Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi bosniaci musulmani au fost condamnați pentru crime de război în timpul războiului din fosta Iugoslavie

genicid srebrenica

Doi foşti soldaţi bosniaci (musulmani) au fost condamnaţi vineri la zece ani şi respectiv 14 luni de închisoare, pentru crime de război comise în 1992 împotriva unor civili sârbi în regiunea Srebrenica, informează AFP preluată de Agerpres.

Izet Arifovic, 58 de ani, a fost declarat vinovat de un tribunal din Sarajevo că a ucis trei civili sârbi deţinuţi de trupele bosniace în regiunea Srebrenica (est). Arifovic i-a ucis pe doi dintre ei în faţa unei unităţi de poliţie din Srebrenica, la 12 iulie 1992, la începutul războiului intercomunitar (1992-1995, soldat cu circa 100.000 de morţi), a explicat judecătorul Stanisa Gluhajic.

Aceşti bărbaţi sârbi, civili înarmaţi, şi-au depus armele şi s-au predat trupelor bosniace care au atacat satul lor Zalazje, lângă Srebrenica, potrivit judecătorului. Ei făceau parte dintr-un grup de cel puţin nouă prizonieri din Zalazje, toţi ucişi în circumstanţe neelucidate. Rămăşiţele lor pământeşti, exceptând ale unuia dintre ei, au fost descoperite în 2010 într-o groapă comună în Zajazje.

Izet Arifovic l-a ucis pe cel de-al treilea civil în iunie 1992, în satul Ratkovici, a precizat judecătorul.

Un alt fost soldat bosniac, Suad Smajlovic, 52 de ani, a fost declarat vinovat că a tras, în 12 iulie 1992, cu o armă automată asupra cadavrelor unor civili sârbi care se aflau într-un camion. El a fost condamnat pentru "profanare de cadavre".

Un al treilea suspect, Amir Salihovic, 52 de ani, inculpat pentru că a transportat alţi prizonieri într-o direcţie necunoscută, a fost achitat din lipsă de probe, a declarat judecătorul.

Potrivit asociaţiilor victimelor, 2.428 de civili şi militari sârbi au fost ucişi în regiunea Srebrenica în timpul conflictului.

Comandantul forţelor bosniace din Srebrenica în timpul războiului, Naser Oric, a fost rejudecat de la începutul lui septembrie pentru crime de război. Justiţia a anulat în iunie un verdict care îl achita de uciderea a trei prizonieri sârbi în regiunea Srebrenica.

În acest oraş, forţele sârbe din Bosnia au ucis în iulie 1995 în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci, carnagiu considerat un act de genocid de justiţia internaţională. În jur de 50 foşti soldaţi şi responsabili militari sârbi din Bosnia au fost condamnaţi pentru acest masacru, la fel ca foştii lideri politici şi militari ai sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.