Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT Cum a ajuns DNA să ancheteze un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe. DETALII șoc

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam ÎPS Teodosie

Multă lume s-a mirat când la Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-a prezentat un Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Este vorba de ÎPS Teodosie Tomitanul, arhirpiscopul Tomisului (pe numele de mirean Petrescu Teodosie) care este acuzat de procurorii anticorupție de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

HALUCINANT - Cum să scriem un DENUNȚ, subiect de olimpiadă. Reacția ministrului Educației

Procurorii în Rechizitoriul de trimitere în judecată prezintă în amănunt activitatea infracțională și prin mulți martori, înscrisuri și interceptări telefonice reliefează filiera prin care bani foarte mulți au fost primiți fără drept. Puțină lume știe că totul a plecat de la materialele de presă.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă extrase din Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA și care se află acum pe masa judecătorilor:

În perioada 2010 – 2016, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, a folosit și, după caz, a prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în legătură cu cererile de acordare a subvențiilor SAPS pentru o suprafață de aproximativ 350 de ha de teren agricol situat în zona Nazarcea, jud. Constanța.

Respectivele declarații false au fost folosite sau după caz, prezentate către inculpatul PETRESCU TEODOSIE - anii 2013, 2014 -, respectiv de către inculpații BECA STERE, mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului - anul 2010 -, MALAXA BOGDAN-PETRIȘOR,  director al persoanei juridice Așezământului Monahal „Sf. Ap. Andrei”, mandatară a Arhiepiscopiei Tomisului - anul 2011 -,  NADOLEANU GHEORGHE, mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului - anul 2012- , COJOCARU CIPRIAN-IOAN, mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului - anul 2015 - , ȘTEFAN AURELIAN, mandatar al persoanei juridice Cooperativa Agricolă Constanța-Tomis și al Arhiepiscopiei Tomisului, în care s-au asociat cu cote egale de 20 % Arhiepiscopia Tomisului, SC Integra Wood SBS, Petrean Alexandru, Brăescu Emil Cosmin, Ștefan Aurelian – anul 2016, toți aceștia din urmă fiind interpuși ai inculpatului PETRESCU TEODOSIE.

Inculpații au declarat în mod nereal la APIA că utilizează/exploatează și că se angajează să respecte normele GAEC (GAEC 10, ulterior GAEC 7 - evitarea instalării vegetației nedorite) pe anumite suprafețe agricole situate în localitatea Lumina sau după caz, oraș Ovidiu, având categoriile de folosință “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, ”vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care în mod cert, începând cu anul 2010, pe o parte dintre suprafețele solicitate la plată, butucii de viță vie nu mai rodeau, se uscaseră sau dispăruseră, iar parcelele erau abandonate, neîntreținute și deci neexploatate, contrar cerințelor de eligibilitate. De asemenea, pe respectivele parcele, atât la data cererilor, cât și la data primirii fondurilor, se instalase vegetație nedorită, contrar normelor privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) – de asemenea condiție de eligibilitate, condiție pe care inculpații nu au avut intenția să o respecte niciodată (în intervalul cuprins între momentul solicitării și cel al acordării subvențiilor).

Evenimentele s-au desfășurat astfel:

  • În cadrul campaniei 2010, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului” - utilizatoarea legală a unei suprafețe agricole de aproximativ 350 ha, inițiind o rezoluție infracțională unică de a frauda bugetul Uniunii Europene, a folosit  declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată 2010 – CT 100611 din 17.05.2010 (cererea, declarația de suprafață, angajamente legale), prezentate la APIA de către inculpatul BECA STERE, prin care s-a menționat că persoana juridică “Arhiepiscopia Tomisului” utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață totală de 263,82 ha situate în localitatea Lumina, jud. Constanța. Din această suprafață, un număr de 26 de parcele solicitate la plată (totalizând 67,25 ha) situate în zona denumită „Ferma 3 Nazarcea” au fost declarate în mod nereal ca fiind culturi de “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, deși, în realitate, pe cele 26 de parcele nu se mai exploatau culturi de viță de vie, deoarece nu mai existau butuci de viță vie care să rodească, fiind uscați, dispăruți sau sălbăticiți, parcelele cu viță de vie fiind astfel abandonate. De asemenea, un alt aspect fals al declarațiilor folosite/prezentate în legătură cu cererea unică a fost acela că inculpații s-ar angaja să respecte normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC– evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în timpul producției) pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă desfășurată în condițiile în care, în intervalul înregistrării cererilor și cel al plăților, suprafețele cu viță de vie menționate erau inundate cu vegetație nedorită, astfel că inculpații nu au avut niciodată intenția să respecte normele GAEC.

  • În cadrul campaniei 2011, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului” - utilizatoarea legală a suprafețelor agricole menționate, în continuarea rezoluției infracționale unice, a folosit declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată 2011 – CT 14431 din 09.03.2011 (cererea, declarația de suprafață, angajamente legale), prezentate la APIA de către inculpatul MALAXA BOGDAN-PETRIȘOR, director al Așezământului Monahal „Sf. Apostol Andrei”, administrator mandatat de către Arhiepiscopia Tomisului pentru gestionarea suprafeței de 350 ha, conform unui contract de management și administrare, prin care s-a menționat că persoana juridică “Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei” utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață de 263,82 ha, situate în localitatea Lumina, jud. Constanța. Din această suprafață, un număr de 26 de parcele solicitate la plată (totalizând 66,25 ha) situate în zona denumită „Ferma 3 Nazarcea” au fost declarate în mod nereal ca fiind culturi de “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, deși, în realitate, pe cele 26 de parcele nu se mai exploatau culturi de viță de vie, deoarece nu mai existau butuci de viță vie care să rodească, fiind uscați, dispăruți sau sălbăticiți, parcelele cu viță de vie fiind astfel abandonate. De asemenea, un alt aspect fals al declarațiilor folosite/prezentate în legătură cu cererea unică a fost acela că inculpații s-ar angaja să respecte normele privindbunele condiții agricole și de mediu (GAEC– evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în timpul producției) pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă desfășurată în condițiile în care, în intervalul înregistrării cererilor și cel al plăților, suprafețele cu viță de vie menționate erau inundate cu vegetație nedorită, astfel că inculpații nu au avut niciodată intenția să respecte normele GAEC.

