei Scutea poate fi citit AICI

Alte obiective generale menţionate în proiect se referă la exercitarea fermă a actului managerial şi a controlului de către toţi procurorii cu funcţii de conducere, dezvoltarea unui climat de competitivitate şi iniţierea măsurilor pentru trecerea graduală a poliţiei judiciare în cadrul Ministerului Public.

Citește și: Guvernul Orban propune! Se duc colaborari intense cu Armata

"Mandatul şi obiectivele procurorului general vor influenţa obiectivele procurorilor cu funcţii de conducere din ierarhia Ministerului Public, dar sunt influenţate/ înglobează aspecte de politică penală prioritizate deja în agenda publică. (...). Îmbunătăţirea activităţii manageriale a celorlalţi procurori cu funcţii de conducere consider că reprezintă un instrument prin care obiectivele constante pentru activitatea Ministerului Public pot fi atinse şi reflectate în actul de justiţie de calitate", se arată în proiect.

În opinia Gabrielei Scutea, procurorul general trebuie să asigure, în primul rând, garantarea independenţei efective a procurorilor, garantarea accesului liber la justiţie şi responsabilizarea instituţiei judiciare. Rolul de membru de drept în cadrul CSM permite raportarea proactivă la gestionarea carierei magistraţilor, precum şi la stabilirea măsurilor de resurse umane şi de ajustare a legislaţiei secundare, prin propuneri către Ministerul Justiţiei.

Citește și: MAI vine cu reguli noi : Se menţine situaţia aberantă să fim singura ţară din lume care interzice!

"Sunt adeptul unei exprimări publice austere, concise, clare, directe. Nu sunt adeptul modelului: rezolvarea unei probleme vine dacă se modifică legislaţia. Am capacitatea să mă detaşez de obiectivele asociaţiei profesionale din care fac parte, pentru a mă poziţiona echidistant faţă de problemele procurorilor şi ale Ministerului Public. Am dobândit experienţa de a şti care sunt aşteptările interlocutorului, în relaţiile interinstituţionale, consecutiv acţionând în cadrul MP pentru depăşirea unor bariere de limbaj, pentru exprimarea neechivocă a unor judecăţi calitative", afirmă Scutea în proiectul managerial.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, miercuri, calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiţiei de avizare a numirii Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Crin Nicu Bologa în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Giorgianei Elena Hosu în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Pe site-ul CSM au fost puse în dezbatere publică proiectele de management şi au început verificările asupra candidaturilor, urmând ca pe data de 11 februarie să fie analizat rezultatul verificărilor şi să fie intervievaţi candidaţii, în intervalul orar 10,00 - 15,30. Ulterior, între 11 şi 14 februarie, se vor transmite avizele către Ministerul Justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.