stiripesurse.ro

 
DESCARCA APLICATIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
FII LA CURENT CU STIRILE DIN CATEGORIA TA PREFERATA: URMARESTE-NE

DOLIU în lumea academică din România

lumanare doliu

Alexandru Vulpe, președintele Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române, a murit marți, anunță Biroul de presă al prestigiosului for de cultură, într-un necrolog.

Potrivit sursei citate, Alexandru Vulpe s-a născut în ziua de 16 iunie 1931 la București, unde a făcut cursurile liceale, după care a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității. În anul 1968 și-a luat doctoratul cu teza "Necropola hallstattiană de la Ferigile. Monografie", avându-l coordonator pe Ion Nistor.

Citește și: Plecare surprinzătoare în televiziune: După 10 ani, am decis că e momentul unei schimbări

Din 1965 începe cariera științifică la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române, pe care îl va conduce din anul 1999. Din anul 1990 a fost profesor asociat și apoi titular la Facultatea de Istorie a Universității bucureștene, devenind, din 2012, profesor emerit. A fost invitat să țină prelegeri de specialitate la Berlin, Frankfurt, Giessen, Heidelberg, Kiel, Marburg, Saarbrucken ș.a.

În calitate de conducător al șantierelor arheologice de la Ferigile, Costișa, Brad, Tigveni, Șușani, Rotbav, Cepari, Popești, Năeni și Rudeni a făcut cercetări ale căror rezultate se regăsesc ca tematică și volum în numeroase studii, articole, rapoarte publicate în țară și peste hotare. Semnate ca autor sau împreună cu alți colaboratori, aceste lucrări sunt consacrate unei tematici ample ce ține de începutul și dezvoltarea metalurgiei aramei și bronzului, a orfevrăriei antice din țara noastră și din țările învecinate.

Citește și: DETALII inedite despre fratele Laurei Codruța Kovesi: Ce au descoperit oamenii lui Cioloș

La acestea se adaugă cele care abordează cultura epocii bronzului în România, istoria și civilizația primei epoci a fierului, mai ales a culturilor Basarabi și Ferigile în relație cu ilirii, sciții și tracii din sud; istoria și celei de a doua epoci a fierului cu accent special pe cetatea dacică de la Popești: "Cu privire la periodizarea epocii bronzului în Moldova", "Tracii și ilirii la sfârșitul primei epoci a fierului în Oltenia", "Ptolemy and the Ancient Geography of Moldavia", "Axte und Beile în Rumanien", "Spațiu egeo-anatolian și Europa", "Herodotus and the Scythian Problem in Romania".

Recunoașterea valorii științifice a operelor lui Alexandru Vulpe a fost atestată de alegerea ca membru corespondent al Academiei Române în anul 1996 și titular în 2009, an din care a fost și președinte al Secției de științe istorice și arheologie. Totodată, a fost membru corespondent al Institutului Arheologic German și membru în Comitetul Executiv al Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice din cadrul UNESCO, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Național 'Steaua României' în grad de Comandor, mai informează Biroul de presă al Academiei Române.

Citește și:STENOGRAME INCENDIARE din dosarul milionarului Ioan Neculaie: Cu ce l-a interceptat DNA


CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.