  • În cadrul campaniei 2012, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului” - utilizatoarea legală a suprafețelor agricole menționate, în continuarea rezoluției infracționale unice, a folosit declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată 2012 – CT 75641 din 26.04.2012 (cererea, declarația de suprafață, angajamente legale), prezentate la APIA de către inculpatul NADOLEANU GHEORGHE, prin care s-a menționat că persoana juridică „Arhiepiscopia Tomisului” utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață de 350,45ha situate în localitatea Lumina, jud. Constanța. Din această suprafață, un număr de 21 de parcele solicitate la plată (totalizând 54,58 ha) situate în zona denumită „Ferma 3 Nazarcea” au fost declarate în mod nereal ca fiind culturi de “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, deși, în realitate, pe cele 21 de parcele nu se mai exploatau culturi de viță de vie, deoarece nu mai existau butuci de viță vie care să rodească, fiind uscați, dispăruți sau sălbăticiți, parcelele cu viță de vie fiind astfel abandonate. De asemenea, un alt aspect fals al declarațiilor folosite/prezentate în legătură cu cererea unică a fost acela că inculpații s-ar angaja să respecte normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC– evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în timpul producției) pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă desfășurată în condițiile în care, în intervalul înregistrării cererilor și cel al plăților, suprafețele cu viță de vie menționate erau inundate cu vegetație nedorită, astfel că inculpații nu au avut niciodată intenția să respecte normele GAEC.

  • În cadrul campaniei 2013, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului” - utilizatoarea legală a suprafețelor agricole menționate, în continuarea rezoluției infracționale unice, a folosit și prezentat la APIA declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată 2013 – CT 10413 din 25.04.2013 (cererea, declarația de suprafață, angajamente legale), prin care s-a menționat că persoana juridică „Arhiepiscopia Tomisului” utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață de 340,75 ha situate în oraș Ovidiu, jud. Constanța. Din această suprafață, un număr de 21 de parcele (totalizând 54,58 ha) situate în zona denumită „Ferma 3 Nazarcea” solicitate la plată au fost declarate în mod nereal ca fiind culturi de “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, deși, în realitate, pe cele 21 de parcele nu se mai exploatau culturi de viță de vie, deoarece nu mai existau butuci de viță vie care să rodească, fiind uscați, dispăruți sau sălbăticiți, parcelele cu viță de vie fiind astfel abandonate. De asemenea, un alt aspect fals al declarațiilor folosite/prezentate în legătură cu cererea unică a fost acela că inculpații s-ar angaja să respecte normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC– evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în timpul producției) pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă desfășurată în condițiile în care, în intervalul înregistrării cererilor și cel al plăților, suprafețele cu viță de vie menționate erau inundate cu vegetație nedorită, astfel că inculpații nu au avut niciodată intenția să respecte normele GAEC.

  • În cadrul campaniei 2014, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului” - deținătoarea suprafețelor agricole menționate, în continuarea rezoluției infracționale unice, a folosit și prezentat la APIA declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată 2014 – CT 1005 din 13.05.2014 (cerere, declarație de suprafață, angajamente legale), prin care s-a menționat că persoana juridică “Arhiepiscopia Tomisului” utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață de 339,05 ha situate în oraș Ovidiu, jud. Constanța. Din această suprafață, un număr de 21 de parcele solicitate la plată (totalizând 54,58 ha) situate în zona denumită „Ferma 3 Nazarcea” au fost declarate în mod nereal ca fiind culturi de “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, deși, în realitate, pe cele 21 de parcele nu se mai exploatau culturi de viță de vie, deoarece nu mai existau butuci de viță vie care să rodească, fiind uscați, dispăruți sau sălbăticiți, parcelele cu viță de vie fiind astfel abandonate. De asemenea, un alt aspect fals al declarațiilor folosite/prezentate în legătură cu cererea unică a fost acela că inculpații s-ar angaja să respecte normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC– evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în timpul producției) pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă desfășurată în condițiile în care, în intervalul înregistrării cererilor și cel al plăților, suprafețele cu viță de vie menționate erau inundate cu vegetație nedorită, astfel că inculpații nu au avut niciodată intenția să respecte normele GAEC.

  • În cadrul campaniei 2015, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului”, deținătoarea legală a suprafețelor agricole menționate, în continuarea rezoluției infracționale unice, a folosit declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată 2015 – CT 8652 din 10.06.2015 (cerere, declarație de suprafață, angajamente legale), prezentate la APIA de către inculpatul COJOCARU CIPRIAN-IOAN, prin care s-a menționat că persoana juridică Arhiepiscopia Tomisului utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață de 354,77 ha situate în oraș Ovidiu, jud. Constanța. Din această suprafață, un număr de 26 de parcele solicitate la plată (totalizând 67,16 ha) situate în zona denumită „Ferma 3 Nazarcea” au fost declarate în mod nereal ca fiind culturi de “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, deși, în realitate, pe cele 26 de parcele nu se mai exploatau culturi de viță de vie, deoarece nu mai existau butuci de viță vie care să rodească, fiind uscați, dispăruți sau sălbăticiți, parcelele cu viță de vie fiind astfel abandonate. De asemenea, un alt aspect fals al declarațiilor folosite/prezentate în legătură cu cererea unică a fost acela că inculpații s-ar angaja să respecte normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC– evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în timpul producției) pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă desfășurată în condițiile în care, în intervalul înregistrării cererilor și cel al plăților, suprafețele cu viță de vie menționate erau inundate cu vegetație nedorită, astfel că inculpații nu au avut niciodată intenția să respecte normele GAEC.

  • În cadrul campaniei 2016, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului” - utilizatoarea legală a suprafețelor agricole menționate, în continuarea rezoluției infracționale unice, a folosit declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată CT-13104 din 22.06.2016 (cererea, declarația de suprafață, angajamente legale), prezentate la APIA de către inculpatul ȘTEFAN AURELIAN, administrator al Cooperativei Agricole Constanța-Tomis, prin care s-a menționat că persoana juridică Cooperativa Agricolă Tomis Constanța (în care s-a asociat Arhiepiscopia Tomisului) utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață de 337,30 ha situate în oraș Ovidiu, jud. Constanța. Din această suprafață, un număr de 26 de parcele (totalizând 68,2 ha) situate în zona denumită „Ferma 3 Nazarcea” solicitate la plată au fost declarate în mod nereal ca fiind culturi de “vii pe rod cu struguri pentru vin/masă”, deși, în realitate, pe cele 26 de parcele nu se mai exploatau culturi de viță de vie, deoarece nu mai existau butuci de viță vie care să rodească, fiind uscați, dispăruți sau sălbăticiți, parcelele cu viță de vie fiind astfel abandonate. De asemenea, un alt aspect fals al declarațiilor folosite/prezentate în legătură cu cererea unică a fost acela că inculpații s-ar angaja să respecte normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC– evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în timpul producției) pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă desfășurată în condițiile în care, în intervalul înregistrării cererilor și cel al plăților, suprafețele cu viță de vie menționate erau inundate cu vegetație nedorită, astfel că inculpații nu au avut niciodată intenția să respecte normele GAEC.

