Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi americani au fost inculpaţi pentru plănuirea unui atac asupra unor birouri ale Partidului Democrat în California

GettyImages
SUA doliu

Doi americani, cu legături cu miliţii de extremă dreapta, au fost inculpaţi pentru că au plănuit un atac asupra unor birouri ale Partidului Democrat în California, a anunţat vineri Departamentul Justiţiei, citat de AFP.

Ian Rogers, de 45 de ani, a fost arestat în ianuarie în posesia unui vast arsenal şi a rămas în detenţie după ce a fost reţinut. Jarrod Copeland, în vârstă de 37 de ani, a fost arestat în această săptămână, scrie Agerpres.ro.

Nemulţumiţi de rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, cei doi bărbaţi au decis să atace obiective democrate în speranţa de "a declanşa o mişcare care să facă să cadă guvernul", potrivit documentelor judiciare făcute publice vineri.

Preşedintele la final de mandat Donald Trump, care nu a încetat să afirme că este victima unei fraude electorale, "are nevoie de ajutorul nostru", i-a scris Ian Rogers celuilalt bărbat într-un schimb de mesaje pe o reţea de mesagerie criptată care este reprodus în aceste documente.

"Vreau cu adevărat să arunc în aer o clădire democrată", a adăugat el într-o altă conversaţie în ianuarie, cu câteva zile înainte de asaltul susţinătorilor miliardarului republican asupra sediului Congresului.

"Sunt de acord (...), pregăteşte atacul"!, i-a răspuns Jarrod Copeland care, la rândul său, a luat contact cu miliţii de extremă dreaptă pentru a le obţine sprijinul. El însuşi era membru al grupului radical intitulat "Three Percenters".

Cei doi bărbaţi au luat în calcul mai multe ţinte, printre care reşedinţa guvernatorului democrat în California sau sediile giganţilor tehnologici Twitter şi Facebook, dar în final s-au pus de acord să înceapă cu incendierea sediului Partidului Democrat din Sacramento.

După aceea "vom vedea ce se întâmplă. Pe 20, plecăm la război", a mai spus Ian Rogers, referindu-se la ceremonia de învestitură a preşedintelui democrat, pe 20 ianuarie.

Cu cinci zile înainte de această dată, el a fost arestat de poliţie. În cadrul percheziţiilor la firma sa, agenţii au descoperit cinci bombe artizanale, material pentru a fabrica mai multe dispozitive explozibile, precum şi circa 15 arme de foc, între care trei arme automate ilegale.

Două zile mai târziu, a fost percheziţionat domiciliul lui Jarrod Copeland care, între timp, ştersese conversaţiile de pe telefon.

Anchetatorii au reuşit însă în cele din urmă să probeze implicarea lui şi cei doi bărbaţi au fost inculpaţi în această săptămână de către un mare juriu în special pentru "complot în vederea incendierii unei clădiri", care poate atrage o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.