Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea medicală. Cercetător francez care a contribuit la descoperirea sindromul Down, a decedat la vârsta de 96 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Medicul francez Marthe Gautier, care a contribuit la descoperirea cromozomului supranumerar responsabil pentru sindromul Down, a decedat sâmbătă la vârsta de 96 de ani, potrivit Institutului naţional de sănătate şi de cercetare medicală (INSERM), a relatat luni AFP, citat de Agerpres.

Asemenea multor femei care au activat în domeniile ştiinţei şi medicinei, numele ei a fost mult timp dat uitării spre deosebire de cel al colegilor ei bărbaţi, profesorii Lejeune şi Turpin, în cazul descoperirii cromozomului responsabil pentru sindromul Down. Rolul ei a început să fie recunoscut pe deplin începând cu anii 2010.

Născută în 1925, Marthe Gautier s-a pregătit pentru a deveni pediatru. S-a alăturat în anii 1950 echipei lui Raymond Turpin, cercetător care studia sindromul Down, caracterizat prin retard mintal şi anomalii morfologice.

Adept al ipotezei unei origini cromozomiale a acestui sindrom, cercetătorul iniţiază ideea analizei culturilor celulare pentru a număra cromozomii în cazul copiilor afectaţi.

Marthe Gautier propune să se ocupe de proiect graţie tehnicilor pe care le-a practicat cu prilejul unui stagiu anterior de formare în Statele Unite şi pe care le stăpânea la perfecţie. Va participa totodată într-o proporţie semnificativă la punerea în evidenţă a unui cromozom supranumerar: descoperirea trisomiei 21.

Ulterior, cercetătoarea îşi va exprima regretul pentru că a fost marginalizată în favoarea geneticianului Jérome Lejeune, decedat în 1994.

Marthe Gautier declara în 2009 pentru revista ştiinţifică La Recherche că a scos în evidenţă prezenţa unui număr mai mare de cromozomi la persoanele afectate de acest sindrom. Profesorul Lejeune a fost cel care a identificat mai exact cromozomul implicat, a precizat ea.

Când concluziile echipei au fost anunţate într-un raport din 1959 al Academiei franceze de ştiinţe, numele cercetătoarei a fost menţionat abia pe locul al doilea, ''locul 'descoperitoarei uitate', în timp ce Jérome Lejeune este autorul principal'', a declarat ea cu regret.

Or, în cazul ''descoperirii cromozomului supranumerar, rolul lui Jérome Lejeune (...) era puţin probabil să fie preponderent'', a estimat în 2014 un comitet etic din cadrul INSERM.

Rolul geneticianului ''este fără îndoială foarte semnificativă în ceea ce priveşte punerea în valoare a descoperirii pe plan internaţional, ceea ce e diferit de descoperirea în sine'', a adăugat comitetul de etică. ''Această valorizare nu poate exista fără prima etapă şi îi rămâne subordonată în mod indisolubil''.

Fundaţia Jérome Lejeune a salutat luni într-un comunicat ''memoria'' Marthei Gautier, subliniind că ''rolul său incontestabil de participantă'' la descoperirea originii sindromului Down a fost ''salutat în mai multe rânduri'' de genetician.

La sfârşitul anilor 1950, Marthe Gautier s-a consacrat cardiologiei infantile. În 1966, a înfiinţat o secţie de anatomo-patologie pentru afecţiuni hepatice la copii, în cadrul spitalului Kremlin-Bicetre, din regiunea pariziană. A studiat de-a lungul întregii cariere diferite anomalii congenitale la bebeluşi şi copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.