Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu - Dramaturgul și regizorul Puşi Dinulescu a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Dramaturgul, poetul, regizorul de film, teatru şi televiziune Puşi Dinulescu a murit la vârsta de 76 de ani, miercuri seară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, în urma unui infarct, au confirmat, joi, pentru MEDIAFAX reprezentanții Uniunii Scriitorilor din România, potrivit Mediafax.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Puşi Dinulescu, pe numele real Dumitru Dinulescu, s-a născut pe 27 august 1942, în Bucureşti.

În 1965, Puși Dinulescu, care a fost unul dintre prietenii scriitorului Marin Preda, a absolvit cursurile Facultăţii de Litere a Universității București, iar, în 1973, pe cele ale Facultăţii de Regie de film și televiziune, de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L.Caragiale" din Capitală.

A fost redactor, apoi regizor la Televiziunea Română (1968 - 1970; 1990 - 1997), asistent de regie la Studioul Cinematografic București din Buftea (1974), redactor la Radio București (1975 - 1977).

În 1998, a început să folosească numele Puși Dinulescu pe scrierile sale, în loc de Dumitru Dinulescu.

A abordat mai multe genuri literare, precum teatru, proză scurtă, roman, poezie, istorie literară, memorialistică, iar, în 1979, a primit premiul Asociației Scriitorilor din București, pentru volumul "Linda Belinda". În 1985, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru romanul "Îngerul contabil".

Citește și: Începe Untold 2019; Festivalul debutează cu nume mari ale muzicii

În 2018, a primit premiul Opera Omnia din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala București - Dramaturgie.

A regizat filmele "Sper să ne mai vedem" (1985), după un scenariu de Ion Băieșu, și "Nuntă cu sirenă" (1998).

În 2005, Alexandru Tocilescu a regizat, pentru Televiziunea Română, piesa lui Puși Dinulescu "Bani de dus, bani de-ntors", având în distribuție actori precum Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Adriana Trandafir, Carmen Tănase.

În 2009, a publicat pamfletul-eseu "Gașca și diavolul. Istoria bolnavă a domnului Manolescu", care a stârnit controverse, fiind o replică polemică la "Istoria critică a literaturii române" de Nicolae Manolescu, din care Puși Dinulescu a fost omis.

Debutul ca dramaturg a avut loc în 1986, cu piesa "Ciulama de porumbei", pusă în scenă ca "Dresură de porumbei", la Teatrul de Stat din Turda.

De-a lungul carierei, a scris șase piese de teatru, care au fost reunite apoi în volumul "Teatru" (2010).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.