Faptele descrise mai sus au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964,77 lei,  după cum urmează:

  • în campania 2010 – 142.988,37 lei,
  • în campania 2011 – 184.610,21 lei,
  • în campania 2012 – 239.732,26 lei,
  • în campania 2013 – 262.267,07 lei,
  • în campania 2014 – 281.733,52 lei,
  • în campania 2015 – 281.633,28 lei,
  • în campania 2016 plățile sunt estimate la suma de 326.065, 20 lei însă nu au fost încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei), datorită intervenției organelor de anchetă.

***

Solicitările Arhiepiscopiei Tomisului și a interpușilor acesteia către APIA s-au derulat după cum urmează:

= ANUL 2010 =

Conform Deciziei nr. 108 înregistrată sub nr. 1073/27.04.2010, inculpatul PETRESCU TEODOSIE înființează Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei, loc. Nazarcea, Jud. Constanța, în cadrul căreia se menționează că vor funcționa un sector agricol, un cămin de bătrâni și o cantină socială. Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei primește CIF 2688550, conform certificatului de înregistrare fiscală seria A nr. 0538775 emis de ANAF din 06.05.2010.

Conform împuternicirii nr. 1102 din 28.04.2010 emisă de inculpatul PETRESCU TEODOSIE se stabilește că inculpatul BECA STERE se împuternicește de către Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului să reprezinte Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei, loc. Nazarcea, jud. Constanța, în relația cu instituțiile statului, pentru activități agricole specifice, respectiv A.P.I.A., D.A.D.R..

Conform Adeverinței  nr. 7029/17.05.2010, emisă de Consiliul Local al orașului Ovidiu, Arhiepiscopia Tomisului figurează în Registrul Agricol al orașului Ovidiu, jud. Constanța, cu suprafața totală de 350 ha în folosință, cu următoarea structură: 175 ha vie: arat, tăiat, întins planșă; 31 ha cais, 29 ha măr, 23 ha cireși, 6 ha prun care au fost stropiți. Potrivit adresei nr. 19113/21.11.2016, Primăria orașului Ovidiu a comunicat că în cadrul adeverințelor emise pentru a fi folosite la APIA de către fermieri sunt atestate suprafețele de teren cultivate anterior, în scris și pe propria răspundere de către solicitant. Primăria nu este competentă și nu face măsurători pentru verificarea celor declarate.

Fermierul Arhiepiscopia Tomisului, prin reprezentant PETRESCU TEODOSIE,  depune Cererea unică de plată pe suprafață 2010  nr. CT 100611 din 17 mai 2010 prin care declară la APIA că utilizează o suprafață agricolă de 263.82 ha, din care solicită sprijin pentru o suprafață de 263.82 ha.

În continuare, fermierul Arhiepiscopia Tomisului depune FORMULARUL nr. II – DECLARAȚIA DE SUPRFAFAȚĂ 2010 – IPA ONLINE, în cuprinsul căruia declară că utilizează pe raza localității Lumina culturi de vii pe rod cu struguri pentru vin, cod cultură 961.

Fermierul completează FORMULARUL III.1 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII, unde se menționează următoarele:

Condițiile și modalitățile de acordare a plăților directe, pe care mă angajez să le respect, sunt:

  • Să exploatez un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1ha […]
  • Să respect bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației, după cum urmează….:

…IV . Standarde pentru menținerea unui nivel minim de întreținere a terenurilor agricole: GAEC 10 – evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producției.

… drept pentru care mă angajez la următoarele: să declar date reale, complete, corecte și valabile în formularul de cerere unică de plată și în documentele anexate.

Cererea și declarațiile aferente (formularele) sunt semnate de inculpatul BECA STERE.

Conform Deciziei nr. 802 înregistrată sub nr. 3078/27.09.2010, inculpatul TEODOSIE PETRESCU îl numește pe inculpatul MALAXA BOGDAN-PETRIȘOR, începând cu data de 15 septembrie 2010, în postul de director în cadrul Așezământului Monahal Sf. Apostol Andrei.

Sub nr. 3800/29.11.2010, între Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de inculpatul PETRESCU TEODOSIE și Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei, reprezentată de MALAXA BODGDAN-PETRIȘOR se încheie un Contract de Management și administrare a suprafeței de 350 ha de teren agricol.

La data de 20.12.2010, Arhiepiscopia Tomisului, sub semnătura inculpatului PETRESCU TEODOSIE, solicită transferul exploatației în suprafață de 350 ha de la fermierul Arhiepiscopia Tomisului, către fermierul Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei.

Prin decizia nr. 2221217/31.01.2011, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei:

  • SAPS 84.994,89 lei
  • PNDC 231,45 lei

Prin decizia nr. 3078139/11.07.2011, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei:

  • ZDS Plăți compensatorii pentru zona defavorizată 57.762,03 lei

= ANUL 2011 =

Fermierul Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei, prin reprezentant MALAXA BOGDAN-PETRIȘOR,  depune Cererea unică de plată pe suprafață 2011  nr. CT 1443 din 09 martie 2011 prin care declară la APIA că utilizează o suprafață agricolă de 263.82 ha, din care solicită sprijin pentru o suprafață de 263.82 ha.

În continuare, fermierul Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei depune FORMULARUL nr. II – DECLARAȚIA DE SUPRFAFAȚĂ 2011 – IPA ONLINE, în cuprinsul căruia declară că utilizează pe raza localității Lumina culturi de vii pe rod cu struguri pentru vin, cod cultură 961, vii pe rod cu struguri pentru masă, cod cultură 962.

În continuare, fermierul completează FORMULARUL III.1 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII, unde se menționează următoarele:

Mă angajez și declar că am luat la cunoștință despre condițiile de acordare a plăților directe, pe care trebuie să le respect:

  • Să exploatez un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1ha […]
  • Să respect bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației, după cum urmează….:

….IV . Standarde pentru menținerea unui nivel minim de întreținere a culturilor agricole: GAEC 10 – evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producției.

2. Nerespectarea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea plăților directe, precum și înscrierea cu intenție în formularul de cerere și/sau a documentelor aferente cererii a informațiilor incomplete/neconforme cu realitatea, atrag după sine sancțiuni de natură financiară sau penală, după caz.

Cererea și declarațiile aferente (formularele) sunt semnate de inculpatul MALAXA BOGDAN-PETRIȘOR.

Sub nr. 1276/05.05.2011, între Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de PETRESCU TEODOSIE, și Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei, reprezentată de MALAXA BODGDAN-PETRIȘOR se încheie actul adițional la rezilierea Contractului de Management și administrare a suprafeței de 350 ha de teren agricol nr. 3800/29.11.2010.

Sub nr. 1440 din 18.05.2011, inculpatul PETRESCU TEODOSIE îl împuternicește pe inculpatul COJOCARU CIPRIAN-IOAN, consilier juridic, pentru a reprezenta fermierul Arhiepiscopia Tomisului la APIA Constanța.

