Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi aborigeni din Chile au fost uciși şi cinci au fost răniţi în confruntări cu poliţia şi armata

http://scienze-naturali.it/
aborigeni

Doi aborigeni mapuche, principala populaţie indigenă din Chile, au fost ucişi şi alţi cinci răniţi miercuri în confruntări cu poliţia şi armata în provincia Arauco, în sudul ţării, o regiune militarizată şi plasată sub stare de urgenţă din cauza unui val de violenţe, relatează AFP.

"Pot să confirm până acum doi morţi şi trei răniţi care au fost duşi în diferite spitale", a declarat ministrul de Interne, Rodrigo Delgado, din capitala Santiago, potrivit Agerpres.

Persoanele decedate, de 23 şi 44 de ani, au murit din cauza rănilor de gloanţe, conform guvernului, care a semnalat de asemenea arestarea a trei persoane.

Totul a început în momentul în care, anterior în cursul zilei de miercuri, poliţiştii şi militarii au arestat doi aborigeni aflaţi la bordul unui vehicul identificat ca fiind furat, pe o şosea din regiunea Biobio.

Arestarea a stârnit indignarea unui alt grup de aborigeni care manifestau în apropierea împotriva militarizării zonei. Ei au încercat să îi elibereze pe cei doi bărbaţi, ceea ce a dus la o confruntare în cursul căreia au fost trase focuri de armă.

Potrivit ministrului, decesele s-au produs în timpul a două atacuri comise de bărbaţi cu cagule care au folosit "arme de mare calibru" împotriva poliţiei.

Forţele de ordine au tras "cu gloanţe reale pentru a descuraja aceste persoane", a dat el asigurări.

Operaţiunile de acest fel fac parte din controalele în trafic derulate în cadrul stării de urgenţă ordonate de guvernul preşedintelui Sebastian Pinera de la 12 octombrie în patru provincii din Biobio şi în regiunea vecină La Araucania.

Cele două regiuni sunt angajate într-un conflict istoric între populaţia mapuche şi stat, căruia indigenii îi cer pământuri pe care le consideră a fi ale lor prin drept ancestral şi care au fost cedate unor privaţi, în special companii forestiere şi proprietari funciari.

Absenţa unei soluţii la acest conflict a dus la escaladarea violenţei în ultimul deceniu, marcată uneori de incendii criminale asupra unor terenuri private şi camioane.

Prezenţi în special în sudul ţării, indigenii mapuche, în număr de 1,7 milioane de persoane, dintr-o populaţie totală a Chile de 19 milioane, cer de mult timp restituirea pământurilor lor din mâinile proprietarilor de terenuri sau de păduri.

La începutul lunii octombrie, în Santiago au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine în timpului unui 'Marş pentru rezistenţa mapuche şi autonomia indigenilor', ducând la un mort şi 17 răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.