Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi foşti şefi ai Securităţii sârbe, rejudecaţi pentru crime de război la Haga

AFP
Jovica Stanisics, Franko Simatovic

Doi foşti şefi ai serviciilor sârbe de securitate internă acuzaţi că au condus 'escadroane ale morţii' care au acţionat în Bosnia şi Croaţia în anii 1990 sunt rejudecaţi marţi de justiţia internaţională, informează AFP, potrivit agerpres.

La mai mult de nouă ani de la primul proces împotriva lor, Jovica Stanisic, 66 de ani, şi Franko Simatovic, 67 de ani, sunt rejudecaţi pentru aceleaşi capete de acuzare ca în primă instanţă. Ei sunt judecaţi pentru crimă, calificată drept crimă de război, şi pentru crime împotriva umanităţii: persecuţie, asasinat, expulzare şi acte inumane.

Citeşte şi: ALERTĂ teroristă în Suedia. Un camion a FORŢAT intrarea în centrul capitalei. Şoferul este URMĂRIT

Achitarea lor, în 2013, de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), cu sediul la Haga, a suscitat un val de proteste, iar ministerul public a sfârşit prin a face apel.

Jovica Stanisic, fostul şef pentru securitate internă şi personaj-cheie al regimului lui Slobodan Milosevic, precum şi adjunctul său Franko Simatovic sunt din nou acuzaţi că au organizat, finanţat şi aprovizionat grupări paramilitare care au semănat moarte în Bosnia şi Croaţia după destrămarea fostei Iugoslavii, în 1991. Aceste grupări au provocat un val de teroare şi distrugeri, atacând oraşe şi asasinând croaţi, musulmani şi alte populaţii non-sârbe.

Procurorii, care au cerut închisoare pe viaţă în timpul primului proces, îşi menţin acuzaţiile: cei doi sârbi au participat la o întreprindere criminală comună care a început în aprilie 1991 şi a continuat până cel puţin la 31 decembrie 1995.

Războaiele din fosta Iugoslavie au fost cele mai sângeroase din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Bilanţul lor este estimat la 150.000 de morţi, dintre care două treimi sunt civili, şi la 4 milioane de refugiaţi.

Citeşte şi: Schimb de FOCURI într-o staţie de metrou din Munchen. Poliţia intervine în forţă - FOTO

În mai 2013, judecătorii procesului în primă instanţă au decis că acuzaţia nu a reuşit să demonstreze 'dincolo de orice suspiciune rezonabilă' vinovăţia celor doi bărbaţi şi i-au achitat. Însă în decembrie 2015, Curtea de Apel a TPIY a infirmat achitarea, susţinând că primii judecători 's-au înşelat' în legătură cu mai multe aspecte de drept.

Stanisic şi Simatovic se numără printre ultimii şefi de război din Balcani închişi la Haga. Procesul lor nu se va mai ţine la TPIY, care îşi închide porţile anul acesta, ci la Mecanismul pentru tribunalele penale internaţionale (MTPI), care are competenţa să reia orice dosar rămas de la TPIY. Mecanismul, cunoscut oficial sub denumirea de Mecanismul Rezidual Internaţional pentru Tribunalele Penale, este un tribunal internaţional creat de Consiliul de Securitate al ONU în 2010 care urmăreşte continuarea demersurilor de cercetare, judecare şi tragere la răspundere penală a autorilor infracţiunilor care se sustrag anchetelor sau ale căror cauze nu s-au finalizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.