La data de 19.05.2011, Arhiepiscopia Tomisului, sub semnătura numitului GROSU ION, solicită transferul exploatației în suprafață de 350 ha de la fermierul Așezământul Monahal Sf. Apostol Andrei, către fermierul Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de inculpatul COJOCARU CIPRIAN-IOAN.

Prin decizia nr. 1174235/18.10.2011, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 53.989.32 lei
  • PNDC 231,45 lei

Prin decizia nr. 2150574/13.12.2011, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 63.232,64
  • ZDS 61.273,96 lei
  • ZSD 1574.47 lei

Prin decizia nr. 3294684/08.02.2012, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • PNCD 4.548 lei

= ANUL 2012 =

Sub nr. 297 din 26.01.2012, Arhiepiscopia Tomisului îl împuternicește pe inculpatul NADOLEANU GHEORGHE, consilier economic-juridic, pentru a reprezenta fermierul Arhiepiscopia Tomisului la APIA Constanța.

Fermierul Arhiepiscopia Tomisului, prin reprezentant PETRESCU TEODOSIE,  depune Cererea unică de plată pe suprafață 2012 nr. CT 75641 din 26 aprilie 2012 prin care declară la APIA că utilizează o suprafață agricolă de 363.10 ha, din care solicită sprijin pentru o suprafață de 350.45 ha.

În continuare, fermierul Arhiepiscopia Tomisului depune FORMULARUL nr. II – DECLARAȚIA DE SUPRFAFAȚĂ 2012 – IPA ONLINE, în cuprinsul căruia declară că utilizează pe raza localității Lumina culturi de vii pe rod cu struguri pentru vin, cod cultură 961, vii pe rod cu struguri pentru masă, cod cultură 962.

Fermierul completează FORMULARUL III.1 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII, unde se menționează următoarele:

Mă angajez și declar că am luat la cunoștință despre condițiile de acordare a plăților directe, pe care trebuie să le respect:

  • Să exploatez un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1ha […]
  • Să respect cerințele de eco-condiționalitate reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației, respectiv: Bunele condiții agricole și de mediu – GAEC.

10.Cunoscând că falsul în declarații se pedepsește Conform Codului penal al României, republicat, datele înscrise în formularul de cerere de plată directă pe suprafață și în documentele anexate sunt reale, corecte, complete și valide.

Fermierul completează FORMULARUL III.3 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII – CERINȚE DE ECO-CONDIȚIONALITATE, unde se menționează următoarele:

Declar că am luat la cunoștință și mă angajez să respect pe întreaga exploatație cerințele de eco-condiționalitate:

  1. Bunele condiții agricole de mediu (GAEC)

GAEC 10 – evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producției.

Cererea și declarațiile aferente (formularele) sunt semnate de inculpatul NADOLEANU GHEORGHE.

Prin decizia nr. 889926/17.10.2012, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 83.321,46 lei

Prin decizia nr. 1993367/25.11.2012, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 83.422,85
  • CNDP1 4.656,70 lei
  • ZDS 68.571,77 lei

= ANUL 2013 =

Fermierul Arhiepiscopia Tomisului, prin reprezentant PETRESCU TEODOSIE,  depune Cererea unică de plată pe suprafață 2013  nr. CT 10413 din 25 aprilie 2013 prin care declară la APIA că utilizează o suprafață agricolă de 340.75 ha, din care solicită sprijin pentru o suprafață de 340.75 ha.

În continuare, fermierul Arhiepiscopia Tomisului depune FORMULARUL nr. II – DECLARAȚIA DE SUPRFAFAȚĂ 2013 – IPA ONLINE, în cuprinsul căruia declară că utilizează pe raza localității Ovidiu culturi de vii pe rod cu struguri pentru vin, cod cultură 961, vii pe rod cu struguri pentru masă, cod cultură 962.

În continuare, fermierul completează FORMULARUL III.1 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII, unde se menționează următoarele:

Mă angajez și declar că am luat la cunoștință despre condițiile de acordare a plăților directe, pe care trebuie să le respect:

  • Să exploatez un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1ha […]
  • Să respect cerințele de eco-condiționalitate reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației, respectiv: Bunele condiții agricole și de mediu – GAEC.

10.Cunoscând că falsul în declarații se pedepsește Conform Codului penal al României, republicat, datele înscrise în formularul de cerere de plată directă pe suprafață și în documentele anexate sunt reale, corecte, complete și valide.

Fermierul completează FORMULARUL III.3 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII – CERINȚE DE ECO-CONDIȚIONALITATE, unde se menționează următoarele:

Declar că am luat la cunoștință și mă angajez să respect pe întreaga exploatație cerințele de eco-condiționalitate:

  1. Bunele condiții agricole de mediu (GAEC)

GAEC 10 – evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producției.

Cererea și declarațiile aferente (formularele) sunt semnate de inculpatul PETRESCU TEODOSIE.

Prin decizia nr. 1061904/17.10.2013, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 92.691,62 lei

Prin decizia nr. 2239015/04.12.2013, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 96.154,85 lei
  • PNDC1 2.967,54 lei
  • ZDS 70.453,77 lei

= ANUL 2014 =

Fermierul Arhiepiscopia Tomisului, prin reprezentant PETRESCU TEODOSIE,  depune Cererea unică de plată pe suprafață 2014  nr. CT 10051din 13 mai 2014 prin care declară la APIA că utilizează o suprafață agricolă de 351.70  ha, din care solicită sprijin pentru o suprafață de 339.05 ha.

În continuare, fermierul Arhiepiscopia Tomisului depune FORMULARUL nr. II – DECLARAȚIA DE SUPRFAFAȚĂ 2014 – IPA ONLINE, în cuprinsul căruia declară că utilizează pe raza localității Ovidiu culturi de vii pe rod cu struguri pentru vin, cod cultură 961, vii pe rod cu struguri pentru masă, cod cultură 962.

În continuare, fermierul completează FORMULARUL III.1 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII, unde se menționează următoarele:

Mă angajez și declar că am luat la cunoștință:

        1. condițiile de acordare a plăților directe, pe care trebuie să le respect:
  • Să exploatez un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1ha […]
  • Să respect cerințele de eco-condiționalitate reglementate prin legislația națională, pe toată exploatația
        1. Nerespectarea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea plăților directe, precum și înscrierea cu intenție, în formularul de cerere și/sau în documentele aferente cererii, a informațiilor incomplete/neconforme cu realitatea, atrag după sine sancțiuni de natură financiară și/sau penală, după caz.

10. Cunoscând că falsul în declarații se pedepsește conform Codului penal al României, datele înscrise în formularul de cerere unică de plată pe suprafață și în documentele anexate sunt reale, corecte, complete și valide.

