Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documente declasificate! Casa Albă caută să spulbere teoriile conspirației legate de asasinarea lui Kennedy: Legătura lui Lee Harvey Oswald cu Rusia

jfk

Casa Albă a dispus publicarea, pentru prima dată, a mii de documente privind asasinarea președintelui american John F. Kennedy, relatează BBC, citat de Mediafax.

Odată cu publicarea online a 13.173 de documente, Casa Albă a declarat că peste 97% din înregistrări sunt acum disponibile publicului.

Nu sunt așteptate dezvăluiri uriașe din aceste documente, dar istoricii speră să afle mai multe despre presupusul asasin.

Kennedy a fost împușcat în timpul unei vizite în Dallas, Texas, la 22 noiembrie 1963.

O lege din 1992 a impus guvernului să facă publice toate documentele privind asasinatul până în octombrie 2017.

Joi, președintele Joe Biden a emis un ordin executiv care autorizează publicarea, dar a precizat că unele dosare vor fi ținute sub tăcere până în iunie 2023din cauza unor posibile "prejudicii identificabile".

Arhivele Naționale ale SUA au precizat că 515 documente vor rămâne în totalitate secretizate, iar alte 2.545 de documente vor fi secretizate parțial.

O anchetă din 1964, Comisia Warren, a constatat că Kennedy a fost ucis de Lee Harvey Oswald, un cetățean american care trăise anterior în Uniunea Sovietică, și că acesta a acționat singur. Oswald a fost ucis în subsolul sediului poliției din Dallas, la două zile după ce a fost arestat.

Moartea lui JFK a dat naștere la teorii ale conspirației, dar joi CIA a declarat că agenția de spionaj americană "nu l-a angajat niciodată" pe Oswald și că nu a ascuns informații despre el anchetatorilor americani.

Cercetătorii au sperat că documentele făcute publice vor dezvălui mai multe informații despre activitățile lui Oswald în Mexico City, unde s-a întâlnit cu un ofițer KGB în octombrie 1963.

În ultima sa declarație, CIA a afirmat că toate informațiile deținute de agenție referitoare la călătoria acestuia în Mexico City au fost publicate anterior, adăugând: "Nu există informații noi pe acest subiect în comunicatul 2022".

Dar cercetătorii de la Fundația Mary Ferrell, o organizație non-profit care a dat în judecată guvernul pentru a publica dosarele, au declarat că CIA a ascuns informații despre perioada petrecută de Oswald în Mexic.

Fundația a declarat că unele dosare CIA nu au fost niciodată trimise la arhive și, prin urmare, nu au făcut parte din lotul care a fost lansat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.