Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentarul 'Maria, Inima României', proiectat în Turcia

Arhivele Nationale
regele Ferdinand Regina Maria

Documentarul "Maria, Inima României" a fost proiectat marţi la Cinemaximum Atakule, în Ankara, în cadrul evenimentului "Red Carpet Screening Event" organizat de Ambasada româniei în Turcia cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, scrie Agerpres.

Au susţinut scurte alocuţiuni ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Şopandă, şi co-producătorul documentarului Viorel Chesaru. Filmul a fost prezentat simultan în două săli de cinematograf şi a fost primit cu entuziasm şi curiozitate de către participanţi, ulterior ecranizării având loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, conform unui comunicat de presă difuzat miercuri de ambasadă.

La eveniment au participat aproximativ 120 de invitaţi, ambasadori şi alţi reprezentanţi ai mediului diplomatic, politic, academic şi de afaceri din Ankara.

Documentarul " Maria, Inima României" este un proiect dezvoltat şi produs timp de trei ani despre viaţa Reginei Maria şi care acoperă o distribuţie internaţională prin comentatori istorici pentru a îi spune povestea. Filmul face parte din grila de programe a History Channel 2020, a fost premiat de Camera de comerţ franceză pentru cel mai bun proiect film istoric care prezinta istoria legata de Primul Război Mondial, implicarea României si a Reginei Maria culminând cu Marea Unire.

Documentarul, care îi are ca producător executiv pe John Florescu, Dan Drăghicescu producător asociat, iar regia şi scenariul sunt realizate de către Trevor Poots, a fost prezentat la TIFF (Transilvania International Film festival), la Buckingham Palace, Washington D.C., Chicago şi Munchen.

Regina Maria a fost Regina României între anii 1914 şi 1927, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei şi soţia Regelui României Ferdinand I. Primul Război Mondial o transformă în erou naţional, participând activ pe front, încurajând răniţii şi soldaţii din cele mai fierbinţi puncte de luptă, aspecte care îi vor aduce numele de "Mama Regina", "Mama răniţilor" şi "Regina-soldat".

Într-o epocă în care implicarea femeilor în politică sau societate nu prea era preţuită, Regina Maria a cutezat să îi ceară omului de stat francez ajutorul pentru revenirea la România, după Primul Război Mondial, a Transilvaniei până la Tisa şi a Banatului, în întregimea lui. Talentul Reginei Maria în politica externă nu a fost folosit însă numai la reprezentarea ţării, ci şi în încercarea consolidării statutului de putere regională al României, prin facilitarea construirii unei reţele de alianţe dinastice.

Farmecul şi distincţia înnăscute o transformă pe Regina Maria într-o stea mondială. care face cunoscută România în întreaga lume. Prin frumuseţea şi eleganţa ei, prin inteligenţă şi cultură, prin farmecul şi forţa prezenţei sale, prin devotamentul faţă de ţară şi faţă de familie, prin talentul de "ambasador irezistibil", ea a fost subiectul a mii de pagini scrise în literatura română şi mondială, se aminteşte în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.