 

Fermierul completează FORMULARUL III.3 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII – CERINȚE DE ECO-CONDIȚIONALITATE, unde se menționează următoarele:

Declar că am luat la cunoștință cerințele de eco-condiționalitate și mă angajez să le respect pe întreaga exploatație:

  1. Bunele condiții agricole de mediu (GAEC)

GAEC 10 – evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producției.

Cererea și declarațiile aferente (formularele) sunt semnate de inculpatul PETRESCU TEODOSIE.

Prin decizia nr. 1567274/30.10.2014, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 103.176,23 lei
  • ZDS 53.319,24

Prin decizia nr. 1797380/09.12.2014, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 105.237,25 lei
  • ANT1 2.618,38 lei
  • ZDS 18.382,43

= ANUL 2015 =

Sub nr. 1585 din 22.05.2015, Arhiepiscopia Tomisului reprezentată de PETRESCU TEODOSIE îl împuternicește pe inculpatul COJOCARU CIPRIAN-IOAN, inspector juridic, să reprezinte interesele instituției și pentru a face orice demers în vederea obținerii documentelor necesare la APIA pentru dobândirea subvenției agricole.

Fermierul Arhiepiscopia Tomisului, prin reprezentant COJOCARU CIPRIAN-IOAN,  depune Cererea unică de plată pe suprafață 2015  nr. CT 8652 din 10 iunie 2015 prin care declară la APIA că utilizează o suprafață agricolă de 354.77 ha, din care solicită sprijin pentru o suprafață de 344.77 ha.

În continuare, fermierul Arhiepiscopia Tomisului depune FORMULARUL nr. II – DECLARAȚIA DE SUPRFAFAȚĂ 2015 – IPA ONLINE, în cuprinsul căruia declară că utilizează pe raza localității Ovidiu culturi de vii pe rod cu struguri nobili, cod cultură 961, vii pe rod cu struguri pentru masă, cod cultură 962.

În continuare, fermierul completează FORMULARUL III.1 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII, unde se menționează următoarele:

Mă angajez și declar că am luat la cunoștință:

              1. condițiile și modalitățile de acordare a plăților directe…pe care trebuie să le respect, sunt:
  • Să exploatez un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1ha […]
  • Să declar, să identific și să localizez fără echivoc toate parcelele agricole pe care le utilizez
  • Să declar, să identific și să localizez fără echivoc parcelele agricole în aplicația electronică GIS
  • Să respect normele de eco-condiționalitate și alte obligații relevante reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației
        1. Nerespectarea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea plăților directe, precum și înscrierea cu intenție, în formularul de cerere și/sau în documentele aferente cererii, a informațiilor incomplete/neconforme cu realitatea, atrag după sine sancțiuni de natură financiară și/sau penală, după caz.

10. Cunoscând că falsul în declarații se pedepsește conform Codului penal al României, datele înscrise în formularul de cerere unică de plată pe suprafață și în documentele anexate sunt reale, corecte, complete și valide.

Beneficiarii plăților sunt fermieri activi care desfășoară o activitate agricolă în calitate de deținători legali ai suprafețelor de teren agricol.

 

Fermierul completează FORMULARUL III.3 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII – CERINȚE DE ECO-CONDIȚIONALITATE, unde se menționează următoarele:

Declar că am luat la cunoștință cerințele de eco-condiționalitate și mă angajez să le respect pe întreaga exploatație:

  1. Bunele condiții agricole de mediu (GAEC)

GAEC 7 – păstrarea elementelor de peisaj…luând măsuri pentru a preveni instalarea speciilor de plante invazive

Cererea și declarațiile aferente (formularele) sunt semnate de inculpatul COJOCARU CIPRIAN-IOAN.

Prin decizia nr. 8533832/19.04.2016, APIA stabilește următoarele sume de plată către fermierul Arhiepiscopia Tomisului:

  • SAPS 138.937,80 lei

= ANUL 2016 =

Potrivit actului constitutiv autentificat sub nr. 737 din 8 iunie 2016, Arhiepiscopia Tomisului și INTEGRA WOOD SBS SRL, precum și ȘTEFAN AURELIAN, BRAESCU EMIL COSMIN, PETREAN ALEXANDRU se asociază în Cooperativa agricolă Constanța Tomis, cu o cotă de participare de 20 la sută fiecare.

Conform procesului verbal din 21.06.2016, depus la Primăria orașului Ovidiu, se reține că membrii cooperatori fondatori ai Cooperativei Agricole Constanța Tomis au acceptat primirea spre administrare a suprafeței de 350 ha teren agricol situat în sat Culmea, oraș Ovidiu, pe termen nelimitat.

Fermierul Cooperativa Agricolă Constanța Tomis, prin reprezentant ȘTEFAN AURELIAN,  depune Cererea unică de plată pe suprafață 2016 nr. CT 13106 din 22 iunie 2016 prin care declară la APIA că utilizează o suprafață agricolă de 337.30  ha, din care solicită sprijin pentru o suprafață de 337.30 ha.

În continuare, fermierul Cooperativa Agricolă Constanța Tomis depune FORMULARUL nr. II – DECLARAȚIA DE SUPRFAFAȚĂ 2016 – IPA ONLINE, în cuprinsul căruia declară că utilizează pe raza localității Ovidiu culturi de vii pe rod cu struguri nobili, cod cultură 961, vii pe rod cu struguri pentru masă, cod cultură 962.

În continuare, fermierul completează FORMULARUL III.1 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII, unde se menționează următoarele:

Mă angajez și declar că am luat la cunoștință:

              1. condițiile și modalitățile de acordare a plăților directe…pe care trebuie să le respect, sunt:
  • Să exploatez un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1ha […]
  • Să declar, să identific și să localizez fără echivoc toate parcelele agricole pe care le utilizez
  • Să declar, să identific și să localizez fără echivoc parcelele agricole în aplicația electronică GIS
  • Să respect normele de eco-condiționalitate și alte obligații relevante reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației
        1. Nerespectarea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea plăților directe, precum și înscrierea cu intenție, în formularul de cerere și/sau în documentele aferente cererii, a informațiilor incomplete/neconforme cu realitatea, atrag după sine sancțiuni de natură financiară și/sau penală, după caz.

10. Cunoscând că falsul în declarații se pedepsește conform Codului penal al României, datele înscrise în formularul de cerere unică de plată pe suprafață și în documentele anexate sunt reale, corecte, complete și valide.

Beneficiarii plăților sunt fermieri activi care desfășoară o activitate agricolă în calitate de deținători legali ai suprafețelor de teren agricol.

Fermierul completează FORMULARUL III.3 ANGAJAMENTE ȘI DECLARAȚII – CERINȚE DE ECO-CONDIȚIONALITATE, unde se menționează următoarele:

Declar că am luat la cunoștință cerințele de eco-condiționalitate și mă angajez să le respect pe întreaga exploatație:

  1. Bunele condiții agricole de mediu (GAEC)

GAEC 7 – păstrarea elementelor de peisaj…luând măsuri adecvate pentru a preveni instalarea speciilor de plante invazive

Cererea și declarațiile aferente (formularele) sunt semnate de inculpatul ȘTEAN AURELIAN.

