Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon, marele perdant al zilei de ieri

igor dodon

Ieri, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că va rupe acordul de Asocierea cu UE după câștigarea alegerilor parlamentare de către PSRM, fostul său partid.

Declarațiile lui Dodon pot intra ușor în categoria declarații șocante. De-a lungul timpului actualul președinte a mai făcut astfel de declarații, dar atunci era doar lider de partid și nu șef de stat.

La începutul campaniei prezidențiale. Pleda împotriva Acordului de Asociere. Pe final, însă, și-a schimbat poziționarea. A început să dilueze declarațiile. De la ruperea Acordului de Asociere a trecut la linia referendumului popular. Discursul s-a schimbat de la „eu rup acordul", la „poporul va decide”. A schimbat linia pentru că și-a dat seama că poate pierde voturi în cazul în care va menține linia scoaterii țării de pe linia pro-UE.

Moldovenii sunt aparte. După ce zeci de ani au stat între marile puteri, din instinct de conservare au devenit „neutri”. Stilul lor este: „să nu deranjăm pe nimeni, să nu intrăm în conflicte”. Dacă la aceasta mai adaugi și faptul că în acest moment se bucură de dreptul de a merge liber prin Europa, de faptul că încet, încet încep să simtă beneficiile care vin din Vest, banii europeni, creșterea exporturilor pe linia-UE, îți dai seama că declarațiile lui Dodon nu pot produce prea multe beneficii.

În acest moment, Dodon nu a înțeles că este Președinte și nu mai este candidat. Nu a înțeles că este sau că ar trebui să fie om de stat și că declarațiile lui sunt analizate de cancelariile străine în alți parametrii. Sedus de primirea la Kremlin, Dodon a dorit să îi arate lui Putin supunerea totală. Președintele Moldovei s-a făcut preș în fața liderului rus. Nu știu ce speră Dodon de la Putin. Ajutorul pe care îl poate da Moscova acum este extrem de mic. Rusia este confruntată cu o criză economică majoră. În niciun caz, Rusia nu poate ajuta Moldova așa cum poate să o ajute UE. Și asta se vede din cifre. Dodon preferă însă să se asigure pe el în detrimentul țării. De aceea, putem spune că președintele Moldovei nu a intrat în pielea omului de stat și a rămas un mic politruc, cu gândul doar la persoana sa și nu a țării pe care o servește.

În plan intern, Dodon a reușit ieri să seteze agenda publică. În același timp, nu a făcut altceva decât să ridice adversarilor mingea la fileu. Încă o dată s-au făcut poziționările: tabăra pro-est și tabăra pro-vest. PL, PDM și PAS l-au atacat dur.

Încă o dată, tema est-vest devine tema centrală a politicienilor de la Chișinău, doar că s-a schimbat contextul. Dacă acum câțiva ani contau mai mult discursurile, acum mai contează și realizările, pașii făcuți în toți acești ani.

Spune-i acum moldoveanului care circulă liber în Europa că de mâine îi iei acest drept și fii sigur că vei pierde un vot. Spune-i că îi iei șansa de a exporta pe piața din UE și sigur vei pierde mediul de afaceri. Suspendă banii care vin de la UE pentru o intrare într-o Uniune Euro-Vamală care există doar pe hârtie și încet, încet vei deveni istorie.

Așadar, Dodon a pierdut ieri în plan intern, a pierdut în plan extern în zona României și a UE și a câștigat. O hartă dăruită de Putin și cam atât. Liderul de la Kremlin a mai bifat în plan intern, pentru nostalgicii fostului URSS, pe când Dodon cred că a reușit să însămânțeze un sentiment de frică până și în propriu electorat.

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.