Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentele de arhivă privind acordarea premiului Nobel lui Soljenițîn au fost declasificate

vestidinrusia.ro
Aleksandr Soljenițîn

Pe lângă candidatura lui Aleksandr Soljenițîn (1918-2008), care a primit, în 1970, premiul Nobel în domeniul literaturii – pentru ”forța morală, izvorâtă din tradițiile măreței literaturi ruse”, prestigioasa distincție a mai fost râvnită de alți 75 de pretendenți, reiese din documentele de arhivă date publicității de Academia Suediei, informează agenția Rambler.ru.

În același an 1970, Vladimir Nabokov a fost nominalizat pentru a șaptea oară la premiu, dar candidatura nu a fost, ulterior, luată în considerare. ”Propunerea a fost respinsă dinainte”, a explicat comitetul.

Listele personalităților nominalizate la premiu au fost secretizate timp de 50 de ani. Alături de Soljenițîn, la premiu au mai candidat, în 1970, mulți alți cunoscuți literați, în special scriitorul brazilian Jorge Amado, romancierul argentinian, poetul și publicistul Jorge Luis Borges, scriitorul german Heinrich Böll, dramaturgul și scriitorul elvețian Max Frisch, scriitorul german Günter Grass, romancierul englez Graham Green, literatorii suedezi Eyvind Yunson și Harry Martinsson, scriitorul italian Alberto Moravia, poetul chilian Pablo Neruda, cunoscutul autor francez de romane polițiste Georges Simenon, poetul și prozatorul norvegian Terjei Vesos.

Înainte de votul final, Academia Suedeză a analizat candiatura scriitorului australian Patrick White (1912-1990, devenit laureat al premiului Nobel în 1973, pentru ”măiestria epică și psihologică, grație căreia a fost deschis un nou continent literar”), cea a poetului și dramaturgului anglo-american Wisten Hugh Auden (1907-1973), a poetului chilian Pablo Neruda (1904-1973, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1971 ”pentru poezia care, cu o forță supranaturală, a întruchipat în sine sufletul și soarta unui întreg continent”) și a scriitorului francez Andre Malraux (1901-1976).

Soljenițîn a primit diploma și componenta financiară a premiului Nobel după ce a fost expulzat din URSS, la 10 decembrie 1974.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.