  • Plățile nu au fost acordate până la acest moment.

==

Scurte precizări: Arhiepiscopia Tomisului deținea la momentul 2010 în zona Nazarcea, jud. Constanța 3 trupuri distincte de viță de vie, care se pot observa și pe hărțile APIA, respectiv:

  • un trup de 4 parcele izolate (numerele 46, 47, 48 și 49, conform numerotării din anul 2010) învecinate în dreapta cu vița de vie a SC BEAU CHAMP SRL administrată de ROȘCA LENUȚA, situate mai aproape de mun. Constanța, tot în zona denumită generic FERMA 3 Nazarcea (ce fac obiectul prezentului dosar, prin prisma declarării acestora în fals)
  • un trup de 22 de parcele (numerotate de la 1 la 22, conform numerotării din anul 2010) ce se învecinează cu DJ 223, de asemenea situate mai aproape de mun. Constanța, în zona denumită FERMA 3 Nazarcea (ce fac obiectul prezentului dosar, prin prisma declarării acestora în fals)
  • un trup de 23 de parcele (numerotate de la 23 la 42, conform numerotării din anul 2010), situate mai aproape de localitatea Poarta Albă, în zona denumită FERMA 1 Nazarcea (ce nu fac obiectul prezentului dosar, prin prima declarării acestora în fals).

Parcelele de viză de vie, adică atât cele de la Ferma 3 cât și de la Ferma 1, se află pe partea dreaptă a DJ 223 (sensul de mers Constanța – Ovidiu – Poarta Albă), iar livezile situate în zona denumită Ferma 8 se află pe partea stângă a DJ 223.

De-a lungul timpului, între 2010 – 2016, numărul parcelelor, numerotarea parcelelor și suprafețele parcelelor au suferit modificări.

Situația suprafețelor parcelelor solicitate la plată aferente celor 350 de ha de teren arabil situate în zona Nazarcea este expusă sintetic în tabelul translativ pus la dispoziție de APIA, însoțit de hărți.

Pentru înțelegerea materialului de urmărire penală, în cuprinsul rechizitoriului, acolo unde se impune, se vor face precizările necesare referitoare la poziționarea parcelelor în cadrul fermelor respective, Ferma 1 și Ferma 3.

Potrivit procesului verbal de cercetare la fața locului din 26 august 2016, întocmit în prezența reprezentanților desemnați de către Arhiepiscopia Tomisului, numiții ȘTEFAN AURELIAN și LUNGU ANA, s-a procedat împreună cu reprezentanții APIA la identificarea suprafețelor de teren declarate la plată în anul 2015. Pe baza hărților puse la dispoziție de APIA și cu ajutorul aparatului GPS din dotarea APIA, echipa de cercetare s-a deplasat în zona Nazarcea, unde pe partea dreaptă a DJ 228 în direcția Poarta Albă au fost identificate parcelele agricole declarate în anul 2015, și anume parcelele cu nr. 104, 109, 96, 100, 105, 87, 115, 117, 95, 113, 84, 107, 112, 69, 77, 65, 86, 94, 78, 81, 76, 116, 97, 123, 124, 67, 73, 90, 83, 111, 79, 66, 89, 118, 88, 121, 103, 119, 108, 74, 102, 122, 64, 120, 92, 75, 99, 85, 114, 110, 91, 70, 80, 71 și 82 .

Dintre acestea, parcelele 97, 123, 124, 67, 73 și 90 (Ferma 1, cele înspre Poarta Albă) sunt terenuri arabile ce am constatat că au fost cultivate în cursul acestui an.

Restul (Ferma 3, cele înspre Constanța) reprezintă suprafețe declarate în anul 2015 ca fiind cultivate cu vie și, deplasându-se la fiecare dintre acestea, atât ofițerii de poliție cât și specialiștii APIA au efectuat fotografii ale respectivelor parcele constatându-se că suprafețele de cultură 104, 109, 96, 100, 105, 87, 115, 117, 95, 113, 84, 107, 112, 69, 77, 65, 86, 94, 78, 81, 76, 116 sunt neîntreținute, vița de vie era dispărută de pe majoritatea parcelelor iar o mare parte a aleilor și drumurilor mai figurează doar pe hartă, în teren ele fiind impracticabile, acoperite de buruieni și fără urme de folosire.

Astfel, dintre aleile marcate pe hărți, singurele alei practicabile sunt cea de la intrarea principală de pe drumul județean, de la 104 până la 105, și cea dintre parcelele 105 și 96 (marcate cu roșu pe harta nr. 1). Pe harta nr. 2 a fost identificată, de asemenea, o alee practicabilă, pornind de la parcela nr. 89 și terminând cu parcela nr. 64, precum și cea de la drumul județean până la parcela nr. 70, și acestea marcate cu roșu pe harta nr. 2.

Parcela nr. 109 declarată de Arhiepiscopie se învecinează în partea de nord-est (peste drum) cu parcela nr. 2A din cadrul blocului fizic 2132 aparținând SC Beau Champ SRL, societate identificată în evidențele APIA cu codul RO471993447 și s-a constatat că aceasta este cultivată cu viță de vie pe rod, fiind întreținută, lucru surprins prin intermediul unor fotografii judiciare.

Cu ocazia cercetării la fața locului au fost efectuate fotografii judiciare ale tuturor parcelelor identificate grupate în cadrul unei planșe foto ce va constitui anexa nr. 1 a prezentului proces-verbal.

De asemenea, se atașează acestui proces-verbal cele două hărți puse la dispoziția noastră de specialiștii APIA, format A3, ce reflectă poziția parcelelor declarate de Arhiepiscopia Tomisului în anul 2015, acestea constituind anexa 2.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului ȘTEFAN AURELIAN menționează faptul că există mai multe alei practicabile, cele reprezentate de parcelele de la 118 până la 82.  De asemenea, menționează faptul că Arhiepiscopia deține aproximativ 80 de parcele, iar cele indicate în procesul verbal fac parte dintre cele declarate la APIA. Despre faptul că via doamnei Roșca (reprezentată de SC Beau Champ SRL) este realizată cu fonduri europene, se precizează că aceasta reprezintă o suprafață de aproximativ 13 ha și este rezultatul reconversiei. Se afirmă că doamna Roșca are în proprietate are o suprafață mai mare, tot pe aceeași parte, unde sunt și alți proprietari persoane fizice, care arată la fel, în aceeași stare, de degradare. Motivul pentru care parcelele respective, și la Arhiepiscopia Tomisului, și la ceilalți, sunt neproductive și nu s-a mai pus accent este acela că vița de vie este îmbătrânită și nu e productivă, s-a sălbăticit. Parcelele neproductive reprezintă un sfert din toată suprafața de vie de aproximativ 170 de ha deținută de Arhiepiscopie.

