Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentarul românesc 'Spioni de ocazie', regizat de Oana Bujgoi Giurgiu, are premiera de gală la Oradea

filme, cinema, cinematograf

Documentarul românesc "Spioni de ocazie", în regia Oanei Bujgoi Giurgiu, are premiera de gală la Oradea, sâmbătă, în sala Filarmonicii de stat, a anunţat, într-un comunicat, Transilvania Film.

"Bazat pe fapte şi mărturii reale, filmul recreează povestea unor acţiuni de spionaj neobişnuite, care au marcat definitiv desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sionişti din Palestina, trimişi înapoi în ţările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obţine informaţii despre germani. Aceştia sunt spionii de ocazie", se arată în comunicat.

Documentarul a avut premiera la TIFF 2021 şi a obţinut Menţiunea Specială a Juriului în cadrul Competiţiei Româneşti la Astra Film Festival Sibiu 2021, potrivit Agerpres.

Filmul va fi proiectat sâmbătă seară, de la ora 19,00, la filarmonică, în prezenţa regizoarei Oana Bujgoi Giurgiu, care, la final, va sta de vorbă cu publicul.

"Comunităţile evreieşti nu uită, îşi păstrează amintirile şi le transmit peste generaţii. E ceva ce mă fascinează, în cultura noastră facem asta mai puţin. Povestea din film pleacă de la o secvenţă din primul meu film, "Aliyah DaDa", la care a trebuit să renunţ. Era o poveste de spionaj din anii de după război. Am urmat acest fir şi am descoperit o istorie puţin ştiută. Interesant este că acea secvenţă nu şi-a găsit loc nici în acest film. Am petrecut foarte mult timp pentru documentare şi pentru a da de urma poveştilor spionilor de ocazie. Istoriile lor personale trebuiau plasate în contextul global şi lipsa imaginilor de arhivă m-a condus şi de această dată către un artificiu de imagine. Am hotărât să spun poveştile lor cu suite de fotografii. Imaginea este alb-negru, dă o notă de autenticitate filmului, amestecând planul real cu cel ficţional. 'Spioni de ocazie' nu e doar filmul meu, e al unei întregi echipe de artişti incredibili, care m-au ajutat să spun povestea în felul acesta", declara Oana Giurgiu.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niţă, George Bîrsan, alături de mulţi actori neprofesionişti. Printre cei care dau voce personajelor sunt Istvan Teglas, Ionuţ Grama sau Radu Bânzaru.

Montajul îi aparţine Letiţiei Ştefănescu, imaginea lui Alex Gâlmeanu (foto) şi Mihai Tănase (video), sound design-ul lui Sebastian Zsemlye, iar muzica originală este compusă de Matei Stratan. Filmările au avut loc în România, Israel şi Slovacia.

"Spioni de ocazie" este produs de LIBRA Film şi distribuit de Transilvania Film.

Oana Giurgiu a debutat în regie cu un documentar istoric de lung metraj, 'Aliyah DaDa', proiectat în premieră în 2015 la Astra Film Sibiu şi IFF Ierusalim, şi a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Documentar Românesc la Premiile Gopo 2015. Oana Giurgiu este director executiv al Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi a făcut parte din echipa de producţie a unora dintre cele mai importante filme româneşti din ultimii ani.

"Spioni de ocazie" a făcut parte din selecţia Festivalului Cine Fest Miskolc (Ungaria) 2021 şi a New Jersey Jewish Film Festival 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.