Nu cunoaște de când nu s-au mai lucrat parcelele neproductive de lângă doamna Roșca. Mai menționează ȘTEFAN AURELIAN faptul că dintre parcelele enumerate ca fiind neîntreținute, din punctul de vedere al Arhiepiscopiei, numai  96, 115, 117, 95, 113, 84,  107, 112 și 69 sunt cele neîntreținute de mai mult timp, iar restul sunt lucrate anul trecut.

Rezultă din fotografiile judiciare depuse la dosarul cauzei realizate cu ocazia cercetării la fața locului din luna august 2016 faptul că parcelele ce fac obiectul acuzației sunt în avansată stare de degradare, fiind neexploatate și abandonate, fiind inundate cu vegetație nedorită, aceste constatări fiind evidente pentru orice observator obiectiv.

În cauză, au fost atașate la dosarul de urmărire penală și fotografii realizate conform unui control administrativ al APIA din anul 2013, însă se constată faptul că parcelele controlate nu sunt aceleași cu parcelele ce fac obiectul acuzației (majoritatea parcelelor controlate fiind la Ferma 1 și la livezi – Ferma 8 - cu excepția a două parcele de viță de vie de la Ferma 3, separate, care însă sunt reprezentate defectuos în fotografiile realizate de inspectorii APIA, din cauza acoperirii acestora cu tăblița de identificare a parcelei). Oricum, chiar dacă inspectorul APIA ar putea avea o formă de culpă, aceasta nu exclude sub nicio formă frauda săvârșită de inculpați care au acționat cu rea credință.

De asemenea, în cauză au fost obținute de la Direcția Topografică Militară, conform adresei nr. 6494 din 18 noiembrie 2016, imaginile ortorectificate pentru zona Nazarcea, prelucrate în luna noiembrie 2010 și octombrie 2013. Conform planșei foto întocmită în cauză la data de 13 decembrie 2016, reiese faptul că parcelele ce fac obiectul acuzației sunt într-o avansată stare de degradare, fiind neexploatate și abandonate, atât în anul 2010 cât și în anul 2013, fiind inundate cu vegetație nedorită, aceste constatări fiind evidente pentru orice observator obiectiv.

În cauză, s-a procedat la identificarea articolelor de presă ce au fost publicate în mediul online în perioada 2010 - prezent, fiind identificate mai multe materiale, după cum urmează:

Cotidianul ADEVĂRUL publică la data de 18.11.2010 articolul cu titlul Teodosie a pângărit sângele domnului, în cuprinsul căruia se menționează, printre altele:

„Minunea" de la Tomis

Podgoria de la Nazarcea era una dintre cele mai productive din Dobrogea. Însă viţa-de-vie, odată ajunsă în proprietatea preoţilor, a avut aceeaşi soartă ca şi livezile. Zeci de hectare de vie sunt îngropate în bălării pentru că nu au mai fost arate de ani întregi. Specialiştii de la Direcţia Agricolă Constanţa cunosc soarta pe care a avut-o podgoria ajunsă în proprietatea Arhiepiscopiei. „Via e un fiasco total. Din ce am constatat la faţa locului nu s-a făcut aproape nimic: nu s-a arat, nu s-a stropit. E terminată, se usucă pe an ce trece. Este o vie în care nu s-a investit şi e normal să moară", spune inginerul Ciami Tănase, de la Inspecţia pentru Control Tehnic Vitinicol din cadrul Direcţiei Agricole Constanţa. Cifrele dezastrului se traduc astfel: producţia de vin în 2002, pe când via era încă îngrijită de angajaţii statului: 600.000 de litri de vin. Producţia 2010: 15.000 de litri de vin. „Anul acesta s-au recoltat cam 30 de tone de struguri. Din cele 175 de hectare de viţă-de-vie, mai sunt cam 70 de hectare de vie necompromisă. Nu s-a mai arat aici de trei-patru ani", spune fostul şef de fermă Vasile Popa. Omul îşi aminteşte că s-a dus să ceară bani de nenumărate ori la preoţii care, din 2002, s-au perindat pe acolo în calitate de administratori. Le-a spus că, fără să fie stropite şi arate, plantaţiile mor, dar de fiecare dată i s-a zis că nu sunt bani. În primăvara acestui an, locul de administrator ocupat până atunci numai de preoţi a fost luat de fostul primar al comunei Ciocârlia, Nicolae Marghiol. „Cel mai mare dezastru pe care l-am văzut de când sunt. Un dezastru-dezastru!", descrie Marghiol situaţia fermei pe care a administrat-o timp de şase luni. „M-am cunoscut cu ÎnaltPreasfinţitul Teodosie la ziua mea de naştere şi mi-a propus postul de director, să vin să mă ocup de fermă", povesteşte Marghiol. Cei doi se puteau întâlni foarte bine şi pe holurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Arhiepiscopul are un dosar pentru trafic de influenţă, iar Marghiol a fost cercetat pentru deturnare de fonduri pe vremea când era primar.

Cotidianul Jurnalul.ro publică la data de 25 iulie 2011 articolul cu titlul Teodosie a băgat Podgoria Nazarcea în faliment, autor Doru Iordache, în cuprinsul căruia se menționează, printre altele:

[…]

Ministerul Agriculturii vrea pamantul inapoi

Corpul de Control al ministrului Valeriu Tabara a incheiat saptamana trecuta un control la Nazarcea la sesizarea Sindicatului "Solidaritatea". Citam in continuare din concluziile controlului: "Emiterea HG 300/2002, privind transmiterea cu plata a unui imobil din proprietatea SC Nazarcea Ovidiu SA si a unui teren agricol, in proprietatea publica a statului si ad­mi­nistrarea Ministerului Culturii si Cul­telor... a creat elemente fa­vo­ri­zan­te intrarii in faliment a societatii, impiedicarea privatizarii acesteia si neincasarea redeventei cuvenita sta­tului pentru o suprafata de 350 ha pe o perioada de noua ani." In acelasi document se mai spune ca din cauza mo­dului in care au fost exploatate plan­tatiile de vita-de-vie si pomi fruc­ti­­feri a condus la degradarea acestora. Dupa acest control s-a dispus: "de­mararea procedurilor legale in ve­derea supunerii spre aprobarea Gu­vernului Romaniei a emiterii unui act normativ prin care terenul agricol pre­vazut in HG 300/2002 sa fie preluat de catre Agentia Domeniilor Sta­tu­lui...".

Cotidianul ZIUA de Constanța publică la data de 28 iulie 2016, autor ordinea.ro articolul cu titlul Teodosie, agricultorul. Povestea reală a devalizării fermei Nazarcea, în cuprinsul căruia se menționează, printre altele:

[…]

În 2011, când de Nazarcea se alesese praful (pomii fructiferi fiind tăiați cu drujba, de la jumătatea trunchiului, să nu se aplece drujbarii, iar viile se uscaseră în mare parte, nefiind lucrate), Arhiepiscopia Tomisului transmitea o dare de seamă Secretariatului de Stat pentru Culte (adresa 785/28.02.2011).  Așa cum intuim, Secretariatul ceruse detalii despre terenurile primite în folosință de la stat, de Arhiepiscopia din Constanța, respectiv 1.000 mp în intravilanul stațiunii Jupiter și 350 de hectare la Nazarcea, aferente activului Grup Social Culme. Țâfnoși, clericii constănțeni precizau că terenul de la Jupiter nu este atribuit de stat în folosință gratuită, ci este cumpărat (fără să lămurească dacă banii pentru achiziție fuseseră alocați de guvernul lui Năstase prin HG 299/2002). Mai departe, aceștia precizau, în mod surprinzător, că terenurile de la Nazarcea nu au nicio legătură cu denumirea „teren activ aferent activului Grup Social Culme”.

„Erorile din justiție, voite sau nu, au făcut ca până în anul 2008 să nu putem să ne exercităm drepturile prevăzute de HG 300/2002. În acest timp, activele cuprinse în anexa HG 1029/2002, adică imobilul Grup Social Culme, au fost vândute de lichidator, iar plantațiile agricole s-au degradat aproape în totalitate”, spuneau preoții de la Constanța, uitând cu desăvârșire că își câștigaseră vinul susținând că exploataseră intensiv viile în perioada 2002-2005.

[…]

Deşi recunoşteau în adresa lor din anul 2011 că plantațiile s-au degradat aproape în totalitate, Arhiepiscopia n-a avut nicio problemă să ceară şi să obțină subvenții agricole de la APIA, de 142.988,37 de lei în 2010 şi de 148.610,21 de lei în 2011, pentru terenurile pârlogite de la Nazarcea. Statul român, prin aceeaşi instituție, a mai pompat în „producția agricolă” de la Nazarcea 239.732,26 de lei în 2012, 262.267,07 lei în 2013, 281.733,52 de lei în 2014 şi un avans de 84.631,23 de lei în 2015, aşa cum reiese din adresa APIA nr. 52/SIIP/15.02.2015.

Tot în anul 2011, Corpul de Control al Ministrului Agriculturii Valeriu Tabără constata că hotărârile lui Năstase din anul 2002 au creat elementele favorizării intrării în faliment a societății Nazarcea SA, împiedicarea privatizării acesteia şi neîncasarea redevenței cuvenite statului român pentru cele 350 de hectare, pe o perioadă de nouă ani. În nota 225.222/18.07.2011 a Corpului de Control al Ministrului Agriculuturii se mai constata şi faptul că Ministerul Culturii şi Cultelor nu are atribuții de a administra terenurile cu destinație agricolă, motiv pentru care „s-a dispus demararea procedurilor legale în vederea supunerii spre aprobare Guvernului României a emiterii unui act normativ prin care terenul agricol prevăzut în HG 300/2002 să fie preluat de către Agenția Domeniilor Statului, administrator specializat al statului în administrarea terenurilor cu destinație agricolă, în temeiul Legii nr. 268/2001”.

Intenția declarată a lui Valeriu Tabără nu s-a mai materializat, după ce acesta a fost schimbat din funcție. Pe 11 martie 2013, prin adresa 187.537, ADS-ul a comunicat presei că măsurile dispuse de Valeriu Tabără se vor concretiza, având în vedere că proiectul de hotărâre de Guvern privind trecerea terenului de la Nazarcea în administrarea ADS a fost deja întocmit şi înaintat ministrului Agriculturii. Cel mai probabil, hârtiile s-au rătăcit în ditamai ministerul, că de atunci nu s-a mai adoptat nicio hotărâre de Guvern care să readucă situația în litera şi spiritul Legii 268/2001. Deşi aceasta este în vigoare, hotărârea dată de Năstase prin încălcare ei flagrantă continuă să îşi producă efectele.

Recent, Arhiepiscopia Tomisului s-a asociat într-o cooperativă agricolă, alături de Integra Wood SBS SRL, Aurelian Ştefan, Emil Cosmin Brăescu şi Alexandru Petrean. Cooperativa Agricolă Tomis - aşa cum se numeşte aceasta - a fost înființată pe 10 iunie 2016 şi are sediul social în satul Culmea (Nazarcea). Noua persoană juridică are ca obiect principal de activitate„cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de semințe oleaginoase“. Cel mai probabil, aceasta urmează să cultive cereale pe terenurile defrişate de vii şi livezi. Din vechea societate Nazarcea a mai rămas doar vinul câştigat de Arhiepiscopie în procesul la care ne-am referit mai sus.

Postul de televiziune ANTENA 3 a publicat un reportaj-anchetă cu titlul SĂ FIE PRIMIT, realizat în anul 2013, unde la emisiunea În PREMIERĂ cu Carmen Avram se expunea vizual, cu filmări, starea de degradare vizibilă a viței de vie de la Nazarcea, publicat pe pagina de Internet dedicată emisiunii.

Cu adresa din 07.09.2016, postul de televiziune Antena3 a pus la dispoziția organului judiciar filmarea originală, pe suport optic, precum și transcriptul emisiunii.

În cauză, la data de 13.10.2016 a fost realizată o planșă foto privind aspectele din cadrul reportajului Antena 3 ce reprezintă plantația de viță de vie din zona Nazarcea, jud. Constanța, aflată în folosința Arhiepiscopiei Tomisului, din care reiese limpede pentru orice observator obiectiv faptul că via se află într-o stare avansată de degradare. În cursul filmărilor a fost identificată martora XXXXXX care prezintă starea viței de vie a Arhiepiscopiei ca fiind în stare de nelucrare, prin comparație cu starea viței de vie administrată de un particular, ce a fost identificat ulterior ca fiind ROȘCA LENUȚA, administrator al SC BEAU CHAMP SRL.

Audiată la 18 octombrie 2016, martora XXXXXX a declarat următoarele:

Sunt plecată în Anglia din iunie 2016, dar înainte de aceasta m-am născut și am crescut în sat Culmea, oraș Ovidiu, jud. Constanța.

Întrebare: Apăreți într-o filmare publicată de Antena3 în aprilie 2013 care înfățișa starea viei din zona Nazarcea. Ce ne puteți spune despre acea filmare și despre situația viei deținută de Arhiepiscopia Tomisului din zona Nazarcea?

Răspuns: Da, eu sunt persoana care apare în filmarea de la Antena3. În acea vreme:::::::

CONTINUAREA RECHIZITORIULUI DNA aici (